Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Vilka får nytta av tåget?


Nu tas beslut om tågpendeln Vännäs-Umeå på löpande band på olika nivåer.

Något som ofta glöms är att det även pendlas Umeå-Vännäsby-Vännäs. Möjligheten att åka eldrivet, miljövänligt och snabbt tillkommer även för cirka 600 umebor som försörjer sig i Vännäs kommun. Alla bor eller jobbar förstås inte tågvänligt till, men många gör det.

Jag sa nyligen till vårt högst rankade kommunalråd att han skulle fråga sin like i Umeå hur mycket han är villig att betala för umebornas tågpendlande nu innan det blir landstingsfinansierat.

Jag hade kunnat fråga själv i onsdags, men glömde det då. Den gången dryftade vi lite snabbt hur vettiga standardkraven på bussarna är, krav som gör att kollektivtrafiken blir onödigt dyr. Varför kan t.ex. en fräsch buss från 2004 ibland inte ens få användas som ersättningsfordon? Sådana regler kostar skattepengar.

Helt allvarligt tycker jag att frågan om Umeås och Vännäs tågbidrag 2011 och 2012 är berättigad då eldrivet åkande blir ett alternativ för 1800 jobbpendlare i ena riktningen och 600 i den andra. Till det kommer nätt 300 gymnasieungdomar från Umeå som varje dag åker till Liljaskolan och alla studenter m.fl. som åker andra vägen.

Etiketter: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.