IMG_0843

Kollegorna i landet

Av , , Bli först att kommentera 5

På träff med kollegorna i landet i Stockholm ett par dagar. 

Oftast flyger jag förestås när vi håller till i Stockholm. Denna gång körde jag faktiskt husbilen i går kväll för att fortsätta på torsdag söderut.  Får erkänna att det var lit klurigt hitta parkeringsplats i går natt när jag kom ner.

Så nu har vi två intressanta dagar med den politiska ledningen i partiet i hela landet. En del avstämningen men mycket kommer handla om en händels nästa år. Jag tror ni vet vilken händelse jag menar. För lerigt har vi pratat om den händelsen i snart två år redan. Så förstår inte hur man hann tidigare när vi hade 3 års mandatperiod.

Just nu jobbar vi med vår nya grafiska profil. Visst har ni uppmärksammat vår nya logga. En fantastisk skapelse inte minst när man vill ha den i sociala medier. Samtidigt är det viktigt att alla håller profilens riktlinjer. Det var en av orsakerna att vi bytte logga då vi inte hade en grafisk profil utan det rullade flera hemsnickrade loggor.

Bli först att kommentera
IMG_0841

Hälsa är viktigt!

Av , , Bli först att kommentera 4

Att ha förmånen att ha så många olika arbetsuppgifter som jag har är få förunnat. Självklart ställer det också sina krav på att man tvingas ha engagemang på många områden men gillar man att ha lite kunskap om mycket o helikopterperspektiv så är man på rätt plats.

Idag är det Landstinget som gäller och Folkhälso o Primärvårdsnämden. Vi har just träffat patientpanelen. En gruppering som primärvårdschefen tillsatt som ska besöka länets hälsocentraler och träffa patienter för att utveckla vården.

En viktigt reflektion dom hade med sig bland många var är hur viktigt det är att man får ett bra bemötande av den mat möter i receptionen. Och alla känner väl igen att man kan vara ganska irriterad på mycket i en butik. Men är personen som sitter i kassan trevlig så glömmer man allt det negativa. Så gäller nog också inom sjukvården.

Just nu (bilden ovan)får vi redovisning av vår folkhälsochef Maria Ferm som redovisar undersökningarna som göras i länet på vår hälsa.

Bli först att kommentera
Etiketter: , , ,

Trygghet för våra äldre

Av , , Bli först att kommentera 5

Sociala frågor blir allt viktigare frågor i vårt samhället. Inte minst rörande vården om våra äldre. Idag är det socialnämnden i Vännäs som gäller.  Ett uppdrag som jag innehaft i ett antal mandatperioder. Ett viktigt sådant.

För mig som Kristdemokrat är vården av de äldre en brännande fråga. De äldre som arbetet hårt för det samhälle vi har idag. Dom har inte haft det lika förspänt som vår generation har det. Dom äldsta minns säkert när Per-Albin talade om det Svenska folkhemmet. Men blev det som man trodde och kämpade för, när man blev äldre?

Vi har i förra veckan sett i media att en äldre person tog sitt liv för han inte fick komma in på ett äldreboende. Vi hör på fler o fler håll att det blir allt tuffare få en plats på särskilt boende, kraven ställs högre o högre. Sen hör man folk som tycker att detta är helt fel. Ändå väljer man att fortsätta rösta på de politiker som just driver denna tuffa linje mot våra äldre.

Vi har en tuff situation för de äldre att få platser även i vår kommun. Därför är jag glad att vårt kämpande att få till fler boendeplatser gett verkan. Ett nytt äldreboende planeras för fullt. Framöver kan vi kanske också i Vännäs få ett Trygghetsboende för våra äldre. Majoriteten ställer sig helt plötsligt inte helt avog som man gjort i flera decennier.

För som ni vet är det för en Socialdemokrat viktigt med systemet, ja så viktigt att man hellre ser till systemet än till individen om individen inte passar i det så viktiga systemet.

Men jag är glad att droppen urholkar stenen till slut och vårt tjat om att även Vännäsborna borde ha rätt att när man blir äldre känna trygghet att veta att det finns ett trygghetsboende i kommunen när jag behöver det.

Men vi nöjer oss inte där. Vi Kristdemokrater vill gå ännu längre och utlovar en garanti att det ska finnas också ett särskilt boende (SÄBO) för äldre när män behöver det. Vilken trygghet för våra äldre. Det är dom värda!

20151052195430974221_sbig

Använd kaffesumpen!

Av , , 2 kommentarer 9

Att olika saker går använda till lite allt möjligt vet vi. Det handlar mer om att hitta rätt användningsområden. Och märkligt nog att än är inte allt uppfunnet.

Själv har jag svårt för kaffesumpen. På den tiden det handlade om kokkaffe hamnade den i slasken och det luktade kaffe i hela köket. Visst hörs det att jag egentligen inte är någon kaffedrickare. Numera är det dock samlat i kaffefiltret och om man hanterar det rätt så kanske man slipper dom svarta kornen lite var stans.

Vi har några goda vänner i vårt grannland Danmark som vi hälsar på lite då och då. Sist vi var där lånade vi garaget för jag hade en sak jag måste göra med husbilen. När det väl var åtgärdat så bjöds vi in på kaffe och självklart föregicks det av grundlig tvätt av allehanda olja o sot.

Ni vet att det inte alltid är så lätt att få bort och själv har jag provat olika rengöringsmedel med varierande resultat. Vid tvätten kom dom faktiskt in med några kaffefilter full med kaffesump, med en uppmaning att först gnida händerna i sumpen. Kändes väl si så där att gräva efter dom svarta kornen och gnida in dem i händerna.  Kornen som jag annars helt inte vill se och ens känna lukten av.

Och döm om min förvåning när jag efter händerna passerat både vatten o tvål efter kaffesumpen, var all olja o sot borta. Otroligt resultat! Inte en sorgkant på naglarna ens. Så drick ditt kaffe och tvätta sen händerna i sumpen så får du bli lika förvånad som jag blev.

2 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , ,

Familjen behövs den?

Av , , 4 kommentarer 6

Tillsammans med vår riksdagsledamot Aron Modig skriver jag i dagens VK om vikten av samhället byggsten Familjen. På måndag har vi internationella familjedagen. Värt att fira! Familjer kan se olika ut men att densamma är viktig för samhällets uppbyggnad borde vi alla vara överens om.

Klipper in artikeln nedan:

Människan måste alltid prioriteras framför systemet

Barn som växer upp i en trygg familjegemenskap får i allmänhet bättre förutsättningar att klara livets utmaningar. Trygga familjer är därför ett måste för att samhället som helhet ska fungera och växa sig starkt. På måndag är det internationella familjedagen. Låt denna dag vara en påminnelse om att politikens roll är att stödja familjerna och ge dem en större frihet och handlingsutrymme.

Vi är övertygade om att föräldrarna själva vet bäst när det gäller vem som ska vara hemma med barnet och vi vill därför ha en helt flexibel föräldraförsäkring där föräldrar fritt kan överlåta föräldrapenningdagar till varandra men även till andra närstående. Det skulle underlätta många familjers planering, inte minst för ensamstående och bonusfamiljer, och även underlätta för kvinnor att komma tillbaka till arbetslivet efter föräldraledighet. 

För att små barn ska få den bästa starten på sin väg genom skolan och förskolan ser vi att barngrupperna i förskolan måste bli mindre. Det skulle inte bara gynna barnen och familjerna utan även de som arbetar i förskolan. Dessa skulle få en bättre arbetsmiljö och mer tid att lägga på varje barn. 

För att stärka situationen för äldre barn vill vi förbättra skyddsnätet mot mobbning och psykisk ohälsa bland unga, som vi tyvärr ser fortsätter att breda ut sig. Vi vill flytta huvudmannaskapet för elevhälsan till landstingen och regionerna, satsa på evidensbaserade antimobbningsprogram och på ett ökat föräldrastöd till tonårsföräldrar. 

Förutom dessa sociala insatser för att trygga familjegemenskapen vill vi också se ett nytt jobbskatteavdrag för föräldrar för att stärka familjernas ekonomiska handlingsutrymme. Barnfamiljer har halkat efter i den ekonomiska utvecklingen det senaste decenniet men med vårt förslag får familjer där båda föräldrarna arbetar sänkt skatt med 1.000 kronor per månad.  

Det är i familjen grunden läggs för att vi ska bli trygga, ansvarstagande medborgare. För KD är familjen – oavsett hur den ser ut – fortsatt den viktigaste gemenskapen att satsa på.

Hans-Inge Smetana (KD)

Gruppledare Region Västerbotten och Vännäs kommun

Aron Modig (KD)

Riksdagsledamot och Familjepolitisk talesperson

4 kommentarer
Etiketter: , , , ,
IMG_20170505_105109

Regionkommun Västerbotten

Av , , 2 kommentarer 6

I fredags presenterade jag tillsammans med Hans Lindberg vårt upplägg till organisationen för nya regionkommunen efter 2018. Vi har kommit rätt långt i förhandlingarna och i fredags blev också modellen offentligt. Självklart återstår en del tankearbete och funderingar med arbetsordningar o direktiv som nu ska arbetas fram. 

I förhandlingar får man sällan med allt utan är ett givande och tagande. Mycket av upplägget är jag mkt nöjd med medan andra delar ser jag gärna att man tänker till ett varv till. Eftersom just organisation är ett av mina intressen har jag försökt vara aktiv med tankar o idéer i arbetet hittills o kommer att fortsätta med det tills vi är klara med upplägget.

I fredags var det den samlade kommunerna i länet som vi bjudit in från regionens primärkommunala delegation. En bra uppslutning inför dagen visar att det är brett intresse.

Den del som jag är nöjd med är just primärkommunernas medverkan i regionkommunen. Får vi verkstad utifrån det upplägg vi nu har så kommer vårt upplägg i Västerbotten vara betydligt bättre än våra länsgrannars upplägg i deras regionkommuner.

En viktig skillnad är att både Norrbotten och V. Norrland har starka kommunförbund. Min åsikt, vilken delas av många, är att vi inte ska återgå till kommunförbund i Västerbotten. Det har vi växt ifrån med Region Västerbottens försorg. Mindre skyttegravar och mer samarbeten för medborgarnas bästa. Dessutom har vi våra tre arbetsmarknadsregionen i vårt län som också har och kommer ha viktig funktion framöver.

Ser fram emot vår nya regionkommun i Västerbotten efter valet. Kommer att bli riktigt bra att slå samman Region Västerbotten o nuvarande Landstinget o övertar ytterligare uppgifter från länsstyrelsen. Bra för Västerbottningarna. Mer i frågan längre fram.

Polisens agerande

Av , , 4 kommentarer 11

Man kan inte förstå hur man är funtad när man gör allt man kan för att döda. Tänker förstås på terrorn på gågatan i Stockholm igår. Att man dessutom gör det i religionens namn visar ändå mer hur vansinnigt det är och hur ond människan kan vara.

Men till motsats mot detta möter vi människors hjälpsamhet att öppna sina hem för att hjälpa, polis o räddningstjänst och sjukvården gör heroiska insatser och på detta sätt manifesterar vi alla att vi inte accepterar våldet och inte viker oss för de onda krafter det handlar om.

En yrkesgrupp som jag tycker får oförtjänst mycket kritik är just polisen. Inte minst Västerbottens kuriren har ett antal artiklar spätt på den kritiken. Självklart ska det belysas sådant som inte funkar i samhället och där gör VK helt rätt. Och rent organisatoriskt har polismyndigheten lite att arbeta på.

Men det jag tänker på är alla poliser som med relativt låg lön riskerar sina egna liv för att upprätthålla lag och ordning. Många gör heroiska insatser som inte alls kommer i spalt i någon media. Dom tycker jag är värd att uppmärksammas och inte slås på ytterligare.

Tänker också på den insats polisen tillsammans med Säpo gjorde igår för att få tag på terroristen. Att man så snabbt som bara timmarna efter dådet lyckas gripa en person som sedan kan häktas som misstänkt för dådet. Det tycker jag är värd att uppmärksammas.

För att distansera lite så handlar det om att kunna gömma sig hela Stockholm och ändå lyckas polisen hitta honom inom några timmar. Visst bör det uppmärksammas?

4 kommentarer
Etiketter: , , ,
IMG_0442

Ny profil

Av , , Bli först att kommentera 4

Så är det offentligt att Kristdemokraterna byter grafisk profil. Det är en sak vi funderat på en längre tid och alltså lanseras nu i samband med kommundagarna i Karlstad.

Många opinionsmätningar ger oss dåliga siffror och media kommer säkert att lyfta fram att vi tror att en ny logga ska lösa opinionen. Men det är det nog ingen som tror.

För att höja opinionen behövs skarpa och bra förslag som Sveriges folk kan ta till sig och sedan välja att ge oss sin röst. Så det är hårt arbete som gäller.

Här i Karlstad märks inga ledsamheter. Vi är inte fullt 900 kristdemokrater från hela landet som är samlade. Här utbildas nya kristdemokrater, introduceras gamla i ny politik etc.  Så politikverkstan som ska ge effekt är i full gång.

Lägg därtill det fina vädret. Faktiskt skiner sola i Karlstad. Åker hem sent i morgonkväll.

Bli först att kommentera
IMG_0197

Reepalu är fel ute!

Av , , 4 kommentarer 9

Det är intressant att följa debatten runt Reepalu och hans utredning. Lyckligtvis är det många som ifrågasätter hans utredning och det blir fler och fler. Nu senast också riksrevisionen. 

Det viktigaste för honom är att begränsa företagen som hjälper till i välfärden. Det är inte många ord i utredningen som ifrågasätter den höga kostnad vi har i den kommunala verksamheten.

Om ett företag kan göra vinst var är då den `vinst`vi får i kommunernas verksamhet. Ja ja jag vet att man som kommun inte får göra vinst, men nog måste vi prata om kommunernas överkostnad om andra aktörer kan driva verksamheten effektivare.

Och tänk om man tagit med en annan som jag tycker är den viktigaste aspekten. Och då tänker jag på kvalité. Tänk om det kan vara det viktigast. Men det lämnas därhän.

För mig är företagen viktiga. Utan företag kan inte Sverige fungera. Det måste man inse och inte ge dem dråpslag utan istället ge möjligheter att även förtagen kan vara med i välfärdsbygget. Annars klarar vi inte uppgiften. Och se till att kvalitén blir viktigare än vem vi har som utförare.

4 kommentarer

Replik på tanken om vår framtida regionkommun i Västerbotten.

Av , , Bli först att kommentera 6

Blir ganska trött på såna som populistigt för fram tom retorik utan konkreta förslag. Har i dagens Västerbottens Kuriren ett svar till Jan Hägglund ang. vår framtida regionkommun.

Så här svarar jag: Kommunerna ska ha inflytande!

Jan Hägglund skriver i en replik på min artikel och uttalar oro för att landstinget ska bli smittat. Hägglund hör till dem som tror att allt löser sig bara Region Västerbotten läggs ner.

Är inte beredd att försvara allt som skett inom Regionen men har aldrig mött Hägglund i några sammanhang på länsnivå. Varken i Landstinget eller Region Västerbotten och inte heller när vi bildade Regionen för rätt många år sedan. Hur kan han då veta att vi inom ramen för Region Västerbotten arbetar tillsammans både Landsting och kommuner på ett konstruktivt sätt.

Hur kan han veta att vi har delegationer som tar tillvara alla kommuners intressen. Hur kan han veta att Regionen verkar för att alla kommuner små som stora, stad och land, kust som inland ska få en positiv utveckling.

Regional utveckling vill Hägglund tydligen ha men inte den som har ansvaret för dessa frågor. Vill han åter låta Länsstyrelsen sköta den? Det är han nog ensam om att tycka. Då kommer vi ännu längre bort från demokratin när staten åter tar makten.

På ett område är vi dock överens att indirekta val inte är demokratiskt. Men det råder vi nu bot på när landstingsfullmäktige idag debatterar om att ansöka om att bilda en regionkommun. Välkomnar den utvecklingen när vi inte fick bilda region med fyra län. Men Hägglunds artikel tyder också på att han inte har insikt vad som egentligen kommer att ske.

Det är faktiskt så att vi lägger ner båda Landsting o Region och bildar något nytt, oavsett om Hägglund vill det eller inte. Och det är detta tillfälle vi ska ta tillvara för att göra det bästa för Västerbottningarna i framtiden.

Vi ska se till att kommunernas inflytande i Regionen blir tydlig. Och inte enbart de större städerna utan alla kommuner oavsett storlek ska ha ett reellt inflytande i den nya regionkommunen. Då kommer vi i framtiden lyckas med att skapa regional utveckling som bidrar med intäkter till sjukvården.

Låt den populistiska retoriken tystna och hjälp till att på ett konstruktivt sätt skapa en ny regionkommun i Västerbotten som mest troligt kommer heta Region Västerbotten.

Bli först att kommentera