Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Carema

Har sett Dokument inifrån på svtplay.se ikväll, programmet från i söndags om vanvård på äldreboenden. Intressant och beklämmande program om ett mycket intressant och viktigt ämne.

Ingen tvekan om det riktiga i att de tre cheferna på "Trollängen" fick gå, Ingen tvekan om att det verkligen fanns stora brister i vissa verksamheter.  Ingen tvekan om att det måste finnas en god kontrollfunktion för äldreboenden, oavsett driftsform.

Att göra som några säger och kapa bort alla verksamheter som inte är kommunala verkar inte så klokt. Intressant i programmet är också att man låter en annan "privat", eller idéstyrd, verksamhet vara den som komenterar den haverearade verksamheten.

Med stigande andel äldre och svårigheter att få tag i personal skulle vi kunna ha tilltagande problem lite här och där. Oavsett driftsform. Gamla ska hanteras med respekt och värdighet. Oavsett driftsform.

Etiketter: , , , , , ,

5 kommentarer

 1. snushane

  Oavsett driftsform?? Men ska det Generera i Vinst! Så hamnar de gamla i kläm.. Inte svårt att räkna ut eller???

 2. Jan Nilsson

  Svar till snushane (2011-11-09 02:25)
  Bra verksamheter kan drivas offentligt, privat eller som intraprenader eller kooperativ. Dåliga verksamheter kan drivas offentligt, privat eller som intraprenader eller kooperativ.

 3. Conny Forsström

  Som redan sagts, när något ska drivas med vinst så måste man skära i något, ofta är det bemanning och villkor/lön. Ty detta är kärna i kapitalismen, för att det ska finnas medel på ena sidan måste det bli tomt på den andra. Därför är denna ideologi förkastlig.

 4. Jan Nilsson

  Svar till Conny Forsström (2011-11-09 23:42)
  Tänk om det vore så enkelt, Conny. Det är det nog bara i vissa grundkurser.
  Ibland har man fått skära i mycket på olika håll för att en offentlig verksamhet där ingen personligen vakar över över kostnaderna tillåts bli alltmer ineffektiv.
  Med det inte sagt att en offentlig verksamhet inte kan vara effektiv.

 5. Conny Forsström

  Som du säkert såg i programmet så är riskkapitalbolagen ute efter vinst och inget annat. I Caremas fall har man helt uppenbart struntat i allt som heter kvalitet till förmån för vinst. I princip har man hängt ut en skylt där det står vårdhem på en byggnad och sen höstat in pengarna på våra äldres bekostnad. Sådant måste stoppas. Jag är emot privata företag i vård och skola men nu när de finns så måste det skapas en omfattande kontrollapparat för utgångspunkten skall och måste i fortsättningen vara att privata företag fuskar och det i en enorm omfattning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.