Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Skör deal i skör tid

Några timmar efter deadline kom USA:s senat överens i alla fall. Det blev en respit, USA ramlade inte över stupet i natt. Det återstår en del att besluta, men vi har för närvarande ”bara” den hittillsvarande ekonomiska krisen att hantera konsekvenserna av.

Vi har en skör tillvaro. Det har människan som individ och ”kollektiv” alltid haft, men förr var vi nog i allmänhet mer medvetna om det. När slitet för maten för många var dagligt och hårt och överlevnaden så uppenbart väderberoende.

Idag drömmer en del unga om gamla kommunistiska system som på glömskans och desinformationens avstånd för några ser stabilare och humanare ut än dagens. Det finns många vittnesbörd om terrorn och svälten under de mörka ofrihetstider då bannlysning av initiativ och drivkrafter kraftigt begränsade matproduktion, bred utveckling och välstånd i en stor del av världen.
En fri ekonomi med grimma på och inslag av offentligt ägande är det bästa, det är jag absolut övertygad om.

Apropå skörhet vänjer oss snabbt vid nya förhållanden och tar dem för givna. Många av oss lite äldre minns när hus- och bostadsrättslånen pendlade kring 15 %. De som aldrig haft ett lån över 5-6 % har nog lätt att tänka något sådant som toppnivå i sin referensram. Någonstans känns allt under 7 % billigt för mig och det som är under 4 lite som en gåva. Utan att man för det bara ”tar vad man får”. Men att låna så att man inte skulle klara 10-12 % i ränta om fem år under hyfsat stabila förhållanden för övrigt, det skulle kännas mycket obehagligt.

Sen finns det många som på årets första dag tänker på helt andra saker och förhållanden när man hör ordet skörhet. Som verkligen fått erfara att inget på jorden är självklart.

Etiketter: , , , , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. lf

  Nä,nog kan man kalla USAs politik som skör.De kan inte ens enas om att 5 % av de rikaste skall gå med på en skattehöjning.
  Man behöver inte drömma om några kommunistiska system för se att ojämlikheter i samhället.De är för stora.USA lever på lånade pengar för att upprätthålla den ojämnikheten.
  Du talar om gamla kommunistiska system som jag också i grunden ogillar.
  Men varför pratar du inte slavarnas situation i USA som la grunden för USAs välstånd med sitt slaveri.
  Vi lever i en skör tillvaro säger du,då tycker jag att du skall ta ordet solidaritet till dig och driva en politik som utjämnar skillnaderna i samhället.
  I USA närmar sig stupstocken.Detta samhällssystem är sjukt.

 2. lf

  Har just sett dokumentären om Olov Palme.Hans kamp för folket i Sydafrika.Hans kritik mot USAs terrorbombningar i Veitnam.Hans kritik mot alla förtryckarregimer,ja då bleknar ledande politiker i dag.
  Men det finns ju en fara för de som står på svagastes sida.Det har vi fått uppleva.
  Tankarna går till Anna Lind och Olov Palme.

 3. Jan Nilsson

  Svar till lf (2013-01-01 20:12)
  Som jag ser det är det kan man höja de rikastes skatter något i USA. Man behöver inte göra en fransk ”Hollande”, dra upp marginalskatten till 75 % m.m. Man ska ha kvar de rikaste företagarna, deras kapital och drivkrafter i landet, inte driva dem någon annanstans.

  USA har satt sig i en knepig situation och deras låneekonomi är inte frisk till sin uppbyggnad. Om prestige och lust att tvåla till varandra, Obama gjorde det helt i onödan igår, leder till att man kastar ner landet och världen i än värre kris så är det oerhört ansvarslöst.

  Sverige ska ha en ekonomi i balans och bra klimat för företagen där värdena skapas. Det är oerhört viktigt för alla människor. Det är grunden för vårt välfärdssamhälle, om det skapas lite värden finns lite att fördela.

 4. Jan Nilsson

  Svar till lf (2013-01-01 22:30)
  Jag tror Palme hade haft det tufft i dagens politiska verklighet, men förnekar inte att han gjorde rätt i flera fall.
  Hatet och hånet mot politiker av olika slag är avskyvärt. Antingen hatobjekten nu hetat Palme, Boman, Fälldin, Reinfeldt eller Karl Gustaf.
  Tyvärr drev även Palme hånet långt, som hans egna partivänner ger uttryck för i programmet. Min pappa berättade några episoder i riksdagshuset som inte var roliga. Man får inte samla allt avståndstagande mot Palmes politik, debattstil och sänkningar under ”hathatten”.
  Vad gäller nutida hathets finns en organiserad politiker inom V som sagt att inga moderater är värda annat än bly och önskat allt lidande över dem som styr landet. Han har tagits i örat av partiet och gjort en sorts avbön, men sitter kvar. Han har understödjare som entusiastiskt hejar på i just det partiet centralt tagit avstånd ifrån.
  Även om det är senpubertalt är det farligt. Liksom det hatfyllda utfallen mot Palme. Om inte annat kan någon sjuk eller drogpåverkad indpireras att göra verklighet av hetsen.

 5. lf

  Jag sympatiserar med mycket som du bloggar om som tyder på ett gott hjärta.
  Men vad jag inte förstår att de som står på de svagastes sida nästan alltid drabbas av ond bråd död.Jag har räknat upp en del men det finns fler Martin Luther King ex.
  Du skriver Karl Gustav,jag hoppas verkligen att du inte menar KG i Brån.

 6. Jan Nilsson

  Svar till lf (2013-01-02 20:12)
  Tack lf! Fast det som finns i andra hjärtan finns också i mitt.
  Nej, menade inte ”vår” Kalle. Han hånas och hatas nog inte så ofta. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.