Vem kan hjälpa mig med Mustards sko?
Auktionsfynd – Mustards sko.
Foto: Mikael Wikner
Den här skon ska tydligen Mustard ha haft.
Sören Nordins sista stora stjärna i Sverige innan han lämnade för USA.
Jag köpte skon på nätet för ett par hundralappar. Ingen större summa alltså.
Men visst vore det kul om den var äkta.
Säljaren var en icke travintresserad man som köper upp hela bohag och säljer vidare och kunde inte historien bakom.
Att Mustard hade små hovar har jag fått bekräftat. Skon är anmärkningsvärt liten.
Det finns heller ingen anledning att misstänka att någon hittat på alltsammans.
På plattan står en text inristad och handstilen påminner om den Sören Nordin hade:
”Denna travsko har Mustard haft. Det är en motionssko, samma skor som under tävlingskarriären. Denna sko är från 1984. – Travvtränare Sören Nordin”
Tillverkades sko-tavlorna för privat bruk eller såldes de för något välgörande ändamål? Vem har haft skorna på väggen och hur många tavlor finns det sammanlagt? Frågorna är många!
Vet du något om hästskon på tavlan – skriv i kommentarsfältet här på facebook, kommentera bloggen på vk.se eller maila! Adressen hittar du längst ner
Stig H Johansson brukar säga att Mustard är ett av hans stora misslyckanden, Han lyckades inte få ordning på hästen och Sören Nordin tog över och fick till honom och vann Svenskt Travderby 1980 med hästen, derbykungens elfte och sista triumf i fyraåringarnas största lopp.
”Mustard har som alla vet en vansklig gång och han kan vara mycket svårkörd. Det händer att han galopperar. Det handlar om hästens rörelser som han har på grund av sin exteriör. Men naturligtvis ligger också hans franska arv bakom, skrev Mäster en gång i sin ”travskola” i Travronden där han gick igenom hästars exteriörer och annat.
1980 utsågs Mustard till Årets Häst i Sverige. Jag var en pojk som bara såg trav på hemmabanan Umåker men Sören Nordins stjärna hade man förstås koll på.
Travronden skrev ”Den gamle och hästen” efter derbysegern 1980. Nordin född 1917 var 63 år gammal när han kunde dra på sig sin sista gula kavaj.
Mustard var en av Europas bästa hästar under några år. Ola Persson skrev i boken Stjärntravare att hästen aldrig var bättre än vid segern i Hugo Åbergs 1981, året efter derbyt. Sören hade flyttat till USA och sonen Jan följde med. Ulf Nordin hade tagit över Mustard men valde Dialekt i Åbergs och lät Olle Goop köra den starke som inte alls betraktades som någon sprinter. Vilket hästen inte heller var. Men Mustard spurtvann!
”Och han blev aldrig bättre. Denna ljusa sommarkväll i kanten av den skånska slätten var han som bäst” skrev hästsportjournalisten Ola Persson, känd som en mycket fin stilist.
>>>>>Senapshästen
Mustard korades till Årets häst 1980 och kom på klistermärke året efter.
Foto: Mikael Wikner
Apropå Mustard – hästens namn har alltid uttalats fel.
Av alla hundratals travbloggar jag lyssnat på som ofta är inne på hästars namn har jag inte hört någon funderation om Mustard.
Det är uppfödarna eller ägarna som bestämmer om uttal. Eller tidsandan.
Derbyt 1980 vanns av Mustard (precis så) eftersom de flesta uttal försvenskades på den tiden. Och tack gode travguden för det. Mustard ligger ju så bra i munnen.
Att säga att Mass-tö-d (engelska för senap) vann derbyt 1980 låter inte så lite tetigt.
Just i fallet med Sören Nordins stjärna var det bra med den helsvenska ”vi gör så här för vi tycker det-modellen”.
>>>>>Tagel av Fräkke Frederik
En bit av Fräkke Frederiks svans och lite kolstybb.
Mustards sko ingår numera i min samling av oväsentligheter med tablettaskar, O’Boy-burkar, korvkioskkuriosa med mera.
En gång tog jag med mig lite av Vincennes svarta bana hem. Efter att ha torkat kolstybben på en tidning i en vecka la jag pulvret i en burk.
Kolstybben (kol uppblandad med sand och lera) är ibland föremål för diskussion i Frankrike. Gruvorna blir allt färre och det är inte längre lika lätt att få tag på denna restprodukt från industrin. Dessutom innehåller den metaller och smutsar ner.
Mina korn i glasburken i nostalgihyllan pryder sin plats bredvid burken med Fräkke Frederiks tagel.
Den danske fuxen var framgångsrik och fux och platsade därför som en av min frus favoriter. Fuxar är det något visst med tycker hon.
Jag tiggde till mig några strån av Fräkke Frederiks svans inför en elitloppsstart av Anita Kjaersgaard som klippte till en bit och kom hem med taglet i en burk till frun.
Ah, hon blev inte så hemskt imponerad. Det var mera jag som tyckte det där var kul och burken gör mig aldrig av med.
>>>>>>General du Lupin busade på Umåker
Franske stjärnhästen General Du Lupin är död. Generalen var aldrig med i Prix d´Amerique, valack som han var. Vinnaren av 24 miljoner kronor blev 29 år.
I april 2018 intervjuades Stefan Hultman i Wikners TRAVliga blogg om hästen som var i Solvallatränarens vård de sista säsongerna på tävlingsbana. Buset på Umåker i samband med Guldbjörken minns publiken.
Hultman tog många segrar i gulddivisionen med hästen som hade tävlat med ”lasso” i Frankrike, en typ av bett som inte är tillåtet i Sverige. Hultman fick hästen hyfsat lugn.
KLICKA på länken för bloggen om när General du Lupin busade på Umåker
https://blogg.vk.se/wiknerstrav/2018/04/13/hultman-om-nar-generalen-tog-befalet/
>>>>Dans på travgalan 2010
Vi avslutar bloggen med en rolig bild. Fotografen Mia Törnberg fångade ringdansen under Årets Häst-galan 2010. Travkompaniets Annika Lindh och Bodentränaren Gunnel Fredriksson är bekanta för många. Per Öström där bakom jobbar på Svensk Travsport (har bland annat refererat lopp på Umåker och Solvalla under några år).
Mannen längst till höger har ingen av de tre-fyra minnesgoda jag pratat med lyckats identifiera (maila om du kommer på vem det är, adressen hittar du här nedan).
Det rakade huvudet längst fram tillhör Nicklas Pettersson, mest känd för att han var skötare till From Above hos Stefan Hultman, hästen som vann trippeln Svenskt Travkriterium, Svenskt Travderby och Elitloppet!
Sedan finns det ett antal personer i periferin bakom som ni nog tar igen om ni förstorar och tittar noga.
Slut från Wikners TRAVliga blogg för den här gången.
Lämna gärna kommentar i kommentarsfältet.
Eller mail: [email protected]
Senaste kommentarerna