Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

De överkvalificerade


Har på sistone mött två personer som av olika och högst relevanta anledningar söker jobb ”under sin kompetensnivå”.
De är inte de första jag träffat i år.

Anledningarna kan vara så olika. Man kanske inte längre vill vara chef, vill ha ett jobb som inte följer med hem, vill ha mer tid med familjen eller vill gå tillbaka till ett tidigare kompetensområde. Kanske vill man jobba mer med människor, eller tvärt om.
Jag har träffat arbetslösa som faktiskt är ekonomiskt oberoende, men som vill göra nytta och ha en arbetsgemenskap på deltid.

Hur kompetent och behörig man än är kan man då få uppleva att man inte blir kallad på intervju trots goda referenser och högt ”nyttoindex”. Man blir ofta utrensad per automatik.

Rekryterarens tanke är kanske lite som så: Personen slutar säkert när man får möjlighet till avancemang. Det är något fel på en människa som söker sig ”neråt”. Kanske blir en mellanchefen själv orolig över att bli utmanad på olika sätt av någon med mer utbildning eller erfarenhet.

Jag ser att arbetsplatser för ofta går miste om veritabla guldkorn när man utan nyfikenhet går förbi välkvalificerade som inte följer gängse mönster. Det tycks mig mindre klokt.

Etiketter: , , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. mexan

    så sant!

    Det finns ju forskning som visar att många ”utbrända” faktiskt är ”fastbrända”, rotation och citament för att KUNNA flytta arslet på arbetsmarknaden skulle definitivt samhället vinna på. Vitalisera både arbetsmarknad och människor!

  2. Jan Nilsson (inläggsförfattare)

    Har själv en gång mött orden ”det är ett jobb du inte vill ha” av en hyvens man när jag sökte arbete, vidbränd och tilltufsad. Jag övertygade honom om att jag ville det, fick fyra fina månader, en vän för livet och blev frisk och klokare på kuppen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.