Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Barn- och utbildningsnämnden


Så var första BUN-sammanträdet efter måndagens KF i Vännäs avklarat. Stort och smått i dagordningen, frågor och klargöranden om sådant som hänt sedan början på veckan. Ett bra möte.

Bl.a. fick vi titta på senaste skissen på det tänkta nybygget på Vega. En ledamot lyfte en iofs intressant tanke om ett skolbygge för ett stadium på fritidsområdet istället. Om det finns väl både positivt och negativt att säga. Närheten till natur, bad och idrottsanläggningar är bra. En svår sak med placeringen är att stora delar av tätortsbarnen skulle vara berättigade till skolskjuts på grund av avståndet. Har jag räknat rätt alla väster om Shell och alla ovanför järnvägen. Det känns lite avigt.

Skisserna på Vega såg intressanta ut. När man fått bort de platta och sjuka delarna finns det inte så lite utrymme för att göra en bra och varierad skolgård. Den möjligheten får inte slarvas bort. Möjligheten att förlägga kommunbiblioteket på skolan är i allra högsta grad aktuell och energiförbrukningen låter otroligt låg.

Fortsättning följer.

Etiketter: , , , , , ,

12 kommentarer

 1. Krister Andersson

  Att åka skolskjuts kan väl inte vara så farligt, eller? Det går redan buss de vägarna och det känns inte avigt att åka för våra barn i alla fall. Bara vi som bestämmer orkar ha tålamod och se längre än en mandatperiod. Faktum är att vi måste se 15-20 mandatperioder framåt för att förstå effekten av vårt beslut. Den utmaningen måste vi anta.

 2. Jan Nilsson

  Svar till Krister Andersson (2013-02-28 18:28)
  Den här skolan ska kanske serva dina barnbarnsbarn, så är det. Men jag tror det går att få till en bra skola och skolgård också ”mitt i byn”. Det blir inte bara bussresande med en skola ute vid badet. Det behövs nog rejält med utrymme för alla föräldrabilar. Tror skjutsandet tyvärr skulle öka ännu mer.

 3. Krister Andersson

  Om du frågar pedagoger så kommer du säkerligen att få klart för dig vilken betydelse enkelheten har för att kunna ge barn möjlighet till bra pedagogisk uteverksamhet. Det är en enorm skillnad mellan att bara kunna ta på sig ytterkläderna och kliva rätt ut i en aktivitet jämfört med att behöva planera för matsäck, föräldraskjutsar och annan logistik.
  Förhoppningsvis blir det en hel del föräldrabilar på pendlarparkeringarna som det ju finns gott om plats för. Att kunna parkera sin bil, lämna barn på förskola eller skola och sätta sig på tåget är en bra och hållbar lösning för de pendlare som bor i utkanten av samhället. De förslag till skolgård på Vegaskolan, med multisportarena, som diskuterats känns för mig inte som ett väldigt attraktivt förslag.

 4. Jan Nilsson

  Svar till Krister Andersson (2013-02-28 20:36)
  Tror inte jag behöver fråga någon alls för att förstå det. Det var väl bl.a. också den närheten jag i texten nämnde bland fördelarna.
  Jag tog upp gården på nämnden idag, om det blir Vega. Sa att den absolut inte får slarvas bort. Man verkar jobba väldigt seriöst med den. Multisportarenan var lite mer perifer och definitivt inte huvudsaken. Vi går väl se hur det ser ut i förslagen framöver. Kändes bra att kommunen och skolan i det här förslaget skulle kunna samnyttja ett fint bibliotek.

 5. Mamma

  Märkligt att du bara dagar efter byskolebeslutet börjar skriva om bygget på Vega. Det finns det pengar till!!!!!

  Det vore det absolut bästa att flytta Vega till badet från asfalts gettot.
  Då kan ni bygga ut hur mycket ni vill och barnen slipper gå flera km för att ha idrott t.ex skidskor/ skidåkning
  Tycker ni ska fråga vad medborgarna tycker den här gången.

 6. Jan Nilsson

  Svar till Mamma (2013-02-28 22:38)
  Visst gick byskolebeslutet – som jag tidigare skrev – osnyggt fort.
  Förstår också att det kan kännas provocerande att vi skriver om Vegabygget den här veckan. Saken är den att ärendet var uppe för rapportering på BUN idag.
  Nej, inte kommer bygget ekonomiskt lämpligt. Men skolor byggs för att stå kanske femtio år och blir lokaler där fler och fler barn samlas sjuka då har man inte mycket val. Delar av Vega hade stått nästan det dubbla när det brann. När man måste bygga får man låna, men börjar man låna till driften är man mycket illa till.

 7. Barbro Johansson

  Har föjt debatten angående beslutet att stänga byskolorna och eventuellt jämna skolfastigheterna vid marken. Varför, när det tydligen finns behov av lokaler?

  Byskolorna är friska fullt fungerade lokaler varför inte utnyttja dom till max. Jämfört med nybyggnation blir ju det betydligt billigare OM nu kommunens ekonomi är så dålig som det påstås?

  Istället för att flytta Bråns elever, flytta motsvarande 80 elever från Vega till Vännäsby.
  Antar att det också går att rymma fler klasser i Hammarskolan och på Lilja. Annars finns ju alternativen Tväråbäck eller Pengsjö, sträckan Vännäs – byarna är absolut lika lång som byarna-Vännäs.

  Skippa Vegabygget och bygg bostäder istället för att få fler skattebetalare till kommunen!!
  Tänk efter före!!

  OBS! Gillar Krister Anderssons tankegångar!

 8. Anneli Jäverfalk

  Nog är det väl konstigt att man så snabbt kan besluta att lägga ner tre skolor och därigenom orsaka en MYCKET stor ökning i skjutsandet men när ett alternativt förslag kommer in som skulle göra skolmiljön för både tätortsbarn och eventuella byskolebarn markant mycket bättre än de planer som redan finns, DÅ är ett fåtal extra skjutsningar från lägret så enormt avgörande. Det skiljer 750 meter mellan Vegaskolan och området vid badet men nästan en mil mellan Vega och Pengsjö och samma mellan Vega och Tväråbäck. Dubbelmoral! Eller helt enkelt bara en fortsatt uppvisning i avsaknad av moral.

 9. Anneli Jäverfalk

  Det är ju dessutom så att ju fler som använder kollektiva färdmedel, desto bättre är det ur miljöhänsyn och lokal miljö vid skolan då färre behöver skjutsas med bil. Skolskjutsbehovet är ett argument FÖR en skolbyggnad i ett annat område, inte mot. Förslaget skulle ge en lugnare miljö i båda skolbyggnaderna, lugnare för särskoleeleverna och en obehindrad, snabb byggnation då den inte måste utföras mitt bland hundratals små barn.

 10. Jan Nilsson

  Svar till Barbro Johansson (2013-03-01 12:58)
  Tycker det låter som en mindre bra idé att riva fungerande lokaler. Visst hoppas man att de kan komma till användning.

  Att bryta ut 1-2 årskurser från Vega och köra dem till Vännäsby var inte så smidigt och lätt enligt den utredning som gjordes.

 11. Jan Nilsson

  Svar till Anneli Jäverfalk (2013-03-01 14:43)
  Hur menar du med avsaknaden av moral?

  Om man delar på stadierna och får två skolor i Vännäs skulle kunna bli svårt att nyttja personalen effektivt. Det blir mycket farande emellan, skulle jag tro utifrån egen erfarenhet. Men det får i så fall förvaltningen räkna på.

 12. Jan Nilsson

  Svar till Anneli Jäverfalk (2013-03-01 15:17)
  Finns intressanta saker i tanken. Samtidigt som man ser en del svårigheter. Vore intressant att se ett utlåtande från teknisk och pedagogisk expertis.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.