Det politiska spelet som splittrade Umeåpartierna – till vilken nytta?

 

 

Linda Westerlind skriver tänkvärda ord i dagens Folkbladet som förhoppningsvis manar till eftertanke. Detta i sin ledarkommentar angående det som hände i kommunfullmäktige i måndags gällande motionen från Centerpartiet.

 

Jag citerar Linda Westerlind: 

”Mycket har hänt inom socialtjänsten det senaste året. Det vet framför allt politikerna i individ och familjenämnden, det är där de har sin politiska expertis. De vet också att ett avslagsyrkande för just denna motion inte är detsamma som att rädas granskning, ett argument som nämndes i debatten under själva fullmäktige. Avslagsyrkandet handlade om att att fördelarna inte övervägde nackdelarna med motionen.

Det är många aspekter jag vill lyfta efter vändningen i fullmäktige. Det handlar om att allianspartierna gick emot sina egna företrädare, som med sin erfarenhet och kunskap från nämnden gjort en helt annan bedömning. Det handlar även om att genom att tillsätta en extern utredare kommer det innebära att man underminerar de egna remissinstanserna.

Det handlar dessutom att man nu förbundit sig att göra exakt samma arbete som redan görs i nämnden – att implementera barnperspektivet i utredningarna och granska hur och om det görs.

Jag tror, vilket Hanna Lundin Jernberg (L), vice ordförande, själv ger uttryck för i ett blogginlägg, att vändningen av Moderaterna och Kristdemokraterna handlar om att ta billiga poäng i tider när villkoren inom socialtjänsten är under lupp. För ja, Lundin Jernberg skickade faktiskt med en känga till sina allianskollegor inför sammanträdet och uppmanade dem att tänka om. Till ingen nytta, visade det sig.

Man ska alltid få möjlighet till både upprättelse och rättvisa när något gått snett. Men att börja detaljstyra nämndernas arbete från fullmäktige och ifrågasätta deras mandat, riskerar att både underminera nämndernas arbete, men även förtroendet man gett sina partikamrater.

I fallet med beslutet om socialtjänstgranskningen valde framför allt Moderaterna och Vänsterpartiet att köra över sina partikollegor i nämnden. Jag undrar: Till vilken nytta?”

 

En synpunkt till Lindas text jag har är att det låter i hennes text som att jag riktar en känga mot Moderaterna och Kristdemokraterna i mitt blogginlägg. Det stämmer inte utan det parti som jag skrev att jag riktade en känga till var Centerpartiet. Det jag sedan menade om att ta politiska poänger var i en VK-artikel där jag syftade på alla partier som yrkade bifall motionen på kommunstyrelsens sammanträde som skedde två veckor innan fullmäktige. Styrande Socialdemokraterna ska också ha en stor del av kritiken. 

 

Ja, till vilken nytta det här blir får vi se. Jag kommer att följa utvecklingen mycket noga. Särskilt hur kommunfullmäktiges beslut kan komma att skapa svallvågor ut i socialtjänsten i hela Sverige. Vem vet vad för motreaktion det kan bli. Kanske fullmäktige får en smäll på fingrarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Senaste kommentarerna
Kategorier
RSS Nytt från vk.se