Stödbygden

Resultaten av arbetarrörelsens insatser på 1960-och 70-talen för att skapa en ekonomiskt hållbar landsbygd kan idag utläsas i de broschyrer och pamfletter som länsstyrelsen konstgöder glesbygden med. Resultatet av den ombesjungna blandekonomin har blivit att den del som hamnade utanför de stödberättigades skara och i stort sett fick klara sig på egna meriter (industrin) idag blomstrar medan landsbygden hamnade i ett ohjälpligt bidragsberoende. Industrin fick rollen Marknadsanpassad medan landsbygden tilldelades rollen Socialiserad, ett förhållande som ytterligare befästs genom medlemsskapet i EU. Därför blir Alliansens mest använda slogan "Marknadsanpassning till varje pris" aldrig trovärdig. Politiken är fortfarande selektiv trots att allt – till och med skola, sjukvård och infrastruktur – till varje pris ska konkurrensutsättas. Undantaget är dock den ombesjungna glesbygden som fortfarande tillåts leva i den gamla blandekonomin.
En paradoxal iakttagelse är jämförelsen i materiell standard hos olika samhällsklasser. På landsbygdens gårdar trängs de extremt dyra traktorerna och redskapen med pickuper och premiumbilar medan parkeringarna intill höghusen i stans ytterområden befolkas av halvgamla standardbilar. 
Det är nåt som inte stämmer…
Gomorron!

 

 

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Christer Bäckman

    hej Per
    Oftast roligt att läsa din blogg, även om jag inte delar vissa av dina åsikter dina åsikter.
    Sedan verkar du tillåta kommentarer till skillnad från en annan av de välkända Nordmalingsbloggarna.
    Vet inte om jag ska utläsa Janteproblem när du beskriver landsbygdsbors innehav av fina traktorer och bilar. Eller vill du försöka påtala att vi på landsbygden är gynnande av statsmakternas politik trots att motsatsen ofta framförs av landsbygdsföreträdare. Tycker inte att det är så konstigt om bilparken på Ålidhem skiljer sig från bilparken i våra byar i Nordmaling. Har du långt till jobbet och dåliga kommunikationer blir du kanske tvungen att hålla dig med en bättre bil, eller hur? Om en jordbrukare har traktorn som ett arbetsredskap 4-500 timmar om året ska han/hon inte behöva sitta i en traktor från början av 80-talet med dess dåliga arbetsmiljö, eller hur? Ett problem för många småföretagare och jordbrukare kan ändå vara en viss överinvestering i bilar och maskiner som tydligt visar sig den dag då pensionen utbetalas. Surt kommer efter.
    Eftersom du är kommunbo och vad jag förstår hängiven socialist är jag förvånad över att du inte kommenterar vad som händer politiskt i vår hemkommun. Agerar socialdemokraterna och vänstern utifrån sina partiers värdegrund eler kan det vara enskilda personer som inte går i takt med sina partiers syn på politiskt agerande?
    Eftersom du har åsikter om det mesta är jag nyfiken på din analys av kaoset i vår kommun.
    Ha en bra helg i Brattsbacka
    önskar
    Christer Bäckman (Fp:are bosatt i Gräsmyr)

  2. Pär Andersson

    Svar till Christer Bäckman (2011-02-19 12:45)
    Hej Christer! När det gäller bidragsberoendet i landsbygden menade jag inte att 1980-talstraktorer skulle vara lösningen på landsbygdens problem. När det så gäller politiken i Nordmaling tror jag svaret blir ett helt blogginlägg…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.