Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Ont om pengar

Nu händer det mycket och tiden går åt. Hinner inte skriva så mycket, utom när man blir stående 20 minuter på E4;an förstås.

Tänkte kommentera moderaternas ställningstagande i budgetfrågan vid fullmäktige igår.

Det finns beslut på att vi ska ha en krona per skattehundring "över" varje år. Det är ett mått på god ekonomisk hushållning, en hållbar ekonomi. Det betyder t.ex. att vi inte hela tiden nöter upp saker som nästa generation får ersätta.

Enligt årets budgetförslag skulle vi få 1,9 miljoner över till egna investeringar istället för de 13 miljoner som vi tidigare beslutat att vi ska ha. Då har vi inte satt av en krona till det badhus som de flesta talar om och vi har räknat ganska optimistiskt på vad räntehöjningarna kommer att kosta oss.

Vi känner att "samlingsregeringen" inte lyckats så bra i budgetberedningen, trots god atmosfär,  och önskade att vi fått ta ett omtag där. Väntetiden hade gjort det svårare för nämnder och förvaltningar att få till detaljbudgeten. Det hade också varit extra knepigt då vi ska börja med budgeten för 2013 redan i höst. Vi tror ändå det vore klokt.

Ett resultat på 1,9 miljoner är i praktiken ett minusresultat och det kan lika gärna bli ett minusresultat rent nominellt. Att då släppa igenom det och sedan tvingas ta hårdare spartag de kommande åren (då vi ska utgå från "standardkostnaderna" vid budgetarbetet) känns inte så lockande och hållbart.

Opposition ska inte tänka och säga så här, enligt politikens grundkurs. Vill man som opposition försöka "köpa röster" ska man bara lova och lova och försöka inbilla väljarna att man har råd till lite mer än majoriteten.

Men vi vill ju inte luras eller agera som om väljarna vore lättlurade. I längden tror vi att de flesta kommer att förstå oss, även om vi verkar stygga idag.

 

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.