Linnéa Olsén, Obbola

Sundsvall – Norrlands huvudstad.

Nå, nog är vi Umeåbor rätt stolta över vår stad?

Jag kan förvisso bara tala för mig själv men nog känner jag pulsen slå lite extra när jag ser ut över älven, när jag ser broarna som på ett symmetriskt sätt tillåter Teg och Stan mötas. När jag ser alla vackra björkar som på våren slår ut sina små musöron.

Herregud, jag blir lycklig när jag på kvällen ser Maxibrons lampor lysa vägen. Det Ä R vackert.

När jag möter andra Umeåbor på ställen som egentligen är helt osannolika känns det i hjärtat på en gång. Det klappar lite extra. Vi är stolta över vår stad.

Vi har ett fint, bra universitet. Vi har ett bra sjukhus där en del av Sveriges mest framstående läkare arbetar. Vi har ett rikt kulturliv, vi har fantastiska skolor som tillåter och uppmuntrar barnen att vara nyfikna, intresserade.

I vilken annan stad kan barn bo mitt inne i stan men ändå känna sig som att de bor i en by? Jag bor "Öst på stan" med mina fyra killar. Jag är aldrig orolig. Vi trivs, vi bor nära centrum men ändå utanför.

I Umeå är allt nära.

Nu, 2014 skall vi dessutom bli Kulturhuvudstad. Kan vi göra annat än att klappa oss på bröstet och känna oss STOLTA?

Jag läste en artikel imorse skriven av Dagbladet.se, där Sundsvalls kommun hade gjort en undersökning och där de kommit fram till, ytterligare en gång att Sundsvall ÄR Norrlands Huvudstad. Första gången blev de nedtonade då de kände att de inte hade tillräckligt på fötterna för att kunna hävda att de kan titulera sig själva som Norrlands huvudstad.

Nå, i denna nya undersökning blev 2500 personer tillfrågade. Av dessa 2500 personer var majoriteten Sundsvallsbor. En halv miljon kostade projektet.

Ja, det är klart. OM Umeå kommun vill marknadsföra sig som Norrlands huvudstad så kan de ju bara satsa en halv miljon kronor och uteslutande fråga oss Umeåbor vilken stad vi tycker skall titulera sig som Norrlands huvudstad. Jag skulle bli oerhört förvånad om svaret skulle komma att bli Sundsvall.

Inte för att jag ogillar Sundsvall. Jag tycker att det är en fin stad. En gång i tiden har jag till och  med bott där. Men, som infödd Umeåbo är det nästan självklart att mitt hjärta klappar lite, bara lite extra för just Umeå.

Umeå,  som jag är stolt över att bo i. Som jag vill att mina barn skall växa upp i.

Umeå, som med sina vackra trähus, sina vackra björkar gett oss ett kännetecken i hela Sverige.

Är ni intresserade så kan ni läsa mer om Sundsvall – Norrlands huvudstad här:

http://dagbladet.se/nyheter/sundsvall/1.2644893-sundsvall-ar-norrlands-huvudstad

Vad tycker ni? Känns deras undersökning seriös? Opartisk? Jag tycker nog inte det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.