Hälsosylt och energitillskott

Hälsosamt blåbärspulver, vitamintillskott, energidrycker mm mm….

Minns en gång en kollega som absolut inte kunde förstå hur jag och min familj klarade oss utan extra vitamintillskott. Ja han tyckte jag var rent oansvarig och hade värsta utlägget om vilka fantastiska effekter dessa konstgjorda tabletter har på människokroppen.

                 

Han menade att det inte fanns en chans att jag skulle kunna tillgodose kroppens behov av alla olika mineraler och vitaminer bara genom vanlig kost. Jag var skeptisk och det tyckte han var väldans frustrerande.

När han började skrodera om priset för en burk med livsviktiga piller höll jag på att ramla baklänges. Tror inte den yrseln berodde på vitaminbrist utan snarare chocken av insikten att någon kan vara så korkad. Han hävdade att pillren var värda varenda öre och att hela hans familj knaprade dem.

Han gav sig inte i första taget utan var på mig om detta dag efter dag. Själv tycker jag det är lite känsligt att diskutera andras matvanor och försöker i det längsta hålla mig. Men till slut kunde jag inte vara tyst. Efter att vecka ut och  vecka in i smyg noterat vad han åt till lunch och konstaterat ett ständigt varvande av fördiglagade rätter, egenhändigt plockade ur någon stormarknads frysdisk, började jag lite fint förhöra mig kring familjens matvanor. 

Det visade sig att de hade hela huset fullt med ungar men ingen som kunde eller orkade laga mat. De åt bara färdiga rätter. Det var ju så himla praktiskt. Bara för ungarna att välja ur frysen och slänga in i micron. Smidigt och bra va? Och äsch, det var ju ändå ingen mening att laga mat för det var minsann lika billigt att köpa färdig. Det förstår jag det att föräldrarna såg ett behov att bjuda på vitaminpiller till efterrätt.

Jag kan för mitt liv inte föreställa mig att fullt friska vuxna och framför allt inte fullt friska barn ska ha något som helst behov av extra näringstillskott. Varningslampor börjar blinka i mitt huvud och jag får lust att skaka om dem som inte kan fatta vanligt bondförnuft. 

Läste i VK om blåbär som ska förvandlas till hälsopulver. I Mjösjö ska man starta tillverkning av blåbärsextrakt. Efter en investering på mellan 20 och 50 miljoner ska de ta tillvara blåbärens speciella antioxidant, antocyaniner och av det tillverka "hälsosylt" och "hälsoblåbärsjuice".

Annars vet jag ett bra sätt. Plocka blåbären, häll dem i en kastrull, blanda i massor med socker, koka upp, njut till pannkisar eller i filen till frukost.

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.