Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Skolkostnader


Nyligen kunde man läsa att Vännäs hör till de kommuner i länet som satsar allra mest på skolan.

Med ett mått mätt är det ju alldeles rätt. Om man räknar vad kommunen satsar på utbildning per invånare. Ändå blir uträkningen missvisande.

Vännäs är, tro det eller ej, en av de allra "yngsta" kommunerna i landet. Vi har en väldigt stor andel unga upp till 18 i vår kommun. Det här har flera orsaker. Vi har snabb väg till Umeå och ett prisvärt boende. Många barnfamiljer väljer därför Vännäs även om man arbetar i Umeå. Vår barnomsorg och skola, samt övriga möjligheter lockar också till sig unga familjer. Det blir alltså extra många i omsorgs- och skolsystemet efter vår kommunstorlek.

När det gäller barnomsorgen ligger Vännäs kostnadsnivå per barn i mitten bland Västerbottens kommuner. För grundskolan ligger vi näst lägst. På gymnasiesidan ligger vi av olika anledningar högre, bland annat har vi många elever som går lite dyrare program. Vårt lokala gymnasium Liljaskolan håller en hög kvalitet och har många praktiska program som ligger långt framme i anställningsbarhet, men behöver också rätt mycket och dyr utrustning för att leverera detta.

Vissa kommuner har riktigt få ungdomar i förhållande till det totala invånarantalet, Vännäs har alltså många. Räknat per barn och ungdom har vi inte höga kostnader för barnomsorg och grundskola och rimligtvis bör vi räkna så.

De här sakerna kan vara bra att tänka på för både medborgare och oss beslutsfattare.

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.