Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Nu byter jag jobb


Månaderna i Bjurholm blev fler än väntat. Jag skulle ha checkat ut i februari, men olika omständigheter gjorde att det blev 15 månader som ”missing link-chef” mellan gammal och ny organisation.

Första oktober tas skolchefsdelen över av vår nye verksamhetschef Hans-Åke Donnersvärd och rektorsansvaret på högstadiet tas över av min kollega Gunilla Falk.

Det har varit roligt att arbeta i Bjurholm, Sveriges minsta kommun. Trots att det varit det mest krävande arbete jag haft. En del tycker inte att man ska nämna det där med litenheten alltför ofta. Kanske har man rätt, men för mig är det något väldigt fint. ”Sveriges minsta kommun” är för mig definitivt en hederstitel. Det krävs något särskilt av medborgare, politiker och kommunanställda för att få en så liten verksamhet med så liten skattebas att fungera så bra som den gör. Av många krävs flexibilitet av mått som är helt okända i större kommuner. Men litenheten ger också möjligheter till kreativ flexibilitet, en möjlighet att göra och uppnå saker som andra kan ha svårt att få till.

Det har faktiskt varit så roligt att jobba i Bjurholm att jag fortsätter. Jag byter uppgifter och kontor, lämnar Castorskolan formellt, men blir till stor del kvar på Castor rent kroppsligt.

Från nästa vecka och tio månader framåt är det meningen att jag ska vikariera som förskolechef och SFI-rektor i Bjurholm. Det följer även med några ytterligare ansvarsområden och diverseuppgifter. Mina nya verksamheter har förmodligen några tuffa månader framför sig innan jag kommit i selen någorlunda, just nu är det mycket med de hittillsvarande.

Jag hoppas ändå att få bidra med något positivt till barn och personal på våra kommunala och enskilda förskolor liksom till elever och personal inom svenska för invandrare, gymnasiet och vux.

Etiketter: , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. lf

  Jag läser ganska ofta din blogg och jag känner sympati för dina tankar och dina åtaganden.
  Men vad jag funderar över är”hur länge kan en kommun som Bjurholm fungera som egen kommun”.
  Har du några tankar kring detta?

 2. Jan Nilsson

  Svar till lf (2012-09-25 20:52)
  Tack lf!
  Nog kan jag ha tankar, men sådana här frågeställningar får jag som tjänsteman lämna till politikerna i kommunen. I Vännäs är jag däremot fri att tycka. 😉
  Bjurholm är i alla fall gigantiskt om man jämför med de allra minsta kommunerna i Finland. Sottunga på Åland hade 110 invånare sist jag kollade. Men i Finland tycks det inte gå åt lika mycket resurser till att driva själva maskineriet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.