Inte enbart en förflugen tanke..?

"Besparingarna genomförs främst inom skola och den sociala verksamheten". Har du hört den förut? skulle jag kunnat tillägga. Citatet är hämtat ur en notis i dagens VK där Nordmalings kommunchef Dan Vähä gör ett statement angående kommunledningens sparkrav. Levnadsvillkoren för samhällets mest utsatta människor kommer ännu en gång i strykklass när alltför stora skattesänkningar skapat minus i en kommuns balansräkning.
Nu till den förflugna tanken: För över hundra år sedan, när liberaler och socialister tack vare organiserad uppbörd av skatt fick möjlighet att reformera samhället var det just skolan och omsorgen om de gamla som stod överst på dagordningen. Nu, hundra år senare är det just dessa kategorier som står i strykklass när skatteunderlaget i snabb takt eroderas av samma krafter som hade makten före landets demokratisering. Nu är de visserligen demokratiskt valda men inte desto mindre har de samma människosyn som 1800-talets herrar…
Gomorron!

Etiketter: , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Christer Bäckman

  Hej Pär
  Ett tag sedan jag hann läsa dina trevliga blogginlägg som
  spänner över allt från vad som händer i naturen till storpolitiken i världen och ”småpolitiken” i Nordmaling.
  Ibland kanske pennan går fram snabbare än (efter)tanken.
  Skattesänkningarna som alla löntagare fått de senaste 6 åren (för en undersköterska motsvarande ca en månadslön) har inte drabbat kommunens resultat- och balansräkning.
  Det kommunala skatteuttaget har inte minskat och statens bidrag inkl. skatteutjämningen har inte heller minskat.
  Befolkningsminskningen och att vi politiker(skriver vi, även om jag inte sitter i majoritet) inte lyckats
  effektivisera och styra tillräckligt bra för att balansera
  kostnaderna i förhållande till intäkterna. Det går jämföra
  med vars och ens privatekonomi.
  Som den uppfinningsrike och nyfikne person du verkar vara
  (min tolkning när jag ser bilden där du iklädd pälsmössa kikar ut mot världen) skulle jag se fram emot att gå igenom kommunens resultat- och balansräkning med dig.
  Kanske kan du hitta mängder med effektiviseringar och förslag till förbättringar som inte drabbar skola och omsorg. Du är välkommen.
  Trevlig helg
  Christer Bäckman(Fullmäktigeled. Fp)

 2. Sixten Jonsson

  Vännäsmodellen.

  Här kommer ett tips till besparingar för att få en budget i balans.Lägg ned alla byskolor och bygg en större skola i tätorten..Förslaget kommer från Vännäs där S,V och M har kommit överens hur man strategiskt lägger grunden för en växande kommun(+57) invånare 2012.

  Sixten Jonsson
  Centerpartiet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.