Hålla sig väl med journalister

Jag pratade media med vänninnan Helen Doctare i Luleå. Hon sa att man ska hålla sig väl och inte reta upp någon journalist på någon tidning för då blir man rätt fort kapad vid fotknölarna. Det fick mig att fundera över mur mycket mesigt smörande man måste ta till i möten med andra människor. Har de en dålig dag så ignoreras MIN supertbraiga idé.

Jag ljuger om jag säger att jag behandlar journalister med mild hand. De får ta mig för den jag är och surnar de till på mina åsikter och tips så är det deras problem. Vill de inte skriva och avbryter mitt i min mening, spelar ointresserad och inte gör sitt jobb så brukar det snabbt visa sig. De blir flyttade på och det kommer en ny.

Ska de inte göra sitt jobb och har de makt att själv bestämma vad som ska skrivas eller ej? Ingår det inte i deras arbete att skriva om aktuella händelser.
Ärligt – jag vet inte, har inte tänkt på det fören nu.

Vad gör VK med alla recensionex och annat material som kommer in?
KASTAR BORT ALLT?

VART TAR DET VÄGEN?

GÅR DET UNDER MUTOR?

 

En liten ros kan jag alltid ge bort det är väl inte att smöra eller…..

 

Hanebäst

 

9 kommentarer

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Dom kan säkert välja och vraka så dom får det som dom vill, tror du inte? Och då kan ju såna här bloggar vara ett bra forum, man kan fortfarande göra sina röster hörda och det och sånt. Ha en fin tisdag!

  2. Elmar Friesli

    Jag personligen hade mycket att göra med journalister och reportrar under mittl ivs lopp och jag kunde bara konstatera att de flesta försökte att utföra sitt arbete på det bästa och ärligaste sättet.
    Sedan finns det naturligtvis även i journalistbranschen – som i alla andra branscher – outsiders som är enbart ute efter prestige, makt och pengar och de gör livet till ett helvete för vissa människor.

  3. Lisbet Olofsson

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2010-04-20 07:27)
    De borde ju kunna välja vad de anser är intressant – så det blir mycket eget ansvar och vad de själva tycker är en nyhet eller inte.

    Har inte tänkt så mycket på det hela. Det är kanonbra med BLOGG – tycker jag.
    Ha det gott

  4. Lisbet Olofsson

    Svar till Elmar Friesli (2010-04-20 08:49)
    Det enda som jag märkt är att numer så är det mer JOURNALISTEN som skriver som lyfts fram på ett helt annat sätt än förr. Men det är rätt häftigt för då förstår man att det är människor bakom artiklarna.

    Jag vill gärna skriva själv för ibland blir det myskovinklingar och man bör få läsa innan det publieras vilket är besvärligt för många.

    Vad är det livs lopp?

  5. Elmar Friesli

    Del 1 /
    Det som mig beskymrar är att yttrandefriheten kan användas på fel sätt, för man kan ställa sig frågan om yttrandefriheten och yttranderätten verkligen är så demokratiskt och rättvisa som de ska vara?
    Om till exempel en svensk säger eller skriver sin mening om människor med utländsk bakgrund – eller tvärtom – kan man i båda fallen bli kallad för rasist, fascist, kommunist, högerextremist och så vidare och man kan till och med ställas inför rätta för hets mot folkgrupp och hamna i fängelse. Det vill säga att vanliga människor blir på något sätt bestraffade för deras tankegånger och…

  6. Elmar Friesli

    Del 2 /

    uttalanden. Men hur står det då till med massmedierna?

    En journalist, chefredaktör, tv-eller radioreporter kan och får antagligen och förmodligen skriva eller säga vad den vill, det vill säga ljuga, hitta på, spekulera, tolka, använda sig av dold kamera, vägra att lämna ut bevismaterial till domstolar och till och med hjälpa till att starta krig.

    Allt detta kan och får massmedierna göra genom att använda sig av yttrandefrihet, yttranderätt och pressfrihet.

  7. Elmar Friesli

    Del 3 av 3 /

    Då får de granska och återge olika åsikter, meningar och synpunkter som kan avvika helt och hållet eller hur som helst från den verkliga sanningen och fakta.

    Detta utan att det får några som helst konsekvenser; för nittionio procent av alla inför en domstol hamnade journalistfall blir frikända på grund av just täckmanteln yttrandefrihet och lagens skydd.

    I värsta fall får någon journalist en prickning eller småböter som följd.

  8. Lisbet Olofsson

    Svar till Elmar Friesli (2010-04-20 15:30)
    Det är väldigt intressant det du säger.
    Har upptäckt att man även använder dessa beskyllningar ” rasist, fascist, kommunist, högerextremist” mot andra när man inte har några argument kvar. Istället för att lyssna på vad andra säger så avfärdar man det med dessa ord. Man stänger samtalet.

    Så journalister är på ett sätt laglös i detta sammanhang.

  9. lars valler

    Det finns folk och det finns folk.. som att det finns journalist och journalist.. men det är en yrkeskår som har en lusig situation, flertalet underbetalda och underställa en redaktör som styr material. Sen kan man undra hur det står till med den utbildning i kritisk granskning de borde ha med tanke på den makt det skriva ordet har.

    Sen ska man vara medveten om att den gamla synen på att vara journalist är lika förlegad som synen på att vara tex polis. Samhället har förändrats så ävern journalisterna behöver utveckla språk och media.

    Tur att människan har förmåga att tänka själv

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.