Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Raketsport

I Vännäs har vi en och annan sevärdhet, bl.a. Slöjdarnas hus, som brukar vara  Västerbottens andra största besöksmål varje år. En annan höjdare är Vännäs Motormuseum som har många besökare och borde ha ännu fler.

Till helgen ordnar Raketsport veteranmopedträff vid motormuseet. Inte något för alla, men roligt för många. Själv kan jag inte titta förbi, men hade gärna gjort det. Har blivit så gammal att jag vänder mig om och tittar länge när det, som på Vännäsdagarna, kör förbi ett par Puch Dakota med förare som är bortåt 30 år yngre än mopederna. Yup, en sån hade jag, men av den ovanligare guldfärgen som man sällan får se numera.

Första maj ordnade Motormuseet ett litet mopedrally där det fanns med en fin Dakota.

Klisterlapparna fanns där de skulle, "rensbanden" på naven. Det fanns inte en buckla och ingen rost att se någonstans. Var hade den här stått de dryga 40 år som gått sedan tillverkningen? Det var inte som jag trodde.

Mopeden hade varit i bedrövligt, byngligt och svartmålat skick när nuvarande ägare fick tag i den och renoverade den för knappa femtitusen. Det är tur det finns de som är duktigare och ännu tokigare än jag.

En Puch Alabama fanns också att skåda. Dåförtiden en klockren gubbmoppe, nuförtiden har många mopeder smått liknande drag med små hjul och skydd för stänket. På min tid var vi så pass korkade att det sällan syntes en hjälm någonstans. Likaså var det med långkallingar på vintern. Det var ascoolt att frysa och vi frös värre än whippets och nakenhundar. Nu är det lika coolt att ha stickeluva och få seboretiskt eksem i sommarvärmen. Men, båda delarna funkar som det tänkt, man blir uppmärksammad av de vuxna.

Längst fram en Solex från någog gång mellan sexti- och tvåtusentalet. De konservativa fransoserna ändrar inte gärna på vinnande lag och ett otränat öga har inte lätt att åldersbestämma en Solex. Längst bak i raden en svart Puch Florida.

Allt på moppedagen där i maj var inte mopder och allt var kanske inte alldeles lagligt, så här utelämnar vi ansikten.

Återkommer med några bilder till. Men glöm inte veteranmopeddagarna till helgen!

Etiketter: , , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Josefine Andersson

  Raketrallyhelgen blev lyckad och vi hade t.o.m två guld dakotor på plats. Synd att du missade dom, men träffen kommer att bli ett årligt event så fler tillfällen finns säkert.
  Mvh Josefine

 2. Jan Nilsson

  Svar till Josefine Andersson (2012-07-18 10:05)
  Så roligt!
  Två gulddakotor? Ojoj. Gissar att en av dem finns i trakterna så jag får väl åka dit och nostalilisera litegrann. Han jag köpte min av fick en i närmast mint condition av sin fru när han fylde 50.
  Kärlek. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.