Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Spännande utmaning

Dagen jag åkte till Kenya fick jag en fråga som följde med mig både dit och hem. Om jag ville bli rektor och skolchef i Bjurholm efter mångårige ledaren Lars Westman. Detta under 8 månader fram till att man blir klar med sin nya organisation i kommunen.

Det var en hedrande fråga som hade med sig ytterligare frågor. Lite skrämmande var den. Att bli befordrad över kompetensnivå har aldrig tilltalat mig och här finns det ju en risk.

Att det är Bjurholm det handlar om är särskilt lockande, jag har en speciell känsla för min barndoms kommun där jag följde med pappa Tore runt i byarna. Man vet ju hur det är med gamla elefanter och känslan för Sveriges minsta kommun har inte avtagit med åren.

När jag för några år sedan motionerade om en viss anpassning av de nya skarpare behörighetskraven för lärare var det just Lars Westman jag vände mig för konsultation. Vi var överens om att de mindre skolorna och kommunerna kommer att ha svårt att få ihop vettiga lärartjänster för alla framöver, trots mycket kompetent och målmedveten personal i exemplet Bjurholm.

Att man känner många är förstås också ett problem om man inte "fyller kostymen" efter Lars. Men, som det brukar vara, männen stöder sig på duktiga kvinnor. Hade inte de andra rektorerna, Therese och Gunilla, funnits med sin erfarenhet och sitt ansvar hade jag trots allt positivt inte vågat hoppa på tåget.

Det är svårt för undertecknad att låta bli att blogga om vardagen, arbetet och skolan och vill inte blanda tjänstemannauppgiften med politiken. Därför finns det risk att jag dyker upp med en politikbefriad blogg under Bjurholm framöver.

Jag tackar för förtroendet och hoppas att jag ska bidra positivt under den här perioden.

 

Etiketter: , , , ,

5 kommentarer

  1. asza.lindholm

    Hej Jan!
    Jag är precis som du en vännäsbo, men som håller på att avsluta min anställningvi Bjurholm. Jag blev så innerligt lycklig över din kommentar om att män ofta stöttar sig på duktiga kvinnor. Om du verkligen menar det, så vill jag bara gratulera kvinnorna i ledande ställning som du kommer att ha göra med i Bjurholm. Men framförallt vill jag gratulera DIG för ynnesten att lära känna dina nya kollegor, då kompetensen och ambitionsnivån är synnerligen hög hos T & G. Denna höga nivå hålls också av kvinnor på andra enheter, t ex personalavdelningen o äldreomsorg. Än en gång; GRATTIS!

  2. Jan Nilsson

    Svar till asza.lindholm (2011-06-11 09:36)
    Oj då. 🙂
    Nog menar jag det jag skriver alltid. Det brukar i regel finnas en del kvinnor som gör en mycket större del av det viktigaste arbetet än vad som syns på lite håll.
    Jag tror dig och ser fram emot att lära känna både personerna och arbetet. Ska börja lite lätt väldigt snart. Hoppas att få en liten hum innan sommarledigheten i juli och en stor hum i alla fall innan de åtta månaderna är över.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.