10 000 kom när travdrottningen besökte Umåker 1954

För första gången på två år kommer Umåker att kunna välkomna en publik under V75. Helgen 13-14 maj är det dubbeltrav i Björkarnas stad med storlopp som Guldbjörken, Berth Johanssons Memorial och kallblodens Vårbjörken på lördagen.

Sedan snart tio år har jag en egen spalt i Västerbottens-Kuriren – Historieskolan – med lokalhistoria från Umeå och övriga Västerbotten.
Under åren har det blivit några artiklar om trav i Historieskolan. Här repriserar jag en artikel från 20 april 2015 här i Wikners TRAVliga blogg. Texten har annars varit en Plus-tjänst.

BILDEN. Travdrottningen Frances Bulwark paraderar framför publiken på Umåker 1954. Sören Nordin åkte runt med stoet en del och många banor brukar relatera till publiksiffror före och efter Frances Bulwark.
Det gällande publikrekordet på Umåker är 8 594 åskådare (2001) då Etain Royal och Victory Tilly möttes för första gången. När Frances var i Umeå sägs att ”över 10 000 kom”.
Publiken räknades aldrig. Lite oklart alltså vad som gäller. Alla tjockade ihop sig på upploppet också – det ser mäktigt ut. 1954 fanns ju inte skärmar på banorna att titta på.


<ARTIKELN>

Historieskolan från april 2015: Frances Bulwark celeber gäst 1954

Frances Bulwark är en av de mest berömda travhästarna som funnits i Sverige. 1954 fick hon åka tåg från Stockholm till Umeå och blev dragplåstret i en travgala som drog rekordpublik.
Frances Bulwark var under många år Sveriges bästa travare i den allra yppersta europaeliten. 80 gånger var hon först över mål (21 andra- och 12 tredjepris!) på karriärens 130 starter.
1953, som åttaåring, blev hon första svenska häst att vinna Elitloppet på Solvalla. Året efter kom travdrottningen till en påkostad travgala på Umåker vilken marknadsfördes som banans största tävlingsdag genom tiderna.
TV fanns inte i Sverige. Folk hade bara läst och hört om Frances Bulwark som under hela karriären tränades av Sören Nordin på Solvalla.
Det blev tåg upp till Umeå för Frances som hade sin ständige skötare Olle Andersson med i vagnen. Händelsen var så stor att lokalpressen bevakade ankomsten till Vännäs under fredagskvällen och därefter överlastningen till finka av den celebra gästen på järnvägsstationen i Umeå.
VK skrev: ”Nu vet alltså traventusiasterna att Frances anlänt, att hon befinner sig i högönsklig välmåga i sin box i Umåkers bästa stall och att hon serverats en läcker supé på havre som huvudrätt och morot som dessert”.

Det talas om att över 10 000 personer trängdes på Umåker för att se Frances Bulwark söndagen 26 september 1954. Sören Nordin turnerade ibland på ”landsorten” med sin stjärna och folk kom i massor.
– Hon var enormt populär och den första svenska riktigt stora travstjärnan ute i stugorna. Det blev ofta publikrekord när hon tävlade på småbanorna. Hur det var på Umåker är nog inte belagt, men det brukar bara talas om över 10 000 åskådare, säger Umåkers sportchef Peter Fahlén (Håkan Persson heter dagens sportchef på banan, reds anm).

Det gällande publikrekordet på Umåker är 8 594 åskådare från 2001 då de två världsstjärnorna Etain Royal (vinnare) och Victory Tilly möttes för första gången. 2010 såg 7 627 personer landets senaste fixstjärna Maharajah vinna på Umåker.
Hur gick det då för Frances Bulwark 1954? Jo, hon fick till slut sin lagerkrans och 6 000 kronor. Men hon ställdes med 60 meters tillägg och förlorade faktiskt det första heatet knappt mot Umeåägde Guy Spens och Ragnar Thorngren. Sören Nordins stjärna vann det andra heatet och allt avslutades med ett skiljeheat där Frances Bulwark slog Guy Spens, ägd av Ragnar Forsell, ordförande i Västerbottens travsällskap.

Frances Bulwark fick fyra avkommor. 1958 var hon med i Hylands Hörna på tv tillsammans med sin förstafödda, Francesdotter.

***

Trav är kultur och travsporten har en egen spännande historia.

I slutet av förra året gav jag ut En bok med 35 av artiklarna som publicerats i Historieskolan sedan 2013. Under åren har det blivit några artiklar om trav i Historieskolan.
Ingen travsport i boken dock.

Boken trycktes upp i 700 exemplar och sålde slut, och tryckeriet fick tryckeriet en ny order om lika många böcker som nu finns i handeln.
Om du är intresserad så finns boken på Akademibokhandeln Åkerbloms i Umeå centrum samt på bokhandeln på Avion.
Om du inte bor i Umeå går den bra att beställa på www.historieskolan.nu
Eller på Bokus.

Boken innehåller berättelser om bl a. Millenium-författaren Stieg Larssons skrivmaskin, Ingemar Stenmarks kusin som stickade hans mössor, Tegs SK:s kupp med isladan, Björklövens hejarlår, Monte Carlo-ralllyt i Umeå, gatuköks- och konditorihistorier från förr med mera.

 

Allt för denna gång från Wikners TRAVliga blogg!
Skriv gärna kommentarer i kommentarsfältet.

[email protected]

En kommentar

  1. Urban Bengtson

    Jag var där, minns det väl, satt på staketet/stängslet (tvåledat), man kan på bilden se två barn sitta där, troligen jag och min äldre bror. Ser också t v på bilden (t h om oss barn) min pappa Olle en meter ifrån, i hatt.

    Det var så fullt med folk (som synes) att det var svårt att flytta sig. Så vi blev kvar på staketet under ett par timmar, på 1:a parkett! Ända t o m skiljeheatet.

    Har också minne av att ägaren av Guy Spens, Ragnar Thorngren, hade stall Blå-Gult, och klädsel därefter i blå och gula spetsiga trianglar…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.