Gänget i travets Expedition Robinson

Lag Nord i travets Expedition Robinson: Överst från vänster Bosse Lundkvist, Kajsa Gustafsson, Nils Stahre, Anders Lindqvist.
Nedre raden: Torbjörn Sundberg, Bernth Martinsson och Remy Nilson. Bilden är ett montage.

Hur skulle Expedition Robinson vara om produktionen valde att göra ett program med enbart travkändisar?
Håll med om att det vore roligt.

Under åren har jag roat mig själv med att funderat på hur jag skulle utforma travets eget Robinson.
Vilka skulle vi skicka egentligen?
Att se travtränaren Anders Lindqvist överleva på en öde ö utan vare sig mobiltelefon eller dator vore ett nöje bara det. Lindqvist måste ha input hela tiden. Annars blir han mycket orolig.
Så att sätta honom under en palm någonstans och filma vore stor underhållning.
Lindqvist är som de flesta vet aktuell i ”Bonde söker fru – jorden runt” men har varit given i mitt Robinson sedan årtionden tillbaka.

Lindqvist är i ständig opposition och fäktas med sånt han tycker skadar travsporten. Men han är totalt prestigelös (vilket fler borde lära av) och lyssnar till argument. Snällheten personifierad. Om det bli bråk och paktande på Robinson-ön blir det kul att se hur Lindqvist ska försöka medla.

Kanske kan man kasta in någon man inte gillar i travets Robinson. Fabrice Souloy exempelvis. Fransmannen skulle bara få vara med i ett par program.
På en liten plats tillsammans med Lutfi Kolgjini kanske. Kolgjini senior har ju varit i luven med Souloy och är alltid underhållande.
Ett gränsland med fransmannen och Kolgjini skulle arta sig till program med nerv i. Herrarna har ju inte varit bästisar precis
– Här, bygg en flotte skulle programledaren Anders Lundin kunna säga och kasta åt dem några rep och brädor. Material som skulle ta veckor att foga ihop till något flytbart. Irriterad stämning?

Några av de mest spännande sekunderna i travet genom tiderna är de efter Åby Story Pris år 2009.
Lutfi Kolgjini i gräl med Fabrice Souloy inför öppen tv-ridå på stallbacken efter loppet.
Det kastas ord hit och dit. Herrarna står och hötter med sina pekfingrar nära varandra. Reporter Åsa Elmroth tar ett stag bak och betraktar alltsammans tillsammans med alla oss som satt och såg på tv.
Kolgjini som en mycket snäll person, vänder plötsligt på klacken och går därifrån.
Då kastar Souloy ur sig något ohörbart.

Det var då det blev så spännande. Kolgjini vände sig om och tar de där stegen mot den franske tränaren…men besinnar sig och vänder igen. Ungefär så minns jag det (finns ingenstans på youtube).
Lutfi Kolgjini skulle vara självskriven i mitt Robinson.

En annan jag skulle vilja ha med är Kari Lähdekorpi och då i kombination med den kanadensiske kusken Rick ”The Whip” Zeron som körde mot Lähdekorpis Hot Shot Knick i elitloppsfinalen 2006. Zeron tryckte på med Snazzy Millie 1.06,3 de 500 första metrarna.
Det fanns ingen täckning alls för den styrningen visade sig och Kari Lähdekorpis häst blev trött.

Det var jag som fick ringa Kari Lähdekorpi på måndagen efter Elitloppet då jag jobbade på travnet.se. Lähdekorpi svarade i sin traktor. Det blev en bra artikel. Lähdekorpi återhållsamt arg.
Nej, Rick ”The Whip” Zeron gillade han inte,
Så gärna The Whip och Kari i travets Robinson.

>>>>Fortsättning Travets Robinson


Kajsa Gustavsson intervjuar Björn Karlsson efter en seger med Tangen Haap 2016.
Foto: Mikael Wikner, TR Bild.

Ja, ett Robinson med travets aktörer kan varierats i oändlighet.
På bilden har jag valt ett pratglatt Lag Nord. Egentligen skulle Håkan ”Lillis” Olsson, Matteus Lillieborg, David Neves med flera varit med. Folk som har fart på snacket. Men så här blev det.

Många som är med på tv och i poddar är ju skickliga på att uttrycka sig. Kriterierna för det Pratglada Lag Nord är att de måste handla om folk som pratat lika glatt och mycket även när kamerorna släckts ner eller inspelningen stängts av.

Lag Nord:

Kajsa Gustafsson, programledaren i trav-tv f(rån Luleå), lagets enda kvinna. Hon är totalt oblyg och gjorde sig ett namn på Umåker för en del år sedan där hon tog sig an folk i vinnarcirkeln på ett frejdigt och närgånget sätt. Ställde frågor som folk inte var vana vid!
Kajsa headhuntades av Åby som bland annat intervjuare och utvecklades där.
Kajsa har schwung på snacket även privat och är given i Lag Nord.

Överst till vänster sitter journalisten Bosse Lundkvist från Piteå. Tillsammans med tipstern och värmningsexperten Torbjörn Sundberg från Boden en dynamisk duo.
Kanske de två största bevisen på att norrlänningen inte är introvert och tystlåten.
Den som inte suttit mitt mellan Torbjörn Sundberg och Bosse Lundqvist i ett pressrum eller på en travläktare eller kanske i baksätet på en bil vet inte vad trav-svada är.

Bosse är snäll. På minussidan finns att han inte alltid låter någon annan tala till punkt.
– Lyss´n, lyss´n. Men höööööör nu häääär! kan Bosse skjuta in när han tycker att någon annan haft ordet om något travlopp lite för länge.
Torbjörn Sundberg hörs han också när han är i miljöer han känner sig trygg i. När Sundberg är i sitt esse är han inte helt olik såna där amerikanska auktionsutropare. Samma speed.

En annan duo gjutna i mitt Robinson är ATG:s förre vd, Remy Nilson som i dag sitter i styrelsen för Svensk Travsport. Remy är känd för att kunna ta en publik och är en skicklig berättare,
Värmländskan gör sitt till.
Remys kompis Nils Stahre känner nog inte lika många till. Stahre, tidigare ATG:s marknadsavdelning, kan vara travets roligaste person. En doldis för den breda massan.
Värmlänning han också och mycket ordrik. Jag frågade en gång Stahre vem han trodde har den bästa svadan i sporten.
Svaret kom snabbt:
Remy är överlägsen naturligtvis! I jobbsammanhang som på fest. På fest beror det också lite på vilken slags ”ölja” (olja) som finns till hands, menade Stahre.
ATG:s tidigare racing manager tycker att det är viktigt att det skrivs trav i lokaltidningarna hemma i Värmland och annorstädes. Ja, lokala nyheter överhuvudtaget är viktiga och borde få mer plats i tidningarna.
Sedan knyter han ihop det:
– För att Trump är dum i huvudet kan man ju läsa om i Aftonbladet.

Slutligen mannen i mitten på den nedre raden. Mr Rommetravet Bernth Martinsson har jag bara träffat några gånger och då förundrats över hur han får till det. Karln är mycket ordrik. I sina tal på travets riksträffar. I Mingelsnacket efteråt.
Bernth Martinsson är helt enkelt enorm på att lägga orden. Jävligt rolig också.
Martinsson var alltid på språng och inte sällan stressad under sin aktiva period som en av sportens administratörer. Per Wetterholm bloggade hos oss på travnet.se i mitten av 2000-talet och hans gamle chef Martinsson förekom ofta.
En läsfest. Wetterholm borde skriva mer.
Någon drog ur sladden och kastade sajtens samlade innehåll av misstag en gång och nästan inget finns bevarat. Några av texterna Per Wetterholm (i dag Svensk Travsport) skrev har jag letat fram.
Var så goda, en liten episod om Mr Rommetravet Bernth Martinsson:

”…eller den Elitloppshelgen då han inte begrep hur ett parkeringshus fungerar och försökte smita ut utan att betala. Martinsson har berättat: Först försökte jag köra ut bakom en annan bil men bommen fälldes ner alldeles för fort. Så jag backade in på en liten sidoväg precis vid utgången och inväntade nya bilar. Misslyckades några gånger men när det kom en långsam tant i gul Saab, varvade jag upp motorn rejält och stack ut med skrikande däck precis hack i häl. Bommen slog ned rätt över motorhuven. Jag skyllde på att jag var från landet när parkeringsvakterna kom ut och ville ha en förklaring. Jag är från Borlänge, sa jag. Det fanns tydligen en bevakningskamera vid utfarten och de hade suttit och tittat på mig i fem minuter.”
(Per Wetterholms rader om Bernth Martinsson)

>>>>>> 

V75 på Umåker nu på lördag
>>>>

Rappe Håleryd och Mats Hugosson vinner på Umåker i maj 1984. Foto: TR Bild

 

Det är KANON att arrangera V75 i slutet av april, början av maj för en norrbana som Umåker.
Chansen att få besök av topphästar ökar med närheten till Elitloppshelgen. Maharajah är bara ett exempel av många på hästar som behövde slipa formen för sommarens storlopp och Stefan Hultman har varit en trogen gäst i Umeå.
Nu är det dags för V75 i Umeå igen. Lördagen 11 maj. Alltså nu till helgen.
Med Joviality.

En annan topphäst som behövde ta sig till Umåker för ett lopp i kroppen var Halmstadhästen Rappe Håleryd. Året var 1984 då Guldbjörken tillfälligt var omdöpt till Universums Stjärnträff (efter en stor dansrestaurang som fanns i Umeå vid den tiden). Umåker arrangerade V65 (som det hette) 15 maj det året och Rappe Håleryd blev mycket riktigt inbjuden till Elitloppet efter segern i Umeå.

Rappe Håleryd hamnade i dödens och vann som framgår av bilden ganska klart. Sexåringen stannade dock till lite och måltvåan Shannon Star och Håkan Hellerstedt och trean Speedboat (Lars Lindberg) närmade sig något den sista biten.

Ringrost, menade amatören Mats Hugosson i vinnarcirkeln efter loppet.

Rappe Håleryd kördes och tränades av amatören Hugosson från Örkelljunga som titulerade sig bonde. Att leja bort Rappe Håleryd i Elitloppet till någon av dåtidens toppkuskar var väl aldrig ens på tal. Häftigt och kul med en amatör i de sammanhangen. Knutsson och Rappe spelades till 200 för 10 i sitt försök i Elitloppet men tog sig inte vidare. The Onion och Stig H Johansson vann försöket och senare också finalen. För Rappe Håleryd blev det en femteplats i ”Elitloppet Consolation”.

Jag minns inte mycket av Rappe Håleryds besök i Umeå. Men när jag läser resultatlistan blir jag uppspelt. Eller vad sägs om följande slagna hästar: Oki Rogue, Marque, Julle Nick, Digar Gundalf, Egon Pan, Gissle, Ultimo H, och Keeneland.

Universums Stjärnträff var namnet på Umåkers största lopp åren 1982-1984 (statistik om storloppet Guldbjörken har en lucka dessa år).

Bakom satsningen låg bland andra Hans Brändström. Hasse var vd på Universum (känd dansrestaurang i Umeå på den tiden) och sedermera också vd på Åby under fyra år. Tillbaka i Umeå fungerade han bland annat Umåkers styrelseordförande under många år.

Slut från Wikners TRAVliga blogg för den här gången.
Lämna gärna kommentar i kommentarsfältet.
Eller mail: [email protected]

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.