Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Tankar efter olyckan i Malå


Vi vet inte än vad som orsakade den tragiska bilolyckan i Malå i lördags då flera skadades och en ung pojke dog. Det gick sannolikt alldeles för fort, men det kan förstås ha blivit ett fel på bilen. Något annat kan också ha spelat in, det lär i så fall visa sig efter polisens undersökning.

Generellt går det alldeles för ofta livsfarligt fort i våra samhällen på kvällarna. Jag hör och ser det i Bjurholm och i Vännäs. Ibland är det traktorskyltade bilar med 16-åriga förare som får gå 30, men passerar en i 90 där det är 50. Oftast är det vanliga bilar som tänjer på fysikens gränser när man viftar med tuppkammen inför varann och andra och ”driftar” genom kurvor och korsningar. Vanligtvis går det bra. Inte alltid.

Jo, jag har också varit ung och tanklös. Jag kan minnas en sak som tveklöst hade fått mitt äldre jag att både försöka fotografera och ringa polisen om jag sett det utföras idag. Inte för att jag blivit gammal, sur och bitter, utan för att det kunnat sluta hur som helst och var en idiotisk lek med liv. Mitt unga jag trodde att jag hade koll, mitt nujag kan bara tacka Gud att det gick bra.

Våra gator och trottoarer är allas egendom. Där ska det gås, cyklas, köras mopeder och bilar. Där ska gamla och döva kunna röra sig, barn kunna ta sig mellan skola, hem och kvällsaktiviteter.

Vid det näst sista SAMPO-mötet i Bjurholm (träffar mellan skolan, socialtjänsten och polisen) kom ett förslag om att inte bara upprepa den fina dagen förra året då bl.a. polis och räddningstjänst besökte skolan. Det vore också bra att få träffa och samtala med dem som ofta är många skolelevers förebilder och ”skjutsare”, de äldre bilburna ungdomarna på samhället.

Vissa kvällar när man jobbar lite sent kan det vara svårt att hålla tankarna på det man gör. Man kan höra hämningslösa och ibland utdragna ”tjurrusningar” med bilar nere i centrum och man undrar hur det ska sluta. Det är likadant i Vännäs och i de flesta andra samhällen. Skillnaden mot förr är kanske att bilarna ofta är snabbare, att polisen syns mer sällan (tycks ha blivit bättre alldeles på slutet) och att det går fort att varna via mobilen om polisen dyker upp. Målad eller inte.

Det har hänt för mycket och det kommer tyvärr att hända mer. Vi ska inte demonisera dem som just fått tillåtelse att övningsköra på allmän väg helt på egen hand, men det är lätt att vara övermodig med ett körkort där bläcket knappt torkat. Lätt att hetsa och att hetsas. Jag minns.

Jag tror att det är tid att ta snacket med våra kära ungdomar när man får tillfälle. Det är i regel alldeles vanliga, justa typer, men det har gått för långt med hejdlösheten och laglösheten i trafiken. Fungerar det inte bör man hellre ringa polisen en gång för mycket än en gång för lite. Det kan hända många saker som är värre för alla än att få feta böter, tappa körkortet och kanske måsta ta om det.

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

13 kommentarer

 1. lf

  Jag tänker,varför måste du skriva en blogg långt innan utredningen är klar.
  Att tankar går till skadade och anhöriga är ju en självklarhet.
  Men varför denna blogg.

 2. Jan Nilsson

  Svar till lf (2012-10-28 21:18)
  Tankarna väcktes av det som hände i Malå, men bloggtexten handlar om det som händer överallt i våra samhällen. Vi måste få ner hastigheten och vi måste tala med våra unga grabbar – som det oftast handlar om.
  Om Malåolyckan vet vi inget säkert än, som jag skriver.

 3. Pär Andersson

  Jag skriver under på det mesta i ditt inlägg. Hade faktiskt samma tankar i huvudet som du ger uttryck för. Vi handlar i Bjurholm och har sett en del hårresande två- och fyrhjulsställ i kurvan mellan övergångsställena vid ICA. Varje sådan repa borde resultera i någon typ av konsekvens för föraren!

 4. Jan Nilsson

  Svar till Pär Andersson (2012-10-28 21:47)
  Tackar.
  Ja, det här är något att fundera på. Jag gillar inte överdriven kameraövervakning, men när det gäller vissa centrala avsnitt i våra samhällen kan man nästan börja fundera. Ställena som skulle vara säkra och trygga för både folk och fä, men inte är det.

 5. Jan Nilsson

  Svar till Pär Andersson (2012-10-28 21:47)
  Tackar.
  Ja, det här är något att fundera på. Jag gillar inte överdriven kameraövervakning, men när det gäller vissa centrala avsnitt i våra samhällen kan man nästan börja fundera. Ställena som skulle vara säkra och trygga för både folk och fä, men inte är det.

 6. Arbetare

  Bil föraren kanske bara var glad att det var folk ute en kväll i en annars trött by, och gasade ovant för mycket- så ledsamt för alla! Ingen illvilja bara…ja bara förödande tråkigt.

 7. Jan Nilsson

  Svar till Arbetare (2012-10-28 23:02)
  ”Bara förödande tråkigt”… sant. Det kan ju också ha varit något tekniskt fel där i Malå, vi får väl höra.

  Men allmänt känns det som att gränserna har tänjts så alltför långt. Viktigt att tala med de unga om att visa hänsyn för liv. Även deras eget.

 8. Sven Ederlöf

  Vid små och stora tragedier som denna brukar en del av de närmaste ganska omgående fråga sig varför?

  Jag tycker det var skickligt formulerat av Jan. Att varsamt beklaga tragedin för alla, men även uttrycka ett försök till tröst och sammanhang.

  För de värst drabbade är det sällan bra att vänta alltför länge med att bearbeta det som hänt.

 9. Jan Nilsson

  Svar till Sven Ederlöf (2012-10-30 06:50)
  Tack Sven.
  Finns nog inte mycket att säga till tröst för de närmast drabbade. Man får hoppas de har bra stöd omkring sig.
  Däremot skulle man vilja hitta kanalen och frekvensen för att nå dem som far fram som om livet vore ett enda stort dataspel där man får nya liv när det gått mindre bra.

 10. Isak

  ”Däremot skulle man vilja hitta kanalen och frekvensen för
  att nå dem som far fram som om livet vore ett enda stort
  dataspel där man får nya liv när det gått mindre bra”.

  Jodå Herr Nilsson nog finns det dom som både anser sig ha
  kanaler och frekvenser för att kunna profetera om att vi
  både kan få ett bättre liv när vi har förött vår jord och
  att vi kan få ett evigt liv någon annanstans om man ur-
  säktar sina synder.

 11. Jan Nilsson

  Svar till Isak (2012-10-30 23:13)
  Du citerar min föregående kommentar där jag tänker på hänsynslös framfart i trafiken. Tycker du inte att vi ska försöka prata med dem som ofta hetsar varann att töja på gränserna till fara för både sig själva och andra, som om inga risker fanns?

  Kopplingen till kristen tro fanns inte i det jag skrev, den gjorde du. Men när du gör den så vill jag kommentera. I Bibeln ursäktas inte synden, vi kan förstöra både andras och vårt eget liv med den. Där finns ingen ursäkt för det onda vi gör, varken mot Skaparen, skapelsen eller varandra. Däremot finns det ett budskap om försoning och om förlåtelse på grund av att den ende som hade något att betala med betalade alla människors alla skulder.

 12. Isak

  Jodå Herr Nilsson, du tackade din Gud för att inte du hade
  dödat någon i ungdomligt oförstånd. Det som hände i Malå
  händer flera gånger i veckan någonstans i Sverige, och på
  något sätt så har vi accepterat dessa offer. Och likt gam-
  arna så håller sig ofta dom Gudstroende framme och försöker
  förklara att på grund av alla synderna så har Gud sänt
  någon för att betala böterna.

 13. Jan Nilsson

  Svar till Isak (2012-10-31 15:46)
  Förstår inte riktigt hur du menar.
  Jag är tacksam för att mitt ungdomliga oförstånd, milt uttryckt, inte ledde till något allvarligt, som det verkligen hade kunnat göra. Gör det mig till en gam i dina ögon?
  Läser du i det jag skriver något om att jag betraktar mig som bättre än någon enda annan? Det gör jag inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.