Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Sånt man vill veta


På sistone har jag hört om två olika banker som tokslimmar organisationen och pressar personalen orimligt hårt trots goda vinster.

Kortsiktigheten får en att fundera på hur man rekryterar de chefer som hittar på finurligheter som gör att man får ut så mycket tid av undercheferna. Ett tag. Innan de blir sjuka eller slutar.

Konkurrensen, eurokrisen och konjunkturen ute i Europa är hårda verkligheter man inte kan bortse ifrån, men det håller inte att bortse från hur personalen mår.

Sånt här vill man veta så att man kan se till att ens lån och penningar inte befinner sig på dessa ställen.

Etiketter: , , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. lf

  Ja,du Jan det är sånt som händer i kapitalismens värld.Vem bryr sig om hur personalen mår.
  Jag vet att du är en synnerligen empatisk person.
  Konkurrens och och andra hårda verkligheter,där har människan inget utrymme.
  Jag har svårt att se dig som moderat.Men du kan väl förklara.

 2. Jan Nilsson

  Svar till lf (2012-08-19 18:50)
  Världen är hård. Så var det i även i kommunistiska Kina och Sovjet m.fl. länder. De miljoner som inte ansågs passa in där kunde också få jobba väldigt ohälsosamt många timmar, men helt utan betalning. Om de alls fick leva.

  Konkurrens behövs, annars stannar utvecklingen av. Det var t.ex. intressant att se hur det gick för de av BMW:s mc-fabriker som hamnade i Östtyskland efter andra världskriget. När muren så småningom föll såg motorerna ut nästan som innan kriget. Miljön och arbetsmiljön vann inte heller på kommunismen.

  Jag tror att du har en vrångbild av moderater. Jag och många med mig vill ha ett konkurrensutsatt och effektivt näringsliv där medarbetarnas intressen tas tillvara av fack som gör vad de ska och låter bli att göra det man inte ska. Där arbetsgivare kommunicerar företagets mål och läge och styr företaget så att människor är rimligt delaktiga, trivs, är innovativa och vill bidra till helheten. Ibland kan man som anställd måsta göra särskilda insatser och arbeta extra hårt, men långsiktigt måste krav och arbetstakt vara uthålliga och även trivselfaktorerna beaktas.

  Ibland anställer företag och andra organisationer personer med psykopatiska drag på chefsnivå, det togs upp av en näringslivsman jag pratade med idag. Det sker knappast medvetet, sådana kan vara både effektiva, vältaliga och mycket charmiga. Och långsiktigt förödande i sin hänsynslösa behandling av människor. Det kan dröja länge innan det som de åstadkommer blir uppenbart högst upp i organisationen.

  Sen går det inte alltid bra och ibland springer tiden ifrån de bästa verksamheter med den bästa tänkbara ledning. Både nedskärningar och nedläggningar är nödvändiga ibland.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.