Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Vi har varit tråkiga


Det känns inte bra att säga ”vad var det vi sa”. Dels låter det så drygt och trist och dels är det inte konstruktivt och kraftsamlande. Eftersom mina medarbetare och jag vill vara just det så låter vi bli. Det är viktigare att det går bra för Vännäs än att vi tar några poäng.

Men faktum är att Moderaterna i Vännäs fått en del på skallen de senaste åren för att vi varit för återhållsamma och sagt nej till nyttiga och mer diskutabla satsningar av olika slag. Mer än en har också anklagat oss för att vara otaktiska och ta mer ansvar än man ska ta som opposition – då ska man enligt expertisen bara lova guld och gröna skogar.
Vi har varit återhållsamma för att vi inte velat att kommunen skulle hamna i den situation där vi är nu. Läget där snöbollen rullar åt fel håll och man måste skära där man inte vill och ännu mer om man väntar. Det är som hemma ungefär, balans är nödvändigt om man ska hålla sig flytande och ibland kunna satsa. För kommuner finns heller inget TV-team som lever på att hjälpa en att strama upp när det gått för långt.

Det är många orsaker till att Vännäs är sämre till än vi borde vara, inte bara några optimistiska och välmenande satsningar för mycket. Vi har Sveriges största andel invånare under 18 år och viss tillväxt. Vi har gjort ett bra jobb på en del andra områden. Vi har mycket som är positivt för framtiden, men kostar mycket idag.

För oss och andra kommuner finns det också områden där vi inte kommer att kunna göra staten riktigt till viljes, oavsett vilken majoritet den styrs av. Kommunerna har aldrig fått mer pengar av staten än nu, men vi kommer ändå inte att kunna tillmötesgå förväntningarna fullt ut. Till exempel kommer vi inte att kunna fördubbla mottagandet av nyanlända. Det har i vårt fall inget med främlingsfientlighet att göra, utan med rent fysiska och delvis ekonomiska faktorer.

Just nu är det inte roligt att vara politiker, det kunde kännas skönt att lämna över stafettpinnen. Men vi valdes ju inte för att bara vara med under självgående solskensdagar, utan för att ta ansvar också när vi måste dra ner ambitionerna, ta svåra beslut och göra många besvikna.

Vi bereder oss på att vara tråkiga en tid framöver, främst tillsammans med våra närmaste samarbetspartier FP och KD, men också med de som vill av C, S, MP och V. De senare av dessa är ansvarig majoritet och de som slutligen bestämmer.

Etiketter: , , , , , , ,

9 kommentarer

 1. Jan Nilsson

  Svar till Lisbet Olofsson (2012-12-12 06:54)
  Det har jag sagt ibland, även i politiken, och det kan vara ganska befriande. 😉 Även hört politiker i stora elefantdivisionen göra det. T.ex. Carl Bildt.

 2. Katarina Hampusson

  Hej Jan,
  Jag har läst din bloggtext ett par gånger nu och för varje gång får jag nya frågetecken. Jag anser mig vara en hyfsat uppdaterad medborgare, läser de flesta kommunala kallelser och protokoll och då tiden medger går jag gärna på de möten som är öppna.
  Du skriver om ansvarstagande och att Moderaterna står för det men om vi talar om innevarande mandatperiod har jag inte sett Moderaterna ta ställning på annat sätt än vår sittande majoritet utom när det gäller konstgräsplanen då Moderaterna var starkt kritiska.
  Du kanske kan förtydliga vad det är för ekonomiskt ansvar som Moderaterna tagit och i vilken riktning Moderaterna har velat styra Vännäs ekonomi och med vilka åtgärder. Då skulle din bloggtext bli mer fullödig.

 3. Jan Nilsson

  Svar till Katarina Hampusson (2012-12-13 21:05)
  Hej Katarina!
  Förstår hur du menar. Reservationskulturen är inte så stark i vårt (särskilt under förra mandatperioden) ganska samförståndspräglade Vännäs. Men du kan kolla mina uppgifter med partikamraterna som sitter i KS och KF.
  Återkommer med ytterligare svar.
  Dagen kallar.

 4. Katarina Hampusson

  Hej Jan,
  jag har inga ”partikamrater” i vare sig KS eller KF eftersom jag vare sig är partipolitiskt ansluten eller aktiv. Jag får läsa kallelser m handlingar och besluts-protokoll för att få information.När det är samförstånd som präglat besluten har jag svårt för ”vad var det jag sa” argumentet. Jag väntar på ytterligare svar.

 5. Jan Nilsson

  Svar till Katarina Hampusson (2012-12-14 14:29)
  Ok, du har nämnt det tidigare, att du inte är partiaktiv, beklagar glömskan. Läs gärna vad Johan Söderling skrivit. Inte för att jag känner igen mig där heller, men det är lite speciellt att samtidigt anklagas för att överspendera och att vara en notoriskt snål nejsägare.
  Det kommer en text som svar på Johans också och delvis berör den vad vi talar om också.

  Det förekommer många ordväxlingar och debatter, även offentliga, som aldrig återspeglas i protokollen. Jag skulle kunna ge många fler exempel än konstgräsplanen där vi velat hålla igen. Vid senaste budgeten t.ex. var det bara Moderaterna som höll fast vid budgetberedningens förslag istället för att plussa på. Hade vi gjort det hade vi behövt spara 20 % mindre nu. Skulle kunna nämna ett antal tillfällen och saker till där vi sa nej och som tillsammans med driften av konstgräsplanen sammanlagt kan motsvara ungefär den summa som nu ska bantas bort. Vi skulle gärna se att vi hade pengarna och verksamheterna/tjänsterna det handlar om.
  Men det är inte mindre smärtsamt att ta bort saker man haft än att aldrig skaffa det man inte har råd till.

  Sen finns det saker vi rår för åt andra hållet också. Förskolan Spiran i Vännäsby hade med största sannolikhet haft två avdelningar istället för tre om inte undertecknad blivit halvt förgrymmad och påtalat det oekonomiska och orimliga i att bygga mindre än tre avdelningar. Det framgår inte heller av protokollen.

 6. Katarina Hampusson

  Hej Jan,
  Att det förekommer debatter betvivlar jag inte och uppenbart är att debatterna sedan mynnar ut i ett samförstånd och ett gemensamt beslut vilket borde tyda på att din återhållsamma ådra borde vara nöjd.

  Senaste budgetberedningen med beslut i KF 2011;
  det framgår INTE att Moderaterna på något sätt skulle hålla vid beredningens förslag eller ha ett eget förslag. Moderaterna yrkade återremittering av HELA BUDGETEN, inte delar av den som t.ex de delar där förslag lades till. Märkligt att Moderaterna var missnöjd med hela budgetförslaget speciellt med tanke på att Moderaterna haft möjligheten via budgetarbetet att säga sitt och uppenbarligen var beredd att gå till beslut på budgetberedningens förslag. Till skillnad mot KD som presenterade ett eget budgetförslag.

  För att beröra Johan Söderling bloggtext, jag läser den inte på samma sätt som du gör. Jag läser att Moderaterna gärna säger nej men inte speciellt ofta kommer med idéer till lösningar. Med utgångsläge från det kan jag mycket väl förstå att Johan Söderling reagerar på din bloggtext ovan. Ditt svar till Johan Söderling har jag också läst och jag måste kredda dig för att du hela tiden snurrar på så att du slipper stå för dina uttalanden. Ta t.ex det du skriver om Spiran i svaret till mig och i bloggtexten.
  Ser inte ut att vara speciellt överensstämmande.

  Nej Jan, det är inte en rakryggad kunnig politiker jag ser framför mig i dessa bloggtexter och jag hoppas att Moderaterna i Vännäs INTE får en framstående ställning vid valet 2014.

 7. Jan Nilsson

  Svar till Katarina Hampusson (2012-12-16 16:09)
  Läs gärna nedanstående protokoll för de tre senaste budgetfullmäktigena igen.

  I KF:s protokoll av 2010-09-27

  http://www.vannas.se/Sve/Filarkiv/Kommunfakta%20och%20Organisation/Kf100927.pdf

  så ser du att Moderaterna i KS och KF höll fast vid budgetberedningens förslag för att vi skulle komma närmare KF:s resultatmål. S och C ville höja ramen med 2 miljoner. S ville också för kollektivtrafiken reservera 1 miljon ur KS medel för oförutsedda utgifter och det yrkandet vann. Moderaterna reserverade sig både i KS och KF.

  I protokollet 2011-06-13

  http://www.vannas.se/Sve/Filarkiv/Kommunfakta%20och%20Organisation/KF110613.pdf

  kan du läsa att det kom helt nya förslag till budgetfullmäktige. Redan i KS ville Moderaterna återremittera och skjuta upp beslutet p.g.a. att vi redan där var för långt ifrån KF:s budgetmål. Majoriteten höjde ramen och C ville att vi skulle dra ner till 0 kronor för underhållsåtgärder i kommunens fastigheter och i övrigt öka ramarna med totalt 3,6 miljoner för 2012. Jag yrkade att budgeten skulle återremitteras för vidare beredning då förslagen kommit in alldeles för sent och ledde till att vi missade KF:s satta budgetmål. Vi reserverade oss både i KS och KF.

  Fortsättning följer…

 8. Jan Nilsson

  Svar till Katarina Hampusson (2012-12-16 16:09)
  … Fortsättning från nedanstående…

  I årets budgetfullmäktige, 2012-06-18,

  http://www.vannas.se/Sve/Filarkiv/Kallelser%20och%20protokoll/Protokoll%20kommunfullm%C3%A4ktige%202012-06-18.pdf

  yrkade S och C m.fl. att man skulle ta 2,25 miljoner från vårt redan usla fastighetsunderhåll. Sedan fanns hos dessa partier olika förslag på hur pengarna skulle fördelas på BuN, VoN och kommunledningskontoret. Alla partier, även Moderaterna, ville lägga till ca 1,5 miljoner på driftsbudgeten, de dittills okända pengar kommunen sparade på regeringens lägre arbetsgivaravgift för unga. Moderaterna reserverade sig till förmån för förslaget att KS beslut skulle ligga fast, förutom de 1,5 miljonerna till driftsbudgeten.

  S-förslagen vann förstås alla åren. Det var inte tu tal om att verksamheterna hade användning för pengarna. Problemet var att vi inte nådde god och hållbar ekonomisk hushållning och att vi idag inte har pengarna till dessa ökningar, utan måste skära ner. Något som är smärtsamt och svårt.

  I backspegeln tror jag att många inser att Moderaternas förslag var mer realistiska. Att lura sig själv genom att minimera underhållet på fastigheterna har inte heller varit någon bra affär.

  Att du önskar att Moderaterna i allmänhet – och jag i synnerhet – ska lyckas dåligt i valet 2014 förvånar mig kanske inte så väldigt mycket. Den som lever får se hur det går. 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.