Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Hårdvara

Det beräknas att 50 000 industrijobb försvann permanent när vi drabbades av finanskrisen, den där som inte alla minns. Under valrörelsen var den i många minnen puts väck, trots att den skakade samhällsbygget alldeles nyss.

65 000 försvann egentligen, 5 000 ska ha kommit tillbaka och 10 000 väntas tillbaka nästa år. En del industrier var kanske inte konkurrensdugliga och skulle ha försvunnit hur som helst, men totalt sett är utvecklingen inte bra alls.

På tal om industri. I Tyskland har man som här tänkt att tillverkningen kanske flyttar ut, men utvecklingen ska stanna. Nu visar det sig att det utbildas för få ingenjörer. Bortåt en halv miljon inom bilindustrin där pensioneras inom det närmaste decenniet. Det utbildas inte alls lika många. Samtidigt som ottomotorn ska ersättas i allt större grad och nya system behöver utvecklas.

Ointressant, det här med ingenjörer och industri? Kanske är det det för många. Däremot är pengarna som bildas via industrins utveckling och produktion, och det som kan köpas och drivas för dem, väldigt intressanta saker för de flesta.

Det är viktigt att grundskolan, gymnasiet och högskolan fungerar. Det är viktigt att elever stimuleras att gå tekniska utbildningar. Det är rätt mycket som hänger på det. Både vad gäller ny och "gammal" produktion och reinvesteringar som måste göras i vårt samhälle. I allt från vatten och avlopp till vatten- och kärnkraftverk.

 

 

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

  1. Sven-Erland

    Du raljerar över socialdemokratins hållning till finanskrisen – men vi progressiva krafter anser inte att humor hör hemma i politiken!

    Läs Sveriges mest progressiva blogg där politiken får den vördnadsfulla behandling den förtjänar. Kampen går vidare!!!!

  2. Jan Nilsson

    Svar till Sven-Erland (2010-09-27 06:23)
    I det här inlägget var det mycket måttligt med humor. Så pass får du nog tåla om du ska läsa den här bloggen.
    Vissa debattinlägg av olika slag under valrörelsen var också närmast humoristiska. De som resonerade som om ingen katastrofal finanskrisen alls slitit sönder ekonomin.
    Hittade du något annat än humor i inlägget att fundera på?

  3. Bo-Gunnar Wikström

    Hmm, jag håller verkligen med dig igen Jan ! 🙂 Jag tror också att skolans roll är mycket viktig och att många fler skulle stimuleras att välja tekniska utbildningar. Man måste också kunna se framåt, t ex vad som kommer att behövas i framtiden. Få ungdomar att tänka ett steg längre, men även skolledningen, så att utbildningen anpassas för framtiden. Det kommer ju att vara andra typer av krav som ställs då.

  4. Jan Nilsson

    Svar till Bo-Gunnar Wikström (2010-09-27 09:56)
    Ja, andra krav på flera områden, men också likartade. Inom bl.a. elsektorn försvinner framöver många som gick 3- och 4-åriga gymnasiala teknikutbildningar. De har ofta jobbat med praktiknära uppgifter som inte egentligen kräver civilingenjörer, men när vi idag talar ingenjörer är det på dem vi tänker. Sverige kommer förmodligen att skrika efter tekniker som inte alls behöver vara ”civilare”.
    Jag är ingen expert, men som lekmannatyckande f.d. rektor skulle jag ö.h.t. önska Sverige och de unga mer jobb- och verklighetsinriktade utbildningar. Det kanske även skulle påverka ungdomsarbetslösheten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.