Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Förändringar i Vännäs


Det droppar av några borgerliga ledamöter i Vännäspolitiken, även någon socialdemokratisk. Det ser man i dagordningen till KF om en dryg vecka.

En av de borgerliga blir faktiskt kommunsekreterare istället, KD:s Erik Sedig. Frågan är om kommunalrådet är modig eller en riktig luring när han plockar en av de allra mest kompetenta borgerliga politikerna till sin sekreterare. Detta efter att också ha anställt en kommunchef som bevisligen var utan partibok. 😉

Nu är jag kanske ute och balanserar på humorgränsen igen. Nåväl, det kan inte hjälpas. Jag vistas hur som helst bara där jag kan ha den med.
Jag tror att valet av kommunsekreterare visar på gott omdöme. Erik kommer att göra ett bra jobb med stor integritet, som Åsa Ågren Wikström.

Själv drar jag mig också tillbaka litegrann. Jag måste fokusera på jobbet i Bjurholm som kommer att kräva ännu mer under en tid. Därför kommer jag till stora delar att ersättas under ett par månader.

Det är ett ganska allmänt problem att för många står i valet och kvalet mellan politiken och jobbet. Flera i bekantskapskretsen känner en stor press att lämna politiska uppdrag för att det är så svårt att förena med jobbet. Blir det färre politiker framöver, men på heltid?
Känns i så fall inte bra.

Etiketter: , , , , , ,

4 kommentarer

 1. B-G Wikström

  Det här är ett stort problem. På alla arbetsplatser drar man ner på folk så att de anställda går på knäna. Att då orka med politiska uppdrag är otroligt svårt. Jag vet att de allra flesta verkligen vill göra ett bra jobb om man engagerar sig politiskt, men hur ska man få tiden att räcka till ? Och hur ska man orka ? Det är jättemycket att läsa och begrunda. Många svåra saker att ta ställning till. Dessutom så bemöts de flesta bara med en massa gnäll från folk som inte förstår hur verkligheten ser ut.
  Det är ju jätteviktigt att vi har folk som engagerar sig politiskt men då måste de ju också få rätt förutsättningar. Det här tror jag blir ett dilemma i framtiden.
  Men, all min respekt till alla som väljer att engagera sig inom politiken ! Tack till er alla ! Givetvis lika stort tack oavsett vilket parti ni valt att jobba för !
  Viktigt att alla bemöts med respekt för sin person även om man tycker totalt motsatt i sakfrågan !
  Vi kan alla lära oss något från de som har en annan uppfattning !

 2. Stina Jansson

  Jag tycker att det är skönt att se att det uppenbarligen inte är så att kompetenta människor blir bortsorterade p.g.a. partifärg när tjänstemannapositioner ska tillsättas i vår kommun. Det hedrar den sittande majoriteten. Och jag tror precis som du att Erik kommer att göra ett bra arbete som kommunsekreterare.

  När det gäller konflikten mellan jobb och fritidspolitiska uppdrag så tycker jag att det är en viktig sak som nog borde diskuteras mer, i fler olika forum. För precis som du och många andra slits också jag mellan jobbet och politiken, och det är inte någon lätt situation. Och då är mitt jobb inte av den typen där jag riskerar att hamna i intressekonflikter eller jäv i de politiska uppdragen. Har man ett tjänstemannauppdrag i den egna kommunen eller närliggande kommun kan jag tänka mig att det kan bli ännu fler faktorer att balansera upp!

  Bra att du lyfter det här, hoppas som sagt på diskussioner kring detta!

 3. Jan Nilsson

  Svar till Stina Jansson (2011-09-18 11:48)
  Håller med, agerandet är hedrande för majoriteten.
  Det där med att ”balansera upp faktorer” är inte lätt. Arbetar fortfarande med det. Men förutom det är det knepigt att få plats med det som krävs i arbetsliv och politik. ”Tjänstledighet för politisks uppdrag” betyder egentligen ”Överflyttande av arbetsuppgifter till fritiden.”
  Allt måste ändå göras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.