Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Reinfeldt igen


Lite trist med försöken att nyttja massmorden i Norge parti- och blockpolitiskt.

Några få som menar att vänstern skulle ha ett sorts monopol på respekt för människoliv, andra kulturer och andras uppfattningar har gått ganska långt i svepande formuleringar. Det har också förekommit kraftiga övertramp hos främlingsfientliga företrädare.
De allra flesta tycks ha lagt den politiska ”nyttoaspekterna” helt åt sidan, som det verksr vara i Norge.

Sveriges statsminister har fått erkännsamma ord av Stoltenberg, men viss kritik från vissa håll här hemma. Maria Skiddi har här på VK-bloggen länkat till en kort och klar ledartext i Expressen som jag tycker fångar situationen bra.

Reinfeldt har inte stått och trampat framför journalisterna och velat rikta ljuset på sig själv i den här situationen. Han har uttryckt sin bestörtning, sin sorg och sitt motstånd mot terrorn vid flera tillfällen och annars vänt sig till den högste företrädaren för de drabbade. Det tycker jag han ska ha all heder av.

http://www.expressen.se/ledare/1.2512874/reinfeldt-har-skott-sig-bra

Etiketter: , , , , ,

23 kommentarer

 1. BGW

  I mina ögon är Reinfeldt en människa totalt utan känslor och empati. När han höll sitt enda tal om det som hänt i Norge var det som om han berättat om en väg som blivit asfalterad. Totalt känslokallt och likgiltigt. Jag är tydligen inte den ende som tycker så. Jag tycker att han är som en skrämmande robot. Jag delar din uppfattning att det är fel att framhäva hur Reinfeldt är i en sådan här situation men när du tar upp frågan så kam jag kommentera, annars hade jag hållit mig till privata mail.

 2. lf

  Det har ju kommit stor kritik från ledarskribenten i DN öm Reinfelds agerande.
  Att du tar fram Maria Skiddi i denna blogg som föredöme,sänker mitt förtroende för dig.
  Hon har ingen plats i ett demokratiskt samhälle.
  Hur kan du bara släppa igenom denna streber i din blogg.
  Jag förstår ingenting?

 3. RWR

  Hur än Reinfeldt reagerat så hade kritiken kommit från en del vänster anhängare! Det riskerar att göra oss likgiltiga och det riskerar att gör demokratin mindre värd …

  Angrepp på personer med egen åsikt talar sitt tydliga språk!

  Låt oss dra lärdom och inte agera på samma sätt!

 4. Maria Skiddi

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Streber

  http://spa.118100.se/karri%C3%A4r/68563

  Den betydelse som du ”lf” tillskriver mig som samhällets fiende numero 1 känns ngt krystad ehuru jag blott är en simpel kommunanställd småfet medelålders kvinna utan politiska uppdrag, men som du vill förvägra en röst.

  Önskemålet om att censurera mig på andra bloggares kommentatorfält och därmed göra mig till persona non grata ser jag med stor tillförsikt på.

  Den säger mycket om din demokratiska hållning.

 5. Jan Nilsson

  Svar till lf (2011-07-29 22:24)
  Jag känner inte Maria, men jag känner inte heller igen bilden du ger.
  Sen tog jag inte fram henne som föredöme, men upplyste om att hon lyft fram Reinfeldtlänken först.

 6. B-G Wikström

  Nej Jan, det är inte alls så jag önskar eller vill att Sveriges statsminister ska vara. När något sådant här händer, som givetvis står över all partipolitik, så vill jag att det uttalande vår statsminister gör ska verkligen kännas att han framför, med känsla och värme, från hela Sveriges folk. Jag tyckte, tyvärr, att det sätt han framförde det på var så totalt likgiltigt och visade en sådan total brist på empati, så att jag skämdes som svensk. Tycker du inte att man kan kräva av vår statsminister att han låter känslor komma fram en sån här gång ? För mig framstår han som cynisk, kall och likgiltig inför vad som än händer andra människor. Och, totalt oavsett parti som han/hon tillhör, så vill jag en sådan här gång verklugen känna att vår statsminister på ett bra sätt framför den sorg som vi alla känner inför det som hände, och inte en sådan nonchalans och likgiltighet som jag tycker att Reinfeldt visade. Du tycker tydligen att det sätt han framförde vad vi i Sverige och han som statsminister känner, var ett mycket bra sätt. Jag önskar att det varit så bra att jag kunnat dela din åsikt om det, men jag skämdes som sagt som svensk när jag hörde honom. Väldigt tråkigt.
  Men viktigast är att man inte gör partipolitik av detta som hänt. Jag delar din uppfattning till 100% att det verkligen skulle vara bra om fler engagerade sig politiskt, oavsett parti.

 7. Jan Nilsson

  Svar till B-G Wikström (2011-07-30 08:33)
  B-G, jag uppskattar dig på flera vis, men vet ju också att du tror att Alliansen gör saker för att skada och tillfoga smärta. Där förstår jag mig inte på på var ditt omdöme tar vägen. Det är därför jag menar att du Vill se statsministern som känslokall.
  Vi tar, hanterar och visar saker på olika vis. På mig hade tårarna kanske runnit, det är inte heller alltid så lyckat. Det är så olika och det är inte heller alltid utsidan speglar insidan. Särskilt när det riktigt bränner till.

 8. B-G Wikström

  Nej, detta har ingenting med alliansen att göra alls. Jag tycker bara att oavsett vem som är statsminister och vilket parti han/hon än representerar , så vill jag den personen som då är företrädare för alla oss svenskar, ska vara en person som en sån här gång låter äkta engagerad, inte så totalt likgiltigt som jag tyckte att Reinfeldt gjorde. Bevisligen är det många andra som tycker likadant. Då strunter jag i vilket ”block” de tillhör, för detta är inte en sådan fråga. Detta är en fråga om värme och empati. Du tycker att Reinfeldt i sitt enda tal gav uttryck för detta ? Jag hade storgråtit, men vi är ju alla olika. Men för mig, och bevisligen många andra, så framstår Reinfeldt som känslokall. Rätt eller fel, det var så jag uppfattade honom. Han kanske bemödar sig för mycket att alltid låta alltför stel och korrekt ?

 9. JonasE

  För det första så har Reinfeldt(och till viss del Moderaterna i övrigt) alltid haft svårt för att visa/uttrycka empati, han framstår mest som känslokall, och obrydd när han försöker.

  För det andra så är det Mördaren och ingen annan som gjort detta till parti/blockpolitik, då han medvetet valde Vänstern som offer!!.

 10. Jan Nilsson

  Svar till B-G Wikström (2011-07-30 12:45)
  Jag högaktar dig för din viljeinriktning att inte politisera saken. Sen är det nog som du antyder att statsministern gått in för att vara statsmannamässigt korrekt i alla situationer. Media tvingar nog in politikerna alltmer ditåt. Spontanitet bestraffas ofta.

 11. Jan Nilsson

  Svar till JonasE (2011-07-30 13:20)
  Nja, du har nog missat många moderater.
  Massmördaren valde ut Arbeiderpartiet, det är sant. Men att han tydligen hade slottet som huvudmål visar ett högt och brett samhällshat.
  Hans prioriteringar är ju en sak, men när andra försöker få hans gärningar att skvätta lite på demokratiska borgerliga krafter menar jag att man begår ett övertramp.

 12. JonasE

  Högern tycks har svårt att acceptera att denna attack var riktad direkt mot vänstern och den som gjort politik av detta är just mördaren och ingen annan!!……resten är bortförklaringar och inte stöds av fakta!!.

 13. Jan Nilsson

  Svar till JonasE (2011-07-31 13:07)
  Vilka menar du med högern i detta fall? Indelningen är inte alltid lätt och det ligger mycket mark på båda sidor mittlinjen. Om man kan komma överens om en sådan.
  Missförstår vi varandra? Denna attack var riktad mot norsk statsadministration, regeringen och AP, ingen förnekar det. Det norska socialdemokraterna och många familjer drabbades fruktansvärt hårt.
  Men, planer och hat mot slottet, polisen och arméledningen och uppmaningar att döda 9393 svenskar av olika politisk färg, menar du att det inte är fakta? Det är i så fall inte likt dig.

 14. JonasE

  Det är stor skillnad på planer och vad som man prioriterar att göra!!….det är bara att se till sig själv!!……många planer, men man gör det man tyckler är viktigast, eller mest akut först!!.

  Vet inte om vi missförsår varann, men för att citera dig själv : ”Lite trist med försöken att nyttja massmorden i Norge parti- och blockpolitiskt”.

  Jag tycker att det är allt för många som glömmer de två viktigaste fakta i detta sanslösa dåd.
  1 – Mördarens huvudmål var att döda Sossar!!.
  2 – Mördaren är den som gjort parti/blockpolitik av detta!!.

 15. Jan Nilsson

  Svar till JonasE (2011-08-01 02:10)
  Jag tror att huvudmålet var att slå ett slag mot det han uppfattar som det multikulturella samhället. Där blev det mer än bestialiska massmordet på unga socialdemokrater ett förödande verktyg.
  Stämmer uppgifterna som kommer från förhören, att slottet egentligen var högre prioriterat, så styrker det den teorin. Men jag lägger gärna ner den här diskussionen. Den känns rätt futtig i det stora mörka sammanhanget och jag vill inte bidra till en snedvriden politisering av saken. Det som har skett i Oslo och på Utöya har skett och AP drabbades av mördarens dimmiga idéer och dåd. Tydligen för att han ansåg partiet huvudansvarigt för samhällsutvecklingen.
  Hanteringen i Norge känns hittills sund. Kan ha att göra med att man har en nära koppling till stora kriser som ofta stärker samhörigheten och gör små skillnader just små.

 16. lf

  Att du Maria Skiddi framställer dig i mina ögon som samhällets fiende no 1,är nog att att ta till överord.Jag har aldrig sagt detta.
  Varken du eller jag (vad jag förstår) har viktiga poster i samhället.
  Men vi har möjligheten att uttrycka vår åsikt.
  Men dina åsikter och ditt språk kan man fundera på.
  Kan du bara kommunicera på datorspråk?
  Jag säger som Jan Nilsson.Kolla om erbjudandet (v) står kvar.

 17. Maria Skiddi

  =) lf, du skrev att jag inget har i ett demokratiskt samhälle att göra. Synd du inte minns mer än ett inlägg i taget du skriver än om det är på samma sida. Men du kan scrolla neråt så kanske det tänds ett litet minnenas alle´?

  Givetvis ska du fundera på mina åsikter. Det känns fint att du gör det. Svenska är mitt modersmål, å datorspråk är det som bjuds på detta forum, vill du ha en irl dejt eller?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.