Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Förskolan i Tväråbäck

Hela Vännäs ska leva, så är det. Även våra byaområden som ligger så nära både centralorten och Umeå.

I Vännäs kan man bo mitt i naturen eller i byn och ha all tätort man behöver 5-35 minuter bort. I det perspektivet är också byskolorna och byförskolorna viktiga. Även för helheten eftersom de tätortsnära byområdena är en tillväxtfaktor för kommunen.

Fullmäktige har beslutat att det ska bli förskola i Tväråbäck. Om denna landsbygdssatsning var alla överens när den klubbades. När det nu skulle upphandlas lokaler kom det fram att det i nuläget är 9 barn för första året och 6 det andra. Under veckans fullmäktige sades det i lokalen att det var några fler. Sen kan det förstås hända både det ena och det andra på några år. Finns förskolan ökar det bygdens attraktivitet.

Det här är inte lätt. Visserligen är det sällan en förskola har fullt hus direkt. Men att driva en förskola med 6 barn kan man rimligtvis bara göra om det är riktigt långt till nästa.

Stämmer det att det finns fler barn på lut, då är det viktigt att det bekräftas mycket snabbt. Jag har varit med att starta förskoleverksamhet med väldigt lite barn, men då fylldes det på ganska raskt. För dem som har budgetansvar ringer klockor om siffrorna istället pekar fel väg.

Moderaterna beklagar läget, vi unnar verkligen Tväråbäck den förskola man kämpat så länge för. Men ska det tagna beslutet kunna bestå så är det viktigt att fullmäktige presenteras ett lite bättre underlag. Eller, med ett lägre antal barn kanske det kan bli intressant att starta med en integrerad förskola?

Jag tror det kan bli ett spännande ksau på tisdag.

 

Etiketter: , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Magnus

  Kan du vara så vänlig att förklara vad du menar med ”integrerad förskola”? (Enligt google så är det en skola med ”barn med funktionshinder och barn utan funktionshinder”.)

 2. Jan Nilsson

  Svar till Magnus (2011-05-01 00:30)
  Jag tänkte mycket enkelt. Integrerad i betydelsen infogad.
  Saken är överspelad, det jag spekulerade kring fungerar inte, det finns inte brukbara utrymmen. Jag har kollat upp det.
  Jag undrade alltså om man kunnat bereda plats för förskolan inom skolans väggar om det skulle vara så att barnantalet blir för litet. Det finns exempel på kreativa lösningar med samordningsvinster i byaskolor på andra håll.
  Skulle vi komma igång med förskolan och visa att det menas allvar kan man ha fler barn om ett år. Några Vännäsbor som jobbar ”åt Tväråbäckshållet” eller har annan anknytning kanske väljer förskolan om den kommer igång.
  I Umeå och storstäderna får folk ibland köra ganska långt till förskolan. Vad säger att det är rimligare för Tväråbäcksbon att ha förskolan i Vännäs än för Vännäsbon att ha förskolan i Tväråbäck? 12-13 minuter är samma sak i båda riktningarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.