Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Legalisering gav fler brott


Nu kommer förslag på legalisering av narkotika i strida strömmar från både höger och vänster. Det är dock inte sant att Moderaterna föreslår det, som Aftonbladet påstår. Även om någon där gör det.

Colorado var tidigt ute. Det blev sannerligen inte bättre. Vi bör lära av deras misstag.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer

 1. Brorson

  Det finns flera olika slag av missbruksrelaterad brottslighet.
  1. Mördare tar droger för att döva sitt samvete, alltså i direkt syfte att begå brott.
  2. Brott begås under påverkan av alkohol eller droger, även om syftet konsumtionen inte var att begå brottet. Missbrukaren vet kanske inte ens vad han gör, medan han gör det. Eller begår en impulshandling, som han inte hade begått, om han inte hade varit påverkad.
  3. Missbrukare begår brott för att komma över eller finansiera sitt missbruk.
  4, Missbrukare begår brott för att kompensera dålig ekonomi, som är resultat av missbruket.
  5. Langning och annan illegal handel med alkohol och droger är i sig ett brott.
  6. Blodiga uppgörelser mellan rivaliserande gäng om drogmarknader.
  7. Tystande av vittnen genom olaga hot eller mord.
  8. Neddrogning av brottsoffer för att lättare kunna begå brott, exempelvis våldtäkter, mot dem. Mot detta hjälper naturligtvis inte legal åtkomst av drogerna.
  9. Mutor och annan olaglig påverkan på politiker för att liberalisera alkoholpolitiken samt legalisera narkotikan och även öka användningen och förskrivningen av narkotiska läkemedel inom sjukvården.
  10. Olagliga metoder används för att tvinga eller lura andra att odla, producera, transportera och sälja droger. Slaveriet har återuppstått.

  Hanteringen av narkotikaklassade läkemedel inom sjukvården är otroligt slapp. Patienter får recept på starkt beroendeframkallande läkemedel, som de sedan säljer. När det inte räcker uppstår en ”svart” marknad för illegalt insmugglade läkemedel – enbart för att användas i berusningssyfte. ”

  När t.o.m. en domare i en tingsrätt fantiserar om att missbruket är ”självmedicinering mot ”ångest” så handlar det om en drogframkallad ”ångest”, d.v.s. toleranshöjning och / eller abstinens. Med toleranshöjning menas att samma dos som förut inte ger önskad effekt (exempelvis lyckokänslor), utan det behövs ständigt höjda doser. I det stadiet är missbrukaren förlorad, om han inte får tvångsvård. Chansen att tvångsvård i det stadiet ska lyckas är inte obetydlig, eftersom missbrukaren i det stadiet inser hur nära han varit att dö själv eller döda någon annan. Det är dock tråkigt om det ska behöva gå så långt. Chansen i det skedet att den f.d. missbrukaren ska klara ett vanligt jobb på den ordinarie arbetsmarknaden är inte stor. Kroppen är förstörd.

  Legalisering är ingen lösning. För det första är ”lätta” droger inte alls så ofarliga som förespråkarna påstår, och för det andra leder toleranshöjningen till ett desperat behov av tyngre droger. Och till ett synnerligen farligt blandmissbruk. Och det kan gå fort.

 2. Jan Banan

  För att få bort knarket måste man få bort alkoholen. För att få bort alkoholen måste vi också få bort införseln av alkoholen, dvs hårdare gränskontroller och tullar. Hårdare straff fungerar inte, se på länder som har dödsstraff på narkotikahantering/bruk narkotikan finns likväl. Så förutom att du inte vill legalisera narkotika vilka är förslagen för att få ”ordning” på narkotikabrotten? Det har ju gått sisådär med befintlig restriktiv politik.

  • Brorson

   Alkoholen är en inkörsport till knarket och dessutom en del i det alltmer utbredda blandmissbruket. Detta gör naturligtvis särskilt farliga skadeverkningar. Se min lista över drogrelaterade brott här ovanför.
   Min kritik mot nykterhetsrörelsen är dess ständiga reträtter, som aldrig följs av försök att återta förlorat land. Aldrig några kampanjer för att återinföra tidigare upphävda regleringar. Ingen har hittills vågat stödja mitt förslag, som jag första gången framförde i en Sv-debatt för tio år sedan, att återinföra motboken, men i en ny form.

   Världens mest framgångsrika alkoholpolitik var den svenska alkoholpolitiken under motbokstiden. Denna politik lyckades bättre än totalförbuden i Finland och USA. Motboken var dock inte den enda delen av den svenska alkoholpolitiken under motbokstiden. Del efter del av den dåvarande alkoholpolitikken har givits upp efter avskaffandet av motboken 1955. Gauffins dubbelblandning, som hade en alkoholhalt på 43 % har numera utgått ur Systembolagets sortiment. Högsta alkoholhalt har numera 40-procentig vodka. Det är dags att sänka alkoholhalten i den saluförda starkspriten till 37 %.

   Även den alkoholhalten är för hög för att smaka bra och drickas rent av en normalkonsument. Men det är just vad alkoholister gör. Det finns även 30-procentig starksprit, medan starkvin, som verkligen smakar bra, har en alkoholhalt på 18 – 20 %. Vi behöver en återgång till en restriktiv alkoholpolitik i kombination med fortsatt totalförbud mot både innehav och försäljning av narkotika. Det behövs också ett förbud mot utskrivning av narkotikaklassade läkemedel för självmedicinering i hemmet. Om sådan medicin verkligen behövs, ska det ske genom depåmedicinering veckovis på sjukhus eller vårdcentral.

   Den legala förskrivningen av läkare är idag en bredare inkörsport till missbruk av narkotika än den illegala försäljningen. Den tar vid, när patienter har sålt de legalt åtkomna preparaten vidare, och vill ha mer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.