Replik på Jan Hägglunds blogginlägg där han säger att jag bland annat bör avgå och JO-anmälas

I detta inlägg replikerar jag på Jan Hägglund (AP) blogginlägg “Socialpolitikern Hanna Lundin Jernberg (L) uppmanar Sveriges socialtjänster till DOMSTOLSTROTS i syfte att inskränka umgängesrätten” daterad 3 september. 

Hägglund hänvisar i sitt blogginlägg till mitt blogginlägg  “Damned if you do damned if you don’t? Om att skydda våra mest utsatta”. 

 

Jag ska nu bemöta Hägglunds kommentarer i hans blogginlägg. Först vill jag dock understryka att jag inte på något sätt talar utifrån det enskilda ärendet som VK rapporterade om, utan det är från ett nationellt perspektiv. 

 

1.“Det jag däremot vet är att Hanna Lundin Jernberg bland annat skriver följande i sitt blogginlägg (28/8): ”… För uppenbart kan socialtjänsten trotsa domar om umgängesrätt…” och sedan fortsätter hon ”om barnet är i fara”.”

 

Svar till Hägglund: När jag skriver uppenbart så hänvisar jag till experten Mikael Thörn hos Jämställdhetsmyndigheten som säger att det  går det att trotsa domar om umgängesrätt om barnet är i fara (Uppenbarligen). Länk här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/experten-socialtjansten-kan-trotsa-domar-om-umgangesratt-om-barnet-ar-i-fara

Så uppenbarligen ska det gå enligt experten? Mig veterligen i samtal med andra sakkunniga så verkar det finnas kryphål i lagen. Exempelvis att istället använda sig av tvång, dvs LVU. Hägglund får gärna nysta i detta med sakkunninga om det stämmer eller inte att det finns kryphål i lagen för socialtjänsten att agera på en gång mot ett domstolsbeslut om umgänge om det föreligger fara för barnet. Så om en kommun använder sig av LVU för att hindra ett umgänge eller något annat lagrum så antar jag att det kan utgöra en form av ”domstolstrots”.

För övrigt var det en miss från min sida att jag glömde lägga in länken till Mikael Thörns uttalande i mitt blogginlägg.

 

2. Interpellationen ”Hur kan socialtjänsten kompensera för lagstiftningens bristande barnperspektiv?” från Linda Lotare (V) på fullmäktige i januari:

På kommunfullmäktige 30 januari i år ställde Linda Lotare (V) som är ledamot i individ- och familjenämnden två viktiga frågor i sin interpellation “Hur kan Socialtjänsten kompensera för lagstiftningens bristande barnperspektiv?” (Diarienr: KS‐2023/00079). Detta i kölvattnet av Tintin 8 år från Luleå som mördades av sin förälder när han var på umgänge hos föräldern.

Linda Lotares (V) frågor i interpellationen: 

  1. Hur kan Umeås socialtjänst stärka barnperspektivet och formulera tydligare beskrivningar av möjliga konsekvenser i underlaget till rätten?
  2. Hur kan socialtjänsten i ökad utsträckning arbeta kompensatoriskt och riskminimerande i de fall rätten fattar beslut som professionen ser kan
    leda till en ökad risk för fysiskt eller psykiskt våld eller ökad ohälsa för barnet?

Ni kan läsa interpellationen i sin helhet här https://www.umea.se/download/18.6c2cab7b185dc86832f35831/1675171162184/KF_2023-01-30_protokoll.pdf på sidan 59-52. 

 

Såklart minns Hägglund som fortfarande satt för Arbetarpariet i kommunfullmäktige denna interpellation då han var uppe i talarstolen. Han talade negativt redan då det Lotare ställer i fråga 2 om socialtjänsten kan i ökad utsträckning arbeta kompensatoriskt. Andra politiker var även upp i talarstolen och tackade och talade för Lotares interpellation. Sedan håller jag med om att domare och  nämndemän i tingsrätten behöver mycket bättre kunskap om riskanalyser för barn och våld etc. Men så länge det inte blir en högre kunskap bör socialtjänsten vara på tårna i frågan. För när rättsinstanser sviker blir det ett ännu större ansvar för socialtjänsten.

Ordförande Andreas Lundgren sa i sitt svar på interpellationen att  “I situationer när det inkommer domar som innebär att de risker som familjerätten bedömt finnas kvarstår, fortgår eller i värsta fall ökat i och med tingsrättens dom kan Familjerätten göra orosanmälningar till utredningsenheterna. Detta görs också idag.

Idag bjuds barn in till uppföljning efter fastställd dom (ca 3‐6 månader), vilket är en lagstadgad skyldighet. Det är dock frivilliga samtal som familjen kan tacka nej till. Ett uppföljande samtal kan leda till orosanmälan till utredningsenheten, men domen kvarstår.

Avslutningsvis så ställer interpellanten två mycket relevanta frågor i sin interpellation. Men det skulle krävas en mer genomgående genomlysning innan det fullt ut går att svara på vad Socialtjänsten i Umeå kan göra mer. Min uppfattning är att nästa steg bör vara att nämnden anammar samma förebyggande arbetssätt som när vi uppmärksammades på bristerna i fallet ”lilla hjärtat” i Norrköping, där också ett barn dog genom ett uppenbart systemfel. Nämligen att nämnden omgående ser till att göra en översyn av våra egna rutiner för att förebygga att något liknande kan ske i Umeå kommun inom ramen för vårt ansvar och befogenheter.

”En utgångspunkt skulle därför kunna vara att nämnden ger förvaltningen ett uppdrag att se över vad Umeå kommun mer kan göra för att förhindra att den situation som skedde i Luleå även kan uppkomma här.”

 

3. Så på följande nämndsammanträde för individ- och familjenämnden, 22 februari, så fick förvaltningen i uppdrag att utreda “Rutiner för att förhindra att barn far illa”. 

Ärendebeskrivningen som sådant lyder: 

“Ordförande Andreas Lundgren (S) väcker frågan om händelsen i Luleå där en åttaårig pojke dödades av sin pappa. Pappan hade tilldelats rätt att umgås med pojken även fast pojken uttryckt rädsla inför att träffa pappan. Frågan har diskuterats på kommunfullmäktige och ordförande föreslår att nämnden ger i uppdrag till familjerätt och förvaltning att göra en översyn av vad socialtjänsten kan göra ytterligare för att förhindra att något liknande kan inträffa i Umeå.”

 

 

4. ”Hanna Lundin Jernberg (L) har inte de politiska insikter som krävs för myndighetsutövning. Hon bör avgå. Hon bör även JO-anmälas.”

 

Svar till Hägglund: 

Hägglund eller annan är helt obehindrad att skicka in en JO anmälan gällande mitt blogginlägg. Länk här: https://www.jo.se/jo-anmalan/

Däremot framgår det av JO att det inte verkar möjligt att anmäla en förtroendevald politiker. Dock framgår det att vad gäller just kommunal nämnd går det att JO-anmäla en politiker som representant för nämnd. Så det är bara att testa. 

Eftersom min tidigare hänvisning till expert Mikael Thörn hos Jämställdhetsmyndigheten säger att det går det att trotsa domar om umgängesrätt om barnet är i fara så kanske det är en bra idé till Hägglund att JO-anmäla honom också? 

 

Avslutningsvis så vill jag citera mig själv: 

“Jag vill tro och hoppas att socialnämnder runtom i Sverige trotsar domar ser till barnets/barnens bästa och kan trotsa domar om umgängesrätt om det är det bästa för barnets skydd och säkerhet. Trots den kritik det kan medfölja att se till barnets bästa och inte föräldern/föräldrarnas bästa bör det vara det mest angelägna att se till barnets bästa. ”Och vem har mest rätt, föräldrarna till barnet eller barnet till sina föräldrar?”

Låt inte Hägglund överskugga syftet med det jag skrev. Låt han inte dra fokus från vad frågan handlar om. Frågan om att INGET barn ska behöva dö eller bli allvarligt skadad under ett umgänge. Det skulle jag aldrig vilja ha på mitt samvete. Det tror jag inte Hägglund skulle vilja heller. Så kan man (utifrån tidigare nämnda expertutlåtande om att det går att  trotsa dom om umgängesrätt exempelvis genom LVU om barnet är i fara) så tycker jag att det är brukligt att göra. Om inget annat skyndsamt alternativ finns. 

Frågan är hur Hägglund skulle ställa sig om exakt samma sak som hände Tintin 8 år i Luleå även skedde i Umeå? Då skulle kritiken varit tvärtom – varför gjorde Socialtjänsten inget? Exakt detta handlar mitt blogginlägg 28 augusti i stort om när det gäller socialtjänsten. Damned if you do, damned if you don’t. 

 

Övrig info:

Den 9 februari lämnade Unizon över 72 000 namn som kräver stoppa tvångsumgänge till justitieminister Gunnar Strömmer. Samma dag arrangerade Unizon riksdagsseminariet Stoppa tvångsumgänge tillsammans med Juno Blom, riksdagsledamot Liberalerna och Annika Strandhäll, riksdagsledamot Socialdemokraterna och ordförande S-kvinnor. En manifestation för #LexTintin hölls på Medborgarplatsen i Stockholm samma dag, senare på kvällen.

Jag skrev även en insändare om ämnet och vad Liberalerna anser om barnkonventionen. Länk: https://www.vk.se/2023-01-18/debatt-samhallet-ska-alltid-sta-pa-barnets-sida

17 kommentarer

  1. Johan Eriksson

    Du misstolkar och använder selektiv hörsel. Du hör vad du vill höra av Mikael Törns uttalande.
    Du är farlig för att du i egenskap av politiker uttalar sig generellt om att socialtjänsten ska utöva domstolstrots. Socialtjänsten har i YTTERSTA nödfall möjlighet att mycket restriktivt förhindra umgängen när uppenbar risk för våld/övergrepp kan ske vid umgängestillfället. Din uppenbara brist på kompetens och rätt erfarenhet synliggörs mycket tydligt i dina inlägg och personligen skrämmer det mig att du är vice ordförande i IFN. Avgå.

  2. Johan Eriksson

    Förövrigt så säger du att JO inte granskar folkvalda kommunpolitiker. Det är visserligen sant… men JO kan dock granska sådant som de kommunala nämnderna gör. Om politikern (du i detta fall) i fråga agerade som en representant för en av de kommunala nämnderna är det möjligt att JO kan utreda ett eventuellt klagomål.
    Du är ju i högsta grad en representant för individ- och familjenämnden. Inte sant?

    • hannalun (inläggsförfattare)

      Det stämmer det du skriver så jag välkomnar en prövning av JO om det ska anmälas utifrån att jag är representant för IFN.

    • Jan Sjöström

      Hej!

      J O granskar ogärna sak för annan tillsynsmyndighet. I detta fall
      är sak och omständighet en fråga för I V O. En granskning som
      i bästa fall genererar ett skratt i aktuell nämnd. (Om dom nu får
      vetskap i sak)

      Sverige saknar som bekant rimlig konsekvens för tjänstepersonen
      som felar. Politiken, den rår bara vi väljare på!

  3. Johan Eriksson

    Hårda ord och hårda ord. Du är ju folkvald politiker och ska tåla hård kritik när den är befogad och du kommer med rena felaktigheter. Det faktum att du inte kommer med motargument mot mina invändningar talar sitt tydliga språk.

    • hannalun (inläggsförfattare)

      Politiker ska tåla kritik så det håller jag med om. Vad vill du att jag ska bemöta?

      Självklart är det inget lättvindigt jag menar att socialtjänsten kan gå emot dom om umgänge bara sådär. Precis som du skriver ska det göras vid ytterst fara och exempelvis kan man göra det via LVU, precis som experten Mikael Thörn säger.

    • Medborgare/Pappa i Umeå

      Hej Johan.

      Tack för ditt civilkurage och kloka ord.
      Det är jag som är Pappan som Epoch Times skrev om i deras mycket stora reportage dåförra veckan.

      Jag utsätts för en Helt obeskrivligt hemsk Hämnd av de inblandade i denna fruktansvärda Jätteskandal på Umeå Kommun Socialtjänst/Umeå kommuns Individ och familjenämnd.

      Jag kämpar för Alla de Många barn i Umeå som är drabbade av denna fruktansvärda Jätteskandal,
      jag kämpar även för Alla de Många drabbade barnens föräldrar, föräldrar som har också fått sina liv, mer eller mindre förstörda!, av dessa inblandade på Umeå Kommuns Socialtjänst som bryter mot Socialtjänstlagen/barnkonventionen.

      Detta fruktansvärda som pågått, pågår än, på Umeå Kommuns Socialtjänst, det har Politikerna I individ och familjenämnden vetat om I flera års tid.

      Nu håller majoriteten av Politikerna I Umeå Kommuns Individ och familjenämnd Och de inblandade cheferna på Umeå Kommuns Socialtjänst varandra om ryggen.

      Jag ser ingen annat alternativ än att de inblandade Politikerna I denna fruktansvärda Jätteskandal skyndsamt byts ut.

      Min version tåls att granskas av Extern Helt Opartisk Rättssäker utredning.

      /Medborgaren

  4. Johan Eriksson

    Du ska dock ha en stor eloge som publicerar kritiska inlägg. Det är annat än vad din kollega Andreas Lundgren gör. Han censurerar hårt och publicerar inte kommentarer som riktar kritik mot honom.

    • hannalun (inläggsförfattare)

      Jag har ingen anledning att censurera kommentarer om de inte innehåller något som rör enskilt ärende eller hets mot folkgrupp exempelvis. Kritik måste man tåla som politiker, precis som du skriver i tidigare kommentar.

  5. Umebo

    Ojdå. ..,
    Skulle jag få bestämma skulle Johan Eriksson ta Hanna LJ jobb redan imorgon.

    Johan seröst går det att rösta på dig?

  6. Britta

    Jag tänker att möjligheten till lagtrots finns om och när det skett en ny händelse som inte hinner gå igenom en domstols process före umgänget och ska inte användas nationellt på grund av ett enskilt tragiskt fall. Alla fall ska bedömas individuellt oberoende av varandra och här var inte ens en överklagan gjord, så oron känns väldigt hittepå och att maktmissbruk utövats.

    • Jan Sjöström

      Hej Britta!

      Myndigheten har att skyndsamt agera i sak som berör
      underårig. Åklagare har dylikt ansvar. Sakerna ska
      således hanteras inom stipulerad tid i utredning d v s
      maximalt 4 månader.

  7. Medborgare/Pappa i Umeå

    Med anledning av att du Liberal Hanna Lundin Jernberg i flera år varit väl medveten om detta fruktansvärda som pågått, pågår än, på Umeå Kommun Socialtjänst, så borde du avgå. Det tycker Många.

    Du är ju vice ordförande för individ och familjenämnden , och är en av de ytterst ansvariga för Umeå Kommuns Socialtjänst. Och påsåvis även en av de ytterst ansvariga för denna fruktansvärda Jätteskandal på Umeå Kommun Socialtjänst.

    Jätteskandalen är att;
    ** Många barn med behov av stöd och hjälp har vägrats/motarbetats få hjälp/Rätt hjälp av Umeå Kommuns individ och familjenämnd/Umeå Kommuns Socialtjänst.
    ** Många drabbade barns föräldrar har utsatts för fruktansvärda kränkningar/härskarteknik/negativa särbehandlingar och även Hot!, från Umeå Kommuns Socialtjänst inblandade
    ** Att många bra Socialsekreterare flyr sin arbetsplats pga dessa inblandade chefers fruktansvärda ledarkultur/agerande.

    Jag vet att det är flera drabbade barns föräldrar som har kontaktat dig och har vädjat till dig att sätta stopp på denna fruktansvärda Jätteskandal. Dessa flera drabbade barns föräldrar som jag avser; du har nonchalerat dem alla!, det är faktiskt Helt overkligt!!

    Hur många fler barn ska bli drabbade av denna fruktansvärda Jätteskandal på Umeå Kommuns individ och familjenämnd/Umeå Kommuns Socialtjänst?

    /Medborgare I Umeå, som även är en av Många föräldrar som är drabbade av denna fruktansvärda Jätteskandal.

  8. Jan Sjöström

    Hej!

    Naturligtvis erbjuder en rättsstat möjlighet till ett agerande
    i skydd för den uppdraget gäller! Det handlar således om
    att ytterst vara kapabel att tillse det utredningsansvar b la
    en L V U insats kräver.

    Obegripligt naivt av en person som påstår sig genomgått
    adekvat utbildning att hämta stöd i resonemang som har
    att hantera basalt regelverk. Problemet är att din ursäkt i
    allt – inte hanterar de brister ni kontinuerligt förevisar.

    I F N har skyldighet att agera när oro föreligger. Det råder
    ingen skillnad i syn i den saken. Dock har den förvaltade
    myndigheten ett absolut ansvar i att utreda samt fatta ett
    beslut. Ett väl underbyggt utredande arbete är den
    förutsättning demokratin / rättsstaten alltid kräver.

    Att en förvaltande myndighet obstruerar i rättsstatens alla
    förutsättningar är hela problematiken. Du m fl har ansvaret
    i att tillse adekvat hantering. Att avstå överprövningsbara
    beslut i skäl som ” de är kontraproduktiva” är vidrigt!

    Umeå kommun har kontinuerlig kritik i saken. I V O har i
    ett flertal tillfällen klandrat Umeå kommun i deras brist på
    basal vetskap. I ett antal tillfällen har brister i er interna
    hantering varit så stor att speciella åklagarämbetet sett
    skäl till utredning.

    Inblandande personer som inte längre ser nytta i sitt liv.
    En mångårig kamp för rätt hantering tillåts övergå i ett
    trauma som ni rycker på axlarna åt. Jasså gick det så illa,
    lilla vän!

    Är vidimerade uttryck utgivna av din operativa personal.

    Jag vill dock vara tydligt med att jag uppskattar att du likväl
    tar ton i offentlig media, detta då sak och situation endast
    kan se framgång i klargörande samtal.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Senaste kommentarerna
Kategorier
RSS Nytt från vk.se