Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Ovanifrånperspektiv på matproduktion

För ett tag sedan skrev jag några inlägg om Sveriges matproduktion. En sak som sitter mer ihop med ett lands försvarsförmåga än man tänker när handel och allt annat fungerar någorlunda.

Nyligen fick jag syn på det här speciella bibelordet från Predikaren 5:8 igen:

”Under allt detta är det en förmån för ett land att ha en kung som ser till att marken brukas.”

 

Om man vill får man betrakta mig precis hur udda och pinsam som helst, men jag säger det igen. I den osäkra värld vi lever i är inte acceptabelt att vi bara kan få fram mat till ungefär halva befolkningen, nu när marknaden fungerar nästan som den ska. Mat kan inte organiseras fram eller tvångsproduceras som andra varor. Mycket ska finnas och förberedas, det som ska bli mat ska befruktas och växa, antingen det nu handlar om vegetabilier eller djur. Det är inte gjort på en grisblink och det ska ske när det är fred runtomkring och allt fungerar som det ska.

Det är också en förmån om man inte lagt asfalt och betong på den bördigaste marken den dag då olika saker gör produktionen trögare. Det tror jag hör med under det där ordet här ovan som Vår Herre brydde sig om att sätta in i Bibeln. Oavsett hur man ser på den så borde det finnas en del av oss som kan vara överens om detta:

I vissa speciella lägen kan det vara en av de största förmånerna för ett land att ha en ledning som ser till att marken brukas och att unga människor ser en framtid och en lockelse i att göra det.

 

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Där tror jag att jag är överens med den övervägande delen. Däremot skulle det varit intressant att gå tillbaka och språka med de flesta regeringarna det senaste dryga halvseklet. Inte minst under åren då landsbygden och lantbruket monterades ner som mest aktivt. Nu går det av bara farten i de spår som trampats upp tidigare.

 1. lf

  Ja, att socialdemokraterna är roten till allt ont det är ju helt klart.De förstörde Sverige, och går inte att göra något åt.Man kommer inte ur hjulspåren.
  Skolan är det samma sak med.Skolans problem idag härrör sig från 60 och 70-talet.
  Men en sak har blivit bra nu,man kan välja vilken skola man vill gå i. Barn till välbärgade familjer skjutsas runt med långa transporter.
  Det har ju konstaterats att det finns bättre och sämre skolor. Eftersom jag nu pratar med en expert så här min fråga ”vem skall gå i de sämre skolorna”?

 2. Jan Nilsson (inläggsförfattare)

  Allt ska inte skyllas på S, en hel del är inte lätt att hantera politiskt alls. Men när åldersfördelningen inom lantbruket nu ser ut som den gör sker mycket med automatik. En farlig sådan.
  Vi måste bl.a. nyttja de möjligheter EU ger, det har vi inte alltid gjort. Sverige kan inte rädda EU:s ekonomi själva. Vad man än tycker om subventionerna i princip måste vi som de andra medlemsländerna se till att Sverige får in del i det beslutade systemet. Det är inte alltid det gått så geschwinnt att köpa mat utifrån de senaste 100 åren.

 3. Thomas svärson

  Tack för ett viktigt och bra inlägg!

  Som en liten parentes angående asfalt, kan jag nämna att när brofästet anlades i Malmö, så grävde man bort Sveriges största Päron-odling…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.