Ett barn är fött…

Japp, då var det åter igen dags att fira….

…ljuset återkomst till mörkaste norden. Ljuset som är en förutsättning för allt liv. (Kanske inte för en och annan spindelfisk som lever på 5000 meters djup dock) Jesus föddes troligtvis runt den här tiden på året också, typ, kanske. Det är inte säkert men troligast…

Säkert är att det från början var ljusets återkomst som firades här i norr. Och det kan man ju verkligen förstå.

Men kloka män hade ju kommit på hur allt hängde ihop här i världen och det var inte lämpligt att så många gick runt där uppe i norden, och var totalt oupplysta om dessa uppgifter.

En stor kampanj inleddes. I varenda liten stuga fick man besök. Med rätt tro skulle allt bli bättre. Om inte i detta jordeliv så senare. Jesus var ljuset och det var hans födelse som skulle firas och inget annat.

Så nu sitter vi här i norden varje år den 24:e december och firar. Vi släpar in en småkrypsfylld gran i våra hem, dricker varm glögg, knaprar pepparkakor och kokar knäck, dansar till Räven raskar över isen, äter massor med mat och firar, ja vad var det nu vi firade? Få se….just ja, Jesu födelse, ljuset.

Hur kunde jag glömma? Hur som helst, mysigt är det och presenter är alltid roligt att få men kanske framför allt att ge. Att Lill-Jesus-barnet glömts bort i allt detta kan jag faktiskt förstå men att folket har fortsatt sitt firande just denna tid på året sen urminnes, är fantastiskt och måste firas tycker jag.

God Jul på er alla / kram Maria

 

2 kommentarer

  1. Stefan Wallin

    Du är så klok Maria.Kul att se dig här igen och inte bara på FB så att även gamlingarna får ta del av dina klurigheter.
    Önskar dig och de dina en riktigt GOD JUL./Stefan i Holmsund

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.