Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Miljö, macho och konkurrens

Jag ska inte uttala mig om vad de två framgångsrikt konkurrerande svenska lastbilstillverkarna Volvo och Scania har i sina gömmor, men jag läste just nu något som stod i en branschtidning.

På samma sida kunde man läsa om två olika motornyheter. En dieselmotor från Volvo som också kunde köras på metangas och så världens just nu starkaste lastbilsmotor från Scania som levererade mängder med vridmoment och 730 bredbakade ardennerhästar av lastbilsdieseltyp.

Det som verkligen behövs är miljöalternativ för lastbilstransporterna. De som aldrig kommer utanför storstäderna kan drömma om att allt kan lösas med kollektivtrafik och järnvägar. Vi hoppas mycket på järnvägen, jag hoppas också på Norrbotniabanan, men järnvägen kommer aldrig att gå överallt. Vi ska inte bekämpa bilar och lastbilar, men utsläpp.

Det är få som behöver världens starkaste motor i sin lastbil, det är fler som kommer att köpa den. Vi är väldigt många som behöver miljövändligare lastbilstrafik. Just i den här tidningen låg Volvo absolut före.

En sak är jag säker på. Om inte vi haft en konkurrensutsatt lastbilsindustri så hade vi aldrig haft två av världens bästa lastbilsbyggare i vårt lilla land. Den ständiga tävlingen mellan Volvo och Scania kommer antagligen också att ge oss miljöalternativ till den tunga trafiken vi alla är beroende av på ett eller annat sätt.

 

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.