Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Inget dagis synes än…

1998 försvann ordet daghem, eller "dagis", för att ersättas med förskola. Förskolan fick en egen läroplan och namnändringen var en markering av en tanke.Dagisfröknar blev förskollärare. Utbildningen till lärare och förskollärare har varit lika lång ett bra tag och lönerna är ofta likvärdiga.

Men ordet dagis verkar vara mer än svårutrotligt. Det dyker upp där och när man minst väntar det. Inte minst i media.

Man kan förstås tycka att dagis är ett fint och nostalgiladdat gammalt ord, men enligt de dokument som stat och kommun tillhandahåller till styrning av omsorg och utbildning finns helt enkelt inga dagis. Det borde i alla fall vi som är politiker lära oss.

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Förskollärare

    Nu tror jag du har fått lite om bakfoten. Lönerna är oftast INTE likvärdiga mellan lärare och förskollärare. Långt därifrån. Inte heller arbetsvillkoren. Kraven på förskollärare har ökat markant de senaste åren i och med ny läroplan, MEN lönerna har halkat efter med besked och även utformningen av själva arbetet. Har förskollärare i förskolan TUR så har de två timmar i veckan som kan användas till planering, utvärdering, uppföljning med mera. Dessutom har förskolor sällan mer än 3-4 stängningsdagar/ÅR. Inte mkt i jämförelse med vad lärarna har…skillnaderna är enormt mycket större än likheterna. Tyvärr.

  2. Jan Nilsson

    Svar till Förskollärare (2011-12-15 19:34)
    Det är idag ganska vanligt att man har samma ingångslöner, men så är det inte överallt. Jag vet exempel där bristen gjort att förskollärare fått högre lön. Sen skrev jag just ”ofta”.
    Sen finns många skillnader.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.