Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Hållbarhet och ekonomi

Från mobilen

Snart ska jag sluta plåga er som ännu orkar läsa med kvällens superfokus på Vännäs.

Jag blev bara så inspirerad av den här mannen, Walter Unterrainer, och hans elever från olika delar av Sverige och världen. Rektor Unterrainer talade om hållbarhet. Kulturell, social, miljömässig och ekonomisk. Det är tydligen inte bara något han gör för att han får betalt för det, som man kan se i den här artikeln från 2009  Det är inte för inte som han leder masterutbildningen med inriktning mot hållbart byggande.

Han är i 60-årsåldern, men ger intryck av att vara yngre med sin lågmälda, kreativa och kommunikativa glöd. Framhållandet av detta med ekonomin mitt i alla andra tankar gjorde kvällen till något mer än den kunde ha blivit. Vad båtar intressanta studier och modeller och ett aldrig så vällovligt miljömässigt och socialt tänkande om inget alls är ekonomiskt genomförbart? 

Han utmanade också. Kritiken med viss glimt i ögat som gick ut på att Umeå hade mer prat än verkstad när det gäller  hållbarhet var ett ord till oss. Gör majoriteten i Vännäs någon som helst verkstad av tankarna på badhus, överväger man ens att ta reda på vad sånt kostar och försöker prioritera det ekonomiskt – då ska det vara hållbart också!

Oftast är det verkligt hållbara också mest ekonomiskt.

Etiketter: , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Malin Karlsson

  Jag/vi i miljöpartiet håller verkligen med dig om att Vännäs verkligen behöver/förtjänar ett badhus för fortsatt positiv utveckling som innebär ett hållbart, attraktivt och långsiktigt smart samhälle för oss själva, våra barn och de som flyttar in. Verkligen kul att allt fler partier hakar på i frågan! Jag tror att många Vännäsbor uppskattar om vi blir överens och gör verkstad av badhuset. Kanske med stora fönster med schysst älvutsikt?

 2. Jan Nilsson

  Svar till Malin Karlsson (2012-02-28 01:00)
  Det svåra och nödvändiga är att både leverera det nödvändiga till barn, äldre och behövande samtidigt som man får över pengar till vårt badhus. Det krävs en del om det ska kunna bli verklighet.
  Jag hör till dem som ganska nyligt har gått från att tänka ”man får åka till Bjurholm eller Umeå” till att inse att en stor andel invnare verkligen vill ha ett bad här på plats. Men Moderaternas förre ordförande Calle Palm har nog förespråkat badhus i tre årtionden. Så partiet är inte nytt på banan direkt. 🙂
  Efter kvällen på Medborgarhuset språkade några av oss i M om att det konkret måste börja tittas på nyare byggen i Sverige och grannländerna. Man måste se vad ett basic-badhus behöver kosta och vilka uppvärmningsvarianter som är möjliga. Annars bör man inte prata om badhus.
  Att ha det i samma byggnad som ett nytt biblioteks böcker tror jag däremot är att be om kraftig och svårbehandlad huvudvärk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.