Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Förnyelsebara resurser


Sitter på en buss mellan Stockholm och Karlstad och kikar på nyheter här och där. Ser att Kina på tre år använde lika mycket betong som USA på 100. Då ska man minnas att Amerikat är stort och att man varit duktiga på att förbruka sand i betongstrukturer.

I Sverige borde vi vara oerhört mycket duktigare på att bygga i trä. Vi har senvuxen och stark förnyelsebar råvara och än viktigare, praktisk och vetenskaplig kompetens. Brandhärdighet och hållfasthet är i de flesta fall inga problem längre och arbetsmiljön förbättras betydligt när bygget sker i moduler i välanpassade produktionslokaler. Risken för inbyggda fuktrelaterade problem elimineras och kostnaderna pressas. Vi slipper göra slut på sanden och skruvade konstruktioner gör framtida återvinning lättare.

Mycket har hänt på fronten med aktörer som t.ex. Träcentrum i Skellefteå och Martinssons i Bygdsiljum. Men frågan kvarstår, varför bygger vi så lite i trä?

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Lars Appelfeldt

  Vi har under årtionden skickat våra råvaror till andra länder för att vi inte satsat på hantverksyrken i detta land. Nu har vi ingen praktisk kunskap kvar detta land och då blir det svårt att förädla någonting.

 2. Jan Nilsson (inläggsförfattare)

  Det är beklagligt att vi till så liten del förädlar våra råvaror i Sverige i allmänhet och Norrland i synnerhet. Likaså att handens kunskap är så lågt värderad och att utbildningarna till så många praktiska har väldigt få sökande.

  Men jag håller inte med om att den praktiska kunskapen är utrotad. Härom veckan var jag på Träcentrum i Skellefteå. Både hos delen som jobbar med forskning och företag. Det finns utmaningar, t.ex. att få unga att gå de praktiska och ofta jobbsäkra utbildningarna. Men även att få företag att intressera sig för att göra jobben attraktivare och för förädlingens möjligheter. Det är till stor del ny praktisk kunskap som ska in.
  Att vi saknar kunskap i att bygga i trä håller jag absolut inte med om. Här händer massor i norra Västerbotten och andra ställen. LTU, nämnda Träcentrum Norr, Stora Enso och företag som just Martinssons ligger väldigt långt fram. I Umeå har vi väldigt vass kunskap vad gäller trä.
  Men det finns plats för fler beställningar som kanske i kombination med prefabricerade modulhus borde kunna pressa byggpriserna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.