Åh vad skönt….

…. att en av de lokala tidningarna publicerade en bild över hur man kör i cirkulationsplatser idag.

Jag hade nämligen en diskussion kring just denna företeelse igår och när man liksom, pang, får sina argument bekräftade av en tidning mår man lite extra gott. Och det finns väl knappast något ämne som så många kan ”snurra till” och ha en egen åsikt och tolkning kring. Grundplacering i trafiken är, -höger körfält om du ska höger eller rakt fram, -vänster om du ska vänster. Sen finns det självklart gånger då det t ex är bättre att använda vänster körfält inför en c-plats med tanke på fortsatt färd trots att du kanske ska rakt fram. Men grunden är en bra början. När man lärt sig den, vilket alla borde ha gjort när de tog körkort för den gäller överallt, så kan man sen börja planera lite längre. Ibland finns t o m pilar i körfälten som måste följas annars begår man lagbrott. Sen har vi det här med blinkers. Och den är ju till för att medtrafikanterna ska se vart du tänkt ta vägen. Behöver någon veta att du tänkt byta körfält eller att du ska ut ur c-platsen? Även om du själv vet så finns det oftast någon annan som är nyfiken på vart du ska.

Hur som helst, igår hade jag en klart mysig dag med många olika inslag. Ja allt var kanske inte så mysigt, att kliva upp kl 0530 är t ex inte min melodi, men över lag så tycker jag nog att jag kan dela ut 8 värmeljus av 10 möjliga. Och för att vara en vanlig Tisdag i mitten av November är det inte alls ett dåligt betyg.

Började med att göra en liten insats i vår kära grannstad Ö-vik och då framförallt i taxidirigeringen. Sen övergick jag till att agera expert i trafiken, vilket jag givetvis inte är men jag kan ju låssas 😉 Vid övergången till detta skulle jag förstås byta kontorsstolen mot ett bilsäte. Jag visste vilken bil vi skulle ha och blev glatt överraskad då jag såg att någon varit snäll och satt i kupévärmarsladden. Men när jag klev in i bilen rynkade jag ögonbrynen och muttrade för mig själv att visst kunde de ha monterat ur bilbarnstolen innan jag skulle iväg. Nästan samtidigt slog det mig att ägaren till bilen inte har så små barn och när jag tittade mig omkring insåg jag att jag satt i fel bil. Usch, sånt tycker jag är pinsamt. Ut igen och i med sladden. Hoppas ingen såg mig och då tänker jag kanske framförallt på bilägaren.

Körningarna gick bra och jag fick stifta bekantskap med nya människor vilket oftast är kul. De flesta har lagt sig till med en egen körstil och den funkar säkert bra i vardagen men några små ahaupplevelser brukar jag försöka se till att alla får under den timme vi är ute.

Efter det fortsatte jag att svara i telefonen ute på Flygplatsvägen i några timmar samtidigt som jag fick möjlighet att träffa mina trevliga arbetskamrater. Vi hade riktigt skoj och allt flöt på bra.

Kl 16.30 kom Jonas och hämtade mig. Han var lite wild igår och valde därför Degenäsvägen hem 😉 Vilket är ett ovanligt val men som funkar bra då det råder vinterväg. Vi skulle bara hem och bränna på lite korv och makaroner för att sedan förflytta oss till en glöggkväll.

När vi kom hem fick jag en konstig känsla av att något saknades. Funderade en liten (pytteliten) stund på vad det kunde bero på och insåg att det var Lisa vi glömt. Vi skulle ju hämta henne hos en kompis. När hon undrande ringde och jag förklarade att vi helt enkelt glömt bort henne men att pappan var på väg, (Ja, jag tyckte det var lika bra att erkänna), suckade hon och sa, -Asså mamma….. Det är nämligen inte första gången jag glömmer mina barn. Sanna blev glömd i Degernäs en gång och Lisa har vid två tillfällen fått passera skolan utan att jag haft en tanke på att hon ska av där. En gång var det t o m 3 småtjejer i baksätet. Men vad tusan, man kan ju inte komma ihåg allt. Och dom surrar ju så mycket…..eller är det jag som surrar….?

Hur som helst avslutades kvällen med glögg, brasa, pepparkakor, juleskum, trevligt sällskap och sparktåg hem.

Vilken bra dag va? Just ja, två avsnitt Sons of Anarchy var jag tvungen att se innan det blev game over.

 

 

 

6 kommentarer

 1. Marianne

  Nu hoppas jag att jag har lär mig köra i en rondell,
  har gjort en kopia så nu skall jag lära mig att köra rätt, du säger att alla som har körkort borde veta detta men det beror ju på när man tagit körkortet, på min tid fanns inga rondeller.

 2. Maria Holmlund

  Svar till Marianne (2010-11-17 17:03)
  Det jag menar är att alla som tagit körkort efter -67 har fått lära sig att höger körfält är grundplacering vid rakt fram och inför högersväng (Om det inte finns ex tre körfält). Och vänster körfält är till för vänstersvängande. Det är så enkelt om kan tar med det tänket i en c-plats. Låtsas att det är en korsning 🙂
  Men tänk på att se upp om du är inne i c-platsen och tänkt byta körfält.
  Krama varandra i trafiken men inte för närgånget 😉

 3. Jörgen Boman

  Skönt att se att jag gör rätt när jag kör i rondeller. Jag ska också ta en kopia på bilden så jag kan visa en vän nästa gång han börjar yla om att det är tillåtet att hålla ytterfil genom hela rondellen.

  På tal om din tankspirddhet. Borde inte du och jag anmäla oss till ensemblen när de på Kanal5 om 30år tänker göra en remake på pensionärsjävlar?

 4. Marianne

  Du har så rätt och tänk om jag ändå hade dina kunskaper men jag tog körkortet -62 och kört prickfritt så jag klarar nog körning i rondeller nu när jag vet hur jag skall göra.

 5. Maria Holmlund

  Svar till Jörgen Boman (2010-11-17 20:52)
  Jörgen, det är tillåtet att välja ”fel” körfält i c-platser. Men finns där körfältspilar ska de givetvis följas. Då får man inte göra ”som man vill”
  Be honom motivera sitt körfältsval. Fråga också varför han tror att man valt att bygga dessa platser med två körfält?

 6. Maria Holmlund

  Svar till Marianne (2010-11-17 21:10)
  Men mamma, det var ju du som lärde mig. Fast på den tiden fanns ju bara ”Lundekarusellen” förstås…
  Läste att i Umeå finns 60 c-platser. Tror det fanns en eller två när jag flyttade hit -91.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.