Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Orosmoln över Kenyas kust

Något som oroar många kenyaner längs kusten är vissa somalier som flyttar hit och tycks ha väldigt mycket pengar. Man betalar villigt för egendomar man vill ha och tvekar säljaren att få in dem i grannskapet lägger man gärna på ”moms”. Man prutar sällan och betalar kontant.

I Mombasas stora hamn ligger delar av den internationella flottstyrka som tycks föra en ojämn kamp mot piraterna i de somaliska vattnen norr om Kenya. De ”nyrikedomspengar” som betalar de fina egendomarna längs kusten anses allmänt vara just piratpengar. Man menar att några håller på med verksamheten av ren och hänsynslös girighet, andra kasnek som ett verktyg för jihad. Det ”heliga” kriget.

Det är inga småsummor som kommer in via fartygskapningarna och Somalia är kanske måttligt intressant att investera dem i, även för piratbranschen. Då känns Kenya mer stabilt.

Lokalbefolkningen är som sagt måttligt road. Även Kenyas traditionellt fridsamma muslimer tycks ha svårt för dessa nyrika invandrare med oklar bakgrund och agenda.

Det finns många tjusiga hus i Kenya, som det här med utsikt över Indiska oceanen. Det hör dock inte piratägt, enligt vad som sagts mig.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.