Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Det dånar och hörs inte ett pip


Ryssland gästar med sina vattenburna vapen av alla slag och skjuter luftvärnsrobotar ett par mil utanför vår vattengräns, mellan Öland och Bornholm.
I tre områden där Sverige, Lettland och Polen ansvarar för flygledningen avlyser man områden upp till 18 000 meters höjd där flygtrafiken får flytta sig.
Det är förenligt med internationell rätt, men brukar skötas i egna vatten. Man har enorma områden att testa vapnen på, men väljer några av de mest tättrafikerade.
Kanske är det bara en maktdemonstration, kanske är det en avledningsmanöver. Enligt uppgifter har man i dagarna flyttat 77 000 man och en stor mängd tanks till Ukrainas gräns.

När vi nyligen övade för att försvara oss själva med grannar och allierade satsade fredsrörelsen och andra hårt och protesterade kraftfullt.
Nu hörs inte ett pip.
Förstår svenska fredsrörelsen att många har svårt att släppa frågan vad enögdheten djupast bottnar i?

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

15 kommentarer

 1. Sture

  DU BORDE NÄRMAST FRÅGA DITT EGET PARTI SAMT LIBERALERNA OCH VARFÖR INTE JAN BJÖRKLUND VARFÖR DET NU ÄR SÅ TYST. ENA RIKTIGA KRIGSHETSARE ÄR VAD NI ÄR OCH DEN HÄR REGERINGEN ÄR LIKA DUMMA OCH DANSAR EFTER ERAN PIPA. vAD TROR DU DET HAR FÖR BETYDELSE OM ÄVEN VI SKULLE SATSA HELA BUDGETEN PÅ FÖRSVARET OCH INBILLA OSS MATCHA RYSSARNA. BJÖRKLUND GAPAR MEST MEN SÅ BÖRJAR HAN SIG NÄRMA SPÄRREN OCKSÅ. RÄTT ÅT HONOM DEN LILLE KRIGSHETSAREN.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Ja, tänkte inte på det…

   Allvarligt talat. Läs texten igen och se efter vad jag funderade på.

 2. Basic Rules

  Alla lättkränkta personer och nationer/nationaliteter är farliga,de kräver respekt och inflytande, så är ryssen med Putin i ledningen. Den sk fredsrörelsen var åtminstone tidigare en organisation som infiltrerades av bolsjeviker…

  Vårt försvar mot totalitära influenser/ideologier även om de är ”religiösa” måste hanteras adekvat och resolut, det måste bli slut på prat i kvadrat, som S+V+C+ Mp är bra på, så även det totala hotet från en försmådd Putin.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Dålig självkänsla blir lätt farlig. Väst skulle inte ha förlöjligat den kraschade Sovjetunionen, det är en sak. Ryssland skulle även i sin bedrövligaste tid ha behandlats med värdighet. Ibland är det så små saker som odlar aversionerna och triggar lättkränktheten som kan få så horribelt stora konsekvenser med tiden.
   Det krävs en insiktsfull fasthet som inte slår över i korkat övermod.
   Vill man vara trovärdig i sin fredsiver borde man tala ur skägget när främmande krigsmakt har sina atomvapnen guppande i mängder vid Blekinges spets och robotarna fräser genom atmosfären. Det är ju inte alltid de ryska grejorna ramlar ner där man tänkt.
   Om man bara öppnar munnen när vårt eget måttliga försvar övar har man svårt att bli trovärdig.

   • Basic Rules

    Håller med dig i resonemanget, rädsla är det första en motståndare vill åstadkomma, det visar all militär historia – då är allt förlorat.
    Det är tyvärr mycket modereratera mitt fd parti får stå till svars för – vem glömmer inte Reinfeldts syn på försvarsmakten som ett särintresse !

    • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

     De flesta svajjade mer eller mindre i omdömet när man trodde den eviga freden brutit in. Samtidigt lades inga regementen ner under Reinfeldts tid. Mot väldigt många under andra laget.
     Nu finns det andra som talar föraktfullt om honom och alliansen och vill framstå som försvarsvänner. Samtidigt som man verkar sorgligt omedvetna om konsekvenserna av att vara med och splittra Europa i tider av oro.

     • Basic Rules

      Vem splittrar Europa om inte just utopister och liberal ? EU har vuxit utan demokratisk förankring från 2 , då omröstningen skedde till ca 30 myndigheter. Nu vill liberaler verka för ett federalt EU.
      Nej, Europa bygger på fria nationalstater med frihandel som bas inte överstatlighet, så olika är vi som nationalister, dvs där vi sätter det egna landet främst- och kan inte det accepteras går vi mot av kända anledningar mot ”der untergang”. På 60 talet var detta inget problem…!

      Personligen har jag vänt från rabiat Eu-vän till sund skeptiker, Brexit och Östeuropa är sundhetstecken om något.
      Fri handel var inget problem inom ramen för EFTA, so what the fuzz ?
      USA världens största federala och ekonomiska stat, tvingar inte in Kanada i sitt ekonomiska imperium, de klara sig alldeles utmärkt utan detta. Ett annat exempel är Norge och inte minst Australien.

      PS! Reinfeldt och den självgode C Bildt är de största dödgrävarna för ett socialkonservativt Sverige !
      Det var bättre på ”kapten” Bohmans tid.

     • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

      Tackar för den hedrande uppmärksamheten från er, men nu hamnar vi i en annan diskussion.
      Frågan här är hur fredsrörelsen kan vara så konsekvent enögda och gå förbi de tydligaste militära uppbyggnader och provokationer man kan hitta i vårt lilla hörn av världen.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Ja. Man kan ha vilken uppfattning som helst för övrigt i försvarsfrågan, men det här förhållandet borde väcka frågor hos alla tänkande.

 3. steve

  Alliansens ständiga skrik på nato gör inte situationen bättre och är ett direkt led i det här varför ryssarna nu demonstrerar. De visar bara hur lätt det kan ta in oss. Vi är just nu lamslagna, närmast ockuperade. När EU går hårt åt ryssarna är det vi som får ta smällen. Vilka är det som ligger närmast?
  Den är helt ogenomtänkt vår försvarspolitik och det fjanteri man håller på med i Sälen – folk och försvar – är bara förbannat barnsligt. Ryssarna gapskrattar åt oss. Tror du inte de vet vilka resurser vi har och vi talar ju öppet om det hur mycket vi ska satsa m.m. Ibland är demokratin direkt farlig för oss själva. Vi betecknas närmast som ett nyfött barn oförmögen till försvar om något händer. Möjligen kan rejäla sanktioner hjälpa mot ryssarna, något annat finns inte. En upprustning och ett krig vore ju dödsstöten både för oss och många andra.
  Vi klarar inte ens säkerheten för vårt eget folk. Börja först med det innan vi inbillar oss ge oss på ryssen.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Ge oss på ryssen? Var fick du det ifrån?
   Tackar som sagt för uppmärksamheten, men frågan är hur fredsrörelsen kan vara så tyst inför den upptrappning Ryssland håller på med på så många fronter.

 4. Larry

  Är det inte främst ett lands ledare hantera det här. I det här fallet Löfvén. Han verkar inte vara kapabel till någonting. Frågan är hur en moderatledd regering ställt sig till det här eller en liknande situation?

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Det är kanske inte så mycket att göra åt en provokation som inte går emot internationella överenskommelser. Men nog är det märkligt att många som ser svenska försvaret som något ont och satsar tid och kraft på att protestera mot det inget har att säga om när regionens aggressionsmakt övar massivt. Eller när den för krig mot ett annat europeiskt land.

 5. Jan Nilsson (inläggsförfattare)

  Det blev inget av den aviserade robotskjutningen, bara en mindre övning med 8 fregatter. Om det berodde på dåligt väder, eller om man haft andra motiv verkar experterna inte veta. Ryssland har iaf ”flyttat en gräns” vad gäller övning i andras närzoner på internationellt vatten. Utan att de som brukar protestera mot övningar hörts av.
  En testballong?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.