Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Tack du lärare!

Så här dagen efter att Pisa-rapporten släpptes är stämningen i lärarrummet kanske inte alldeles på topp överallt.

OM en och annan överilad skrivning, en spetsad rubrik, ett eller annat politiker- eller tyckarord blivit kvar och skaver därinne. OM det kanske t.o.m. känns riktigt uselt, som om allt vore meningslöst. OM några kraftigt nedsättande ord just nu dykt upp i minnet och samverkar med drevet kring rapporten. OM du idag skulle ångra ditt yrkesval. Du ska komma ihåg…

…att du fortfarande har det viktigaste yrket för framtiden.

…att få elever i världen trivs lika bra i skolan som dina.

…att många elever behöver just dig.

…att du gjort och varje dag gör en skillnad för eleverna du möter. Att några elever till stor del har just dig och ditt lag att tacka för att det blev bra, så mycket bättre än det hade kunnat bli eller kanske alldeles fantastiskt bra.

…att svensk skola är betydligt bättre än det just nu ser ut i media, på väldigt många håll alldeles oerhört bra.

…att även många av de nyanlända som inte hunnit lära sig tillräckligt mycket svenska och får F i höst och kanske även i vår kommer att utvecklas i språket och klara sig riktigt bra ändå.

…att några av de oroliga du oroar dig allra mest för. kanske tänker på under kvällar och helger, kommer att hitta spåret och fästet och överraska alla, inklusive sig själva och dig. Positivt.

…att vi är väldigt få i Sverige som skulle vilja byta skolsystem med Sydkorea.

…att vi trots att svensk skola har många viktiga utvecklingsområden fostrar några av de allra mest innovativa eleverna i världen.

…att du som har en riktigt svår arbetssituation där det finns mycket övrigt att önska eller där behoven är gränslösa är särskilt viktig för framtiden.

…att medan en del nu kastar skit på varandra allt vad man hinner får vi inom skolans olika nivåer och områden fortsätta det kollegiala utvecklings- och förbättringsarbete som inte alltid syns i statistiken, men ibland och i längden också där. Det finns en väg att gå och den går framåt.

…att du behöver vila dig ibland och att du inte kan lösa allt åt alla.

…att de som inte har en susning om vad det innebär att vara lärare ibland kan säga ytterligt korkade saker, men det ska du inte bry dig om.

Keep up the good work. Var stolt över att du valde det viktigaste yrket. Tack för det du är, gjort och gör!