Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Då, nu och kanske sedan

 

Visst ser första bilden lite nutida ut, mitt i det gamla? En Grålle från 50-talet, föraren också gissar jag, och så barnstol och passagerare från det nya årtusendet.

Lite fascinerande är det. Traktorn kördes kanske av en 45-årig bonde när den var ny. Då var han (mest troligt var det en han) född kring 1910. Lillparveln som övervakar jobbet från sin upphöjda position skulle kunna få leva till 2110 om världen skulle stå. Ekipaget på bilden skulle med det lite långsökta synsättet kunna spänna över en tidsrymd på 200 år. Ungefär en tiondel av tiden från Kristi födelse.

 

En lite äldre sak från Västra Vänfors. Jag tänker inte på Henry, utan traktorn. Tillverkad och köpt 1924, redan då med punkteringssäkra däck.

Ingen elektronik, inga airbags. Notera vägjärnen på drivhjulen som gjorde det möjligare att köra på väg, men närmast omöjligt på åker.

En liten glimt från Veterantraktordagen i <näsland. Blir kanske fler.

Etiketter: , , , , , ,

4 kommentarer

  1. Jan Nilsson

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2011-08-24 06:49)
    Mja, med tanke på hur forna tiders jordbrukarbarn fått sitta, klänga och ligga för att få vara med mamma, pappa eller farfar under exempelvis ”slåttanna” var det här väl inte så tokigt. Fastspänd och allt på en ”härddastraktor” som alla gånger utom veterantraktordagen används ungefär som en moped. Känns det inte nog så säkert att ha ett barn där än på en tvåhjulig cykel i stadstrafik?
    Vore traktorn i skarp drift och utan båge så vore det en annan sak.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.