Maxade tankar

Överförmyndarkritik.

Överförmyndarna i inlandet har i den senaste granskningen fått kritik. Hur ser det då ut i Vilhelmina? Den som har gott minne kanske minns hur det var förra mandatperioden. Den dåvarande överförmyndaren fick väldigt mycket kritik från bl a K-G, men när granskningen från länsstyrelsen kom skrevs att det var en välskött verksamhet. Det protokollet fick jag mig tillsänt eftersom jag var kommunrevisor då. Efter senaste valet blev det just K-G som tog över rollen som överförmyndare. En ny granskning gjordes i slutet av 2013 och har resulterat i ett nio sidor långt protokoll med kritik på hur verksamheten har skötts. Som vald person och dessutom med myndighetsansvar har man ett stor ansvar att se till att verksamheten sköts klanderfritt. dessutom berör verksamheten några av våra absolut svagaste grupper i samhället, personer som inte kan föra sin egen talan. Det nya protokollet har nuvarande kommunrevisorer fått, det ska bli intressant att se om det innebär kritik även från det hållet.

Jag kan inte låta bli att tänka på ordspråket att sopa rent framför egen dörr.

granskning ÖF 2014

12 kommentarer

  1. Göran Jonzon

    Det första man undrar över är hur kritiken utformats ?
    Har du tillgång till rapportdokumentet, så kan du väl lägga ut det här?
    Lyckas det inte, så kan jag publicera det på http://www.vilhelminabloggen.com, där jag har full adminbehörighet och följdaktligen inte behöver gå via moderatorgranskning.
    Politik ska vara öppen och transparent även i de fall fel begås.
    Det är själva kärnan bakom demokratin, att väljarna ska ha full insyn i vad sig förehafver.

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Du har alldeles rätt, det är ju offentlig handling. Jag har redigerat inlägget så att det finns där nu.

  2. Göran Jonzon

    Som jag kan förstå det utgör rapporten resultatet av en stickprovsundersökning.
    Att man då finner så många fel tyder ju på att det borde göras en total genomgång av samtliga akter.
    I synnerhet som dt rör sig om underlåtenhet av överförmyndaren att kontrollera hur omsorgstagarnas tillgångar förvaltats !

    Har du någon uppfattning varför Lst inte gjort en totalrevision ?
    Är det revisorernas uppgift, eller kan man förvänta sig att Lst nu gör en ordentlig genomlysning av missförhållandena? Jag är ju inte insatt i hur rutinerna kring ÖFM ser ut ?

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Nej, jag har ingen uppfattning om varför man inte gör en total revision men frågan är om man har resurser till det. Som jag uppfattat skrivningen har länsstyrelsen avslutat ärendet. Om jag då jämför med kommunrevisionen så är väl detta att betrakta som ett påpekande och sen är de upp till vårat fullmäktige att ta ställning till ansvarsfrågan. Hur kommunrevisorerna kommer att agera vet man inte heller eftersom de har en speciell roll där de själva avgör vad man vill granska men det borde nog ingå i i deras normala granskning av ansvarsutövandet för alla nämnder. Förr har man nog aldrig tänkt på överförmyndaren när ansvarsfrihet skall beviljas, åtminstone gjordes det inte på min tid men jag inser nu att det nog borde att gjorts..Tittar man i SKLs bank av ansvarsärende har det bara funnits anmärkningar där man haft en överförmyndarnämnd.
      Men frågan om ansvarsutövandet blir ju extra intressant eftersom K-G toppar S kommunlistan.

  3. Åke Nilsson

    Överförmyndaren ska se till att gode männen har hand om sina huvudmäns tillgångar på ett korrekt sätt.
    I tillsynsrapporten som gjorts av Norrbottens länsstyrelse har man inte hitta några oegentligheter som rör huvudmännen. De som har anmärkts på är en del brister i de administrativa rutinerna.
    Rapporten har skickats till kommunstyrelsen och kommunrevisionen.

  4. Max Fredriksson (inläggsförfattare)

    Det går ju inte säga om det finns brister hos huvudmännen eftersom kontrollen som åligger överförmyndaren inte sköts på rätt sätt. Akter har inte avslutats, tillgångsförteckningar saknas, ett arv har inte sköts ordentligt osv, och det bara i de stickprov som granskats. Länsstyrelsen riktar ju kritik mot överförmyndaren och man kan inte försöka släta över det med att skylla på brister i administrativa rutiner. Överförmyndaren har ansvaret, precis samma resonemang som blev runt regnbågenärendet..

    • Göran Jonzon

      Överförmyndaren är väl dessutom en myndighet !
      I fallet Regnbågen var det ett aktiebolag med styrelseansvar enligt aktiebolagslagen, men när en myndighet slarvar så drabbar det ju rakt på rättssäkerheten för den enskilde.
      I det här fallet personer som bedömts sakna nödvändiga förutsättningar att bevaka sina egna rättigheter, dvs de i samhället som mest av alla behöver just rättssäkerheten.
      Ledsamt att se vilhelmina gång på gång dras ned i alla möjliga och omöjliga sammanhang.

      • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

        De exakta omständigheterna med Regnbågen hamnar lite utanför denna diskussionen men det var ju ett aktiebolag (om än kommunalt) kontra kommunala nämnder. Men min koppling var just det att vi inte har ett tjänstemannaansvar utan de valda politiska företrädarna har ansvaret och de är de som kan prickas.
        Sen håller jag med om att det känns värre när enskilda kan drabbas och än mer bestickande när det kan vara folk som inte kan svara för sig.

  5. Lars G Eriksson

    Jag vill sälla mig till den skara som kritiserar KG som överförmyndare. Han försenade försäljningen av mitt föräldrahem. Anledningen var att han krävde en viss text i köpekontraktet. Vilken, vad ville han ha skrivet? Det kunde han inte förklara. En f.d överförmyndare informerade mig att skriva att ” ÖF godkänner inte försäljningen förrän hela köpet är klart”! Det hela var det värsta översitteri jag varit med om. Jag vill nämna att hans inhopp enbart berodde på att min lillebror som är förstånds handikappad bor på Gruppboende. Tro inte för ett ögonblick att KG eller någon annan brydde sig om att kolla om försäljningen var relevant. KG vill tydligen vara märkvärdig och lägga sig i saker och ting,vilket ju är kännetecken på Socialdemokraternas småpåvar.

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Tack för en berättelse från verkliga livet. Kritik i enskilda fall har nog alla överförmyndare fått men det som är illa är att man inte kan hjälpa till och beskriva vad som krävs för att det ska bli lagligt enligt ÖF åsikt.

  6. Tony Hermansson

    Under 2007-2008 hamnde vår familj i en uppmärksammad tvist med ÖF i Vilhelmina. Denna tvist försenade en fastighetsförsäljning i mångmilon-klassen i över ett år med även en ekonomisk förlust. En ÖF kan endast avsättas under mandatperioden om denne begår ett brott som renderar fängelsestraff. Insynen i myndighetens arbete är också obefintlig från politisk sida trots att posten är politiskt tillsatt. I Sverige så är det varje år ett alldeles för stort antal ärenden som missköts, framför allt där det sitter en enskild ÖF. Färre fel/misstag begås där en ÖF-nämnd är tillsatt. I Mars 2008 lämnade jag följande medborgarförslag som dock inte antogs av kommunfullmäktige:

    Jag föreslår kommunfullmäktige att tillsätta en Överförmyndarnämnd med minst tre (3) personer och därmed ersätta det system som idag finns med en ensam Överförmyndare.

    Detta för att värna om dom svaga i samhället och samtidigt förbättra rättssäkerheten för dom huvudmän som har tillsyn på olika sätt av Överförmyndare enligt Föräldrabalken. Med en överförmyndarnämnd kommer flera personers kunskaper till uttryck och huvudmännens intressen blir bättre tillvaratagna genom det diskussionsforum som det blir i en nämnd när beslut skall fattas.

    Kanske dags att aktualisera frågan igen, kanske i samarbete med grann-kommunerna?

    Tony Hermansson

    • Max Fredriksson (inläggsförfattare)

      Hej Tony.
      Jo, som jag skrev har nog alla överförmyndare fått kritik i enskilda fall och det fall du beskriver känner jag mycket väl till och det är intressant det du skriver om överförmyndarnämnden. K-G talade också om vikten av en nämd men intressant varför han inte drev den frågan när han väl hamnade på posten själv och i den nuvarande kritiken var det inte bara ett fall som fick kritik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.