Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Framtidsutbildningar


Blev glad av ett samtal med en rektor i Skellefteå idag.

Förutom andra saker vi pratade om berättade han om att man sökt tillstånd för att få börja med en fjärde år på teknikprogrammet redan till hösten. Tio skolor i Sverige ska få starta i förväg med de 4-åriga utbildningarna som nu kommer tillbaka. Ett par skolor i Västerbotten har ansökt.

Många företag vill ha igång den här sortens ingenjörsutbildningar igen. Det är inte alla konstruktionsarbeten som kräver en civilingejörs kunskaper. Det finns många sådana uppgifter som inte intresserar den genomsnittlige civilaren heller, även om arbetet hör till hans eller hennes specialområde.

Frågan är nu hur man ska få upp intresset för de här utbildningsvägarna och den här sortens "verklighetsjobb" igen.

Lyckas vi inte med det ser jag bara två lösningar. Antingen exporterar vi ännu fler tillverknings- och teknikjobb eller också importerar vi färdiga ingenjörer från Indien, Kina och andra asiatiska länder. Vi kanske måste göra både ock. Elförsörjning,  kommande gigantiska utbyten av vatten- och avloppsystem m.m. måste tryggas hur som helst.

Jag hoppas att vi kan lyckas att intressera unga för matte, teknik och ingenjörsutbildningar på olika nivåer istället. Men det börjar vara brådis.

Etiketter: , , , , , , , , ,

11 kommentarer

 1. Conny Forsström

  Drar Nilsson och moderaterna några slutsatser inför det nya året gällande ökad barnfattigdom, ökat ”uttag” av försörjningsstöd och fler som utförsäkras ur sjukförsäkringen (som SKA ha sjukförsäkring)? Jag utgår från att moderater och övriga alliansare INTE kommer att göra det bättre för dessa grupper!

 2. Jan Nilsson

  Svar till Conny Forsström (2010-12-31 14:34)
  Det är en sorgligt med varje individ som drabbas. Även om det står bättre till än i England, Spanien och en del andra länder som råkat ännu värre ut efter finanskrisen.
  Jag har mött många barn i svårigheter genom årens lopp. Sociala, känslomässiga, drogrelaterade, ekonomiska eller psykiska. Det är viktigt att det finns både vuxna som tar sig tid och andra resurser för dem. Ofta har det varot en blandning av orsaker.
  För övrigt gäller det att hålla samhällsekonomin i sådant trim att det finns resurser även till dem som råkar illa ut. Det är lätt hänt. Gott slut!

 3. Maria Skiddi

  Gott Nytt År Jan, ser att du är med i Cav ”hall of fame”, å konstaterar att det är nice med hans egna uppräknade ”sanningar” å ännu mer nice att han inte är vid nån makt på riktigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.