Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Statistiska Centralbyrån


Som alla kommuner får vi i Bjurholm frottera oss rätt mycket med Statistiska Centralbyrån. En del insamlande är nödvändigt och bra, annat kan säkert vara nyttigt, på något vis. Sen finns det som man ler åt, i bästa fall. När hanteringen stressiga dagar tar rejält med tid brukar man inte skratta.

Enkäten som gällde resultaten i gymnasiets nationella prov hade jag inte möjlighet att besvara i höstas. Jag mailade varför, men si för ett tag sedan kom påminnelsen.

Idag ringde jag och förklarade att min ovilja att svara bottnade i att Bjurholm helt enkelt inte har något gymnasium. Tjänstemannen trodde mig inte först. ”-Har ni inget gymnasium alls?”, frågade han förvånat. Jag förklarade att det finns 2423 invånare i kommunen och då får gymnasieeleverna gå på andra ställen. Det lät nog för fantastiskt för han kontrade lite osäkert med frågan om det verkligen finns en kommun som heter Bjurholm. Ungefär där undrade jag vart jag blivit kopplad. Om det verkligen var till stället där man har örnkoll på allt. Hade det varit han som ringt hade jag nog trott det handlade om Kalle Sändares barnbarn eller något ditåt.

Den grundlige skrev upp mina uppgifter. Namnet, orten och kommunkoden. Som den noggranne statistiker han säkert var frågade han även upp antalet invånare. Han var bara trevlig och bekräftade snart att han hittat kommunen och skulle kontakta den projektansvariga.

Innan dagen var all fick jag mailvägen bekräftelse på att vi skulle få en enkät mindre framöver.
I sig glädjande.

Etiketter: , , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. Christine Svensson

  Jaa, vad ska man säga. Men så här illa är det nog, för illa tycker jag att det är.
  Jag beställde en gång varor som skulle komma med ASG hem till mig. Kvinnan som fanns på ett kontor i Göteborg frågade om jag bodde intill allmän väg.
  Nej det är inte hundra år sedan, men 20 kanske.

 2. Karl-Gustav Sjöström

  Ibland förundras man storligen över att den kunskap man förväntar sig borde finnas dit man ringt ändå saknas där. Ditt exempel belyser verkligen detta.

  Glöm nu bara inte att meddela SCB den dag då Bjurholm till sist fått ett gymnasium!

 3. Jan Nilsson

  Svar till Christine Svensson (2013-01-26 09:18)
  Det säger också en del om hur lätt våra referensramar blir absolut sanning. En problematisk sak för stora delar av Sverige är att så mycket av lagstiftning och administrativa krav och förväntningar utgår från att kommunen har minst 100 000 geografiskt relativt koncentrerade invånare. Och 500-1000 tjänstemän på kontoren.

 4. Jan Nilsson

  Svar till Karl-Gustav Sjöström (2013-01-26 09:38)
  Ja, ibland får man bli förvånad.
  Jag hoppas att Bjurholm kommer att slå omvärlden med häpnad på ett och annat område, även på utbildningsområdet. Men det dröjer innan gymnasiet etableras. 😉

 5. Jan Nilsson

  Svar till Bror (2013-01-26 13:12)
  Nej, man slutar inte förvånas.
  Sen kan man ju själv bli förvånad över hur lite man vet om t.ex. Stockholms län. Jag såg så små jordbruk i deras skärgård i somras att jag undrar om det finns något liknande i Västerbotten. Men det är roligt att bli överraskad.
  Och att köra buss! 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.