Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Idag i Umeå


Det är den 27:e januari och temat för årets minnesdag för Förintelsens minnesdag är Romer. Det var inte bara judar som omänskligheten försökte utrota under andra världskriget. Det drabbade flera grupper.

Jag fick för några år sedan besöka en helt romsk by i Slovakien. Det var tillsammans med en eldsjäl som arbetat mycket för att hjälpa på flera plan. Inte minst genom att försöka intressera föräldrar att låta barnen studera. I Hitlers rike var lösningen en annan. Många hann dödas.

De riktigt massiva dödandet drabbade judarna. Ett visst antal överlevande kom till Sverige efter kriget och Malmö fick en rätt betydande judisk befolkningsgrupp. Det är med sorg man hör att så många av dem flytt Malmö efter långtgående trakasserier, våld och mobbing. Utomlands eller till andra svenska städer. Man ska tydligen vara mycket stark och orädd för att ha kippa, davidsstjärna eller på annat sätt skylta med sin judiska identitet i dagens Malmö. Det är i regel vissa muslimer, som själva kan möta eller har mött förföljelse här och där, som nu tar sig rätten att förfölja judarna i Malmö. Oavsett vilka som tar sig sådana friheter är det oacceptabelt.

Både detta och romernas situation ger en extra sorglig relief åt förintelsens minnesdag 70 år efter den industriella utrotningen. Det som blossade upp i full låga då pyr idag. Även i Sverige.

Det sker manifestationer till minne av förintelsen runt om i landet idag. I Umeå 1830-2000 med början på Rådhustorget och fortsättning i Stadskyrkan.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Isak

  Det som blossade upp i full låga för 70-år sedan pyr idag i Sverige, skriver du.
  Men du nämner inte med ett ord om främlingsfienlighet och rasism. För det är
  vad det handlar om i dagens Sverige och Europa. Kommer ihåg din upprördhet
  när vänstern som du påstod det, ”stal” den pyrande rasismungen i Vännäs
  för några år sedan. Man tycker att svenska folket skulle vara vaccinerade
  för all framtid. Läste nyss om Jönköpingskravallerna 1948, där man plan-
  terade ut rykten om resandefolket, där mobben sedan fördrev 450 per-
  soner från staden. Rasimen borde stå över alla partigränser, t.o.m. över
  vissa politiska mål. Känner mig ganska trygg med Reinfeldt, men är inte
  så övertygad om var det moderata partiet står. Kommer ihåg dom dolda
  mikrofonerna för några år sedan.

 2. Jan Nilsson (inläggsförfattare)

  Rasism och främlingsfientlighet dyker upp överallt. Hoppas både höger och vänster kan freda sig för det legitimerade hatet. Allra mest förblindande när det får en religiös vinkling. Rasismen pyr, och drygt det, i olika former och varianter. Jag är väl inne på tre i texten. Antisemitismen är en.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.