Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Sellström i farten

Politikerbilder Anders S och Helena L 005

Den här veckan är det politikertätt på Eductus i Umeå. Idag på morgonen fortsatte valskolan för våra utrikesfödda deltagare med Anders Sellström, riksdagsledamot för Kristdemokraterna.

Anders berättade sin historia, vägen in i politiken efter lite senare ekonomstudier och varför det blev just KD. Han var också inne på vad namnet står för, att partiet hämtat sina värderingar från kristendomen, och samtidigt är och vill vara ett parti för alla.

Anders lyfte några av KD:s hjärtefrågor som bl.a. familjen, individens möjligheter och nödvändigheten av att få flera chanser, skiljandet mellan de nära sakerna som människor ska få avgöra själva och de större som politiken måste avgöra. Liksom de tidigare besökarna fick nog Anders ett bredare spektrum av frågor än han väntat sig.

Mot slutet kom samtalet in på skillnaden mellan parlamentsledamöter här och i en del andra länder. Många höll skrattande med om att det var stor skillnad på politiker i deras hemländer och i Sverige. På många håll vore det otänkbart med den öppenhet och närhet man kan ha här. Det kanske inte är möjligt att möta en politiker som inte har beväpnade vakter.

En man uppskattade närheten mellan politikernas ord och verkligheten här i Sverige. Alla håller knappast med i den beskrivningen, men enligt honom är skillnaden väldigt stor mot hans hemland.

Återkommer med dagens andra besök i morgon, då förresten Socialdemokraterna kommer på besök.