”Till och med Stig H tyckte att det var för jävligt”

 

Galopp för Yankee Lo på upploppet! Stig H Johansson smiter förbi med Storstadsbusen i Guldbjörken 1997. Foto: Thomas Blomqvist, TR Bild

En gång per år kommer V75 förbi och då är det alltid lite extra – ja två gånger har det ju blivit på senare år med juldagens omgång.
Alla vi kusiner på landsorten utanför storstäderna är så efter oss att vi uppskattar när det händer något.
Lördagen 13 maj är det dags igen för stortrav i Björkarnas stad Umeå.

Förväntningarna har varit högt uppskruvade under åren inför denna enda dag med V75. Upploppen, vinnarna, snacket vid sidan av. Morgnarna på stallbacken.
Förvånansvärt mycket har stannat kvar i minnet.

Som den gången 1997 då Stig H Johansson hade tur när han vann Guldbjörken för andra året i rad med Storstadsbusen. Året innan hade Piteåägde Storstadsbusen vunnit regelrätt.
1997 ledde Håkan Skoglund loppet och såg ut att gå mot en klar seger med Yankee Lo (288 för 10 på vinnarspelet) när hästen plötsligt trasslar till benen och galopperar.

– Till och med Stig H tyckte att det var för jävligt! säger Håkan Skoglund när Wikners TRAVliga blogg ringer för en kommentar 26 år senare.

Stig H igen alltså. Championtränaren är med sex segrar den som vunnit Guldbjörken flest gånger: Market Leader 1994, Storstadsbusen 1996 och 1997, Victory Tilly 2000, Citation 2006 och Up Date Hoss 2013.

Håkan Skoglund fick aldrig vinna loppet. Och det lär aldrig bli av heller. Bergsåkerstränaren växlade ner från proffs till amatör för några år sedan. I april 2023 har han körlicensen kvar men vet inte hur han ska göra med den.
– Jag har sålt det mesta av grejerna och har skickat iväg några hästar. så det är lugnt nu. Vet inte riktigt vad jag ska göra med licensen. Daniel (Wäjersten) har jag hjälpt lite grand förut och det är meningen att jag ska återuppta det är senare i vår. Vi väntar till det har torkat upp lite grand.

Som pensionär får man ta sig sådana friheter?

– Precis! säger Skoglund.

>>>>forts Håkan Skoglund

 

Otur! sa Håkan Skoglund efter den snöpliga förlusten med Yankee Lo på Umåker. Foto: Thomas Blomqvist, TR Bild

Yankee Lo
tränades och ägdes av Leif R Andersson från Indal i Sundsvall.
En av de allra bästa hästar Håkan Skoglund suttit bakom.

– Yankee Lo var riktigt bra. Han kunde ju inte galoppera heller hästen – det var ju det som var det jävliga. Han hoppade väl vare sig före eller efter det där. Jag vet inte om han klev på en sten eller slog sig eller någonting. Snöplig var det. Det där glömmer man inte i första taget… att hoppa över mål i guld liksom!

Håkan Skoglund och Lars Lindberg var frekventa kuskar bakom Yankee Lo. Skoglund vann Ådalspriset 1998 med hästen samt en silverfinal under Olympiatravslördagen på Åby 1997.

– Hästar jag tränat själv som varit lite extra är bland andra Tell Me No Lies, Art Nökkve och Heading Reference.

Guldbjörken 1997
1. Storstadsbusen – Stig H Johansson
2. Prince R.S. – Berth Johansson (rygg ledaren på bilden)
3 Brandy Peter – Lars Lindberg

>>>> Om Björknäs King och bullpåsar

 

Björknäs King och Jan Norberg vinnare i Klass II på Umåker i april 1998. Foto: Thomas Blomqvist

Vinnaren av Guldbjörken året efter Yankee Lo-året ska vi gå in lite närmare på.
Men först lite om Björknäs King som vann klass II den tävlingsdagen 1998. En av hemmatränaren Jan Norberg roligaste segrar.
Hemmaplan och egentränat. Stort publikjubel när Norberg kom in på upploppet i ledning med Björknäs King.

Hästen ägdes av Torvald Parkén, tvåa från vänster på bilden. Kurt Rudolfsson från Umåkers styrelse längst till vänster.
Damen till höger är Torvald Parkéns mamma Sonja. Hon fyller 94 år i sommar och bor fortfarande kvar i Gräsmyr någon mil från travbanan och adressen ”Björknäs”.

En härlig madam, säger Jan Norberg.
Norberg är pensionär som håller igång med lite löpkörning. Fyra lopp i år som resulterat i en seger och en andraplats.

Sonja Parkén, känd för att sticka varma sockar till den frusne Jan Norberg.
– Och så kom hon med bullpåsar! minns han.

>>>>>Scandal Play 1998 – även där var det tur

Scandal Play inför hästens sista start 2002. Lars Marklund, skötaren Mia Grönberg och ägaren Per Lundkvist. Foto: Martin Langels, TR Bild

På senare år har femåringsloppet Berth Johanssons Memorial tagit över som den största begivenheten under V75 på Umåker.
Loppet för den högsta klassen Guldbjörken har körts sedan 1971 och i slutet av 1980-talet var loppet stort.
Lördagen 25 april 1998 avgick min stora favorithäst Scandal Play med segern. Bo Eklöf körde som vanligt och Lars Marklund var ju tränaren (information för alla er som inte har åldern inne).
Scandal Play var en fantastisk häst från Norrbotten och så pass bra att även vi i Västerbotten tog honom som vår.

Scandalen hade verkligen jävlar anamma och kunde vinna oavsett löpningsförlopp. 50 segrar på 153 starter. 12 miljoner intjänat under en karriär som förstås toppades av de två segrarna i Olympiatravet 1997 och 1999 (totalt sex finaler i loppet).

1998 blev det alltså seger i Guldbjörken på Umåker.
Även det var en seger där en riktig portion tur ingick.
Vi hör med ägaren Per Lundkvist.

Dream Of Goal (Tommy Hanné) tappade travet och galopperade som klar ungefär 250 kvar!

Känt är att Scandal Play hette Tameways Hero L. när Piteåbon Per Lundkvist köpte honom på kriterieauktionen i Stockholm 1992 för 28.000 kronor.
Per bytte till ett namn syftande på Spelskandalen i Sverige,
– Men jag ville att han skulle heta Donadoni först efter storstjärna i Italien (fotboll), Men det fanns en häst som hette Don Adonis vid tiden så jag fick inte namnet godkänt. Då tog jag Scandal Play… jag hade nog inte kommit på namnet om inte Super Play varit pappan, säger Per Lundkvist (avdelningen okända fakta inte bloggaren kände till).

Per Lundkvist är stående gäst på Umåker V75. Så även i år. Lördagen 13 maj rullar en bil från Piteå.
– Jajamen. Jag är alltid chaufför åt ett gäng och vi har bord på restaurangen.

I tv-serien ”Spelskandalen” i SVT blev Per utskriven ur manuset, eller vad man ska säga. Manusförfattarna brydde sig inte om att Bosse har en yngre bror och strök helt sonika bort honom för att poppa upp handlingen lite får man förmoda och lägga till tjejer, dejtinghistorier med en hästskötare på Solvalla och en granne i Piteå.

– Många som känner jag och Bosse har frågat. Det är ju en feature, manusförfattarna har gjort en fiction. Så de kan bygga handlingen hur de vill. Men det gör mig inte ett dugg. Att jag inte är med berör mig ingenting, säger Per.

Att Bosse Lundkvist flyttade till Stockholm och spelade med AIK stämmer däremot.
Lika så att det fanns en lillebror Ola i brödernas liv som drunknade.
–  Ja, det stämmer, säger Per Lundkvist. Jag var med den där den dagen faktiskt på badstranden när Ola drunknade. Vi var där, morsan, jag och Ola och jag sprang och letade brorsan som plötsligt var borta, en stor chock naturligtvis.

>>>> Tipsextra – ”Vors jär femman”


Vi rundar av med en bild jag lånat från Per Lundqvists facebook.
Han skriver själv så här om bilden: ”Tipsextra i början av 80-talet hos Bosse på Lasarettsvägen. Kanske 1980 eller 1981. Jag, pappa Gunnar, Staffan E Johansson (PT) och Bosse. Farsan visste alla vinnare på V65 i god tid….”Vors jär femman”?

Vors jär femman! ”Var är femman” på rikssvenska.
Vi är många som känner igen företeelsen. Loppen sändes i efterhand under lördagarna och blandades med trött engelsk ligafotboll i Tipsextra.
Resultaten från loppen sändes i sportradion (!) vilket försvårade om man exempelvis skulle besöka livsmedelsaffären.
Per Lundkvist igen:

– Det gick inte att spela fotboll heller när det kördes radio i högtalarna. Det är Staffan E Johansson som sitter med oss där i soffan, mångårig sportjournalist på Piteå-Tidningen. Och pappa då (Gunnar som startade Gunnars Kiosk). Om jag får gissa skulle jag säga att det här är 1982 hemma hos Bosse. Det hade redan körts tre lopp när Tipsextra började och farsan kunde ringa och kolla telefonsvarare vilka som hade vunnit. En gång var det en 70-oddsare och under loppet tänkte jag att vad surrar han om för jävla hästnamn? Efter ett tag började man fatta det där att pappa hade kollat resultatet!

>>>>Lars Marklund 70 år!

Scandal Play var som sagt favorithästen och faktiskt den enda häst jag suttit ensam bakom och kört i lite högre farter. Han var snäll som en hund och en riktig travarmaskin. Det gick undan på rakbanan trots att jag hade en pensionär i tömmarna.
Här en bild på bloggaren tillsammans med Scandal Play och tränaren Lasse Marklund. En filminspelning med Thomas Blomqvist för Kanal 75:s räkning på Marklunds gård 2009.

Söndagen 7 maj fyller Lars Marklund 70 år. Grattis i förskott!  Att vännerna skramlat till en elitloppsresa vet  du redan om.

Slut från Wikners TRAVliga blogg för den här gången.
Mail: [email protected]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.