Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Kristofobin når nya höjder


I Norge tar uppslagsverket ”Store Norske leksikon” bort Kristus ur tideräkningen. Men tar t.ex. bort f.Kr. (Före Kristus) och ersätter det med fvt, före vår tideräkning.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/uppslagsverk-tar-bort-fore-kristus

Det är sorgligt att se hur människor i Norge och Sverige så ofta försöker slå knut på sig för att få bort det namn och den tro som så präglat våra länder. Och som betytt så oerhört mycket, även för dem som inte trott på eller ansett sig behöva den det djupast sett gäller.

Risken är att den här tilltagande kristofobin också drabbar människor med andra religioner. När man t.ex. inte anses kunna vara i kyrkan vid skolavslutningen och tydligen måste ta bort Kristus ur tideräkningen ligger det nära till hands för många att tänka att det är ”muslimernas fel”.

När det främst är infödd kristofobi det handlar om.

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

 1. Pär Andersson

  Själv tycker jag Före vår tideräkning låter modernt och ”fräscht”. Ett skäl till att behålla f.Kr skulle kunna vara att skilja ut västerlandets tideräkning från andra världsdelars sätt att tolka tidernas begynnelse. Att koppla samhällsförändring man ogillar – oavsett vad det gäller – till negativt muslimskt inflytande är i grunden förödande för vårt mångkulturella samhälle.

 2. Jan Nilsson

  Svar till Pär Andersson (2012-10-28 11:37)
  När man beskär och rensar bort kristna traditioner och minnesmärken ur samhället så gör man det ofta med hänvisning just till det mångkulturella samhället. Kopplingen görs ofta den vägen först.
  Den stress i den här riktningen som man kan se triggar ofta sådana som egentligen inte bryr sig om kristendomen, men avskyr t.ex. muslimer desto mer.
  En olycklig utveckling på många sätt.

 3. Andreas Holmberg

  Precis, Pär, bra replik på dej själv! Det är just begreppet ”före vår tideräkning” som blir etnocentriskt (vaddå ”vår”?).

  ”Före Kristus” är en konkret fullt begriplig angivelse, låt vara att munken Dionysus på 500-talet (vilket namn på en munk egentligen!) räknade fel på några år när han skulle räkna ut hur många år efter Roms grundläggning som Jesus föddes. (Fast någon enstaka felprocent var väl ändå inte så farligt?).

  De som vill räkna ”efter Muhammeds uttåg till Medina” eller ”efter Roms grundläggning” eller efter ”Richard Dawkins födelse” har sin fulla frihet att börja göra det istället. Men det är obeskrivligt fjantigt att tro att t.ex. muslimer (som högaktar Jesus som profet) eller ateister i allmänhet lider svårt av att se förkortningen f. Kr. eller e. Kr. Det här liknar någon slags avantgardistisk kupp.

  F.ö. vill jag rekommendera ”Den vanliga almanackan”, även kallad ”Lingonalmanackan”, som förkunnar att vi snart har ”året 2013 efter Frälsarens Kristi födelse” och börjar januaribladet med bönen: ”Giv, o Jesu, fröjd och lycka.” Borde finnas i alla hem. En utmärkt julklapp och gå-bort-present, även till godmodiga ateister.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.