Den snälle Bagarn slutar i ATG Live

 

Jan ”Bagarn” Blomqvist på en bild från 2015.
Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

 

”Min vän, den glade bagar’n uti San Remo stad…”
Sjöng Evert Taube.
Bloggen har en vän som visserligen är glad och skämtsam men också jävligt snäll.
På fredag gör Jan ”Bagarn” Blomqvist, 73, sitt sista pass i ATG Live.
Bagarn har blivit specialist på de danska omgångarna på senare år och har som pensionär hoppat in då och då.

En mycket populär arbetskamrat i tv-gänget som jobbar i Stockholm och även en omtyckt profil hos de flesta tittare har det visat sig. Vilken röst han har.
Undertecknad brukar skicka skärmdumpar till Bagarn då han får beröm i sociala medier.

– Det är jättekul när du och andra skickar såna där dumpar. Särskilt kul är det ju att inte alla tycker att man är en idiot, säger Jan Blomqvist och bränner av det där skrattet som bara ibland hörs i sändning (”man vill ju inte framstå som oseriös”) men desto oftare när kamerorna släcks.

Bagarn har inga konton på twitter och facebook men vet att alla som någon gång stuckit in sin näsa i trav-tv eller ATG Live fått sina slängar. Folk tycker så mycket.
Bagarn är han med sammetsrösten i sändningarna som de flesta gillar.

Nu slutar han alltså efter 13 år i ATG Live.

– Jag hade tänkt sluta när pandemin kom då vi som var äldre ändå inte fick vara i studion. Men jag började om efter pandemin och tyckte att det var roligt igen. Grejen är att jag fyller 74 bast och har liksom gått där på övertid. Jag tycker fortfarande att det är roligt och jobbet har fått mig att hålla travet vid liv. Sedan tycker jag också att det är kul att komma in på ”kanalen” (Kanal 75) en gång i veckan och träffa folk och surra lite. Men jag känner nu att jag har…att det är klart om man säger så. Det är därför jag väljer att sluta.

Emma Fällman är Umeås senaste tillskott till ATG Live. Hon gillar Bagarn.
– Tittar jag i schemat och ser att jag ska jobba med Bagarn –  ja, då vet jag att jag har en hundraprocentig sändning framför mig. Han är en otrolig kunskapsbank, alltid påläst och bjuder på väldigt många skratt, säger Emma.

Nu blir det ännu mera golf för Blomqvist som har fina 12 i handicap och är medlem av Bro Hofs bana utanför Stockholm.
Hustrun Eva vill ut och resa lite med sin man och på slutet har paret både varit i Australien och på Nya Zeeland.

Denne stockholmare född och uppvuxen i Sundbyberg var runt 60 när han började frilansa med travet på Kanal 75. Han hade då tagit det lugnare i några år efter att ha sålt sitt bageri.
För ”Bagarn” kallas inte så utan vidare. Han och hans familj drev länge Droppens konditori i Sundbyberg som startades av hans mamma och pappa 1951.
När jag frågar om konditoriet hade någon specialitet svarar Bagarn odrägligt att ”säg något bakverk”.

Myrstackar?
–  Det var vi bäst på. Fantastiska kanelbullar också! Hehe.

Semlor då? Jodå. Utan att överdriva så fick Droppens konditori alltid bra betyg i tidningarnas tester. Flera gånger korades Bagarns semlor till de bästa i Sundbyberg i konkurrens med fem-sex konditorier, och bakverken har alltid fått toppbetyg i testerna som gjordes lokalt över Sumpan.
– När jag sålde sa jag till killarna att de hade fria händer att forma konditoriet efter eget huvud men att de skulle vaka lite extra över semlorna som vi var kända för. När Stockholms semmeltesten sedan kom att gälla även Sundbyberg blev de faktiskt  Stor-Stockholms bästa semlor något år, säger Bagarn.

>>>>Bagarn och Banker Hall

Banker Hall på en bild tagen 2001.
Foto; Thomas Blomqvist, TR Bild

 

Under åren har han hoppat in ibland enstaka gånger på Droppens kondis.
Snart fyller han 74 och kanske blir bagare igen?
Nä, nä. Hustrun vill att jag bakar några gånger om året och då gör jag det. Men hustrun är duktig på att baka hon också, det måste du skriva, Eva kan det där, säger han.

Bagarns främsta merit som hästägare är inte dum den heller. Han var en av delägarna i Banker Hall hos Tommy B Andersson. Banker Hall blev trea i Hambletonian året då Scarlet Knight vann och segrade i ett annat av de absolut största loppen i USA, Yonkers Trot.

– Jag har väl ägt en fem-sex hästar. Den näst bästa är Windot som vi hade i träning hos Tobbe Jansson. Windot hade nio raka på Solvalla ett tag har jag för mig och var med i derbyt 1988.

På fredag jobbar han sitt sista pass, en eftermiddag med trav från Charlottenlund.

Slut från Wikners TRAVliga blogg för den här gången.
Lämna gärna kommentar i kommentarsfältet.
Mail: [email protected]

En kommentar

  1. TravBurman

    Tack för god underhållning och fina sändningar Bagarn! Hade gärna sett dig på lite svenska omgångar också men du blev en anledning att slökolla lite danska lopp medan man satt och knepade med V75 omgången och kanske unnade sig nått danskt v/p spel baserat på dina idéer.

    Ha det gott på golfbanorna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.