LO gräver i gamla hjulspår igen!

http://www.dn.se/debatt/lo-vill-ha-ny-bolagsform-for-foretagen-i-valfarden

LO går idag ut och proklamerar att de har lösningarna på en förbättrad välfärd som ni kan läsa här ovan. Vi kan väl i alla fall säga att det arbetar vidare i sina snart meterdjupa gamla hjulspår. De har bland annat, i sina fem punkter, arbetat fram en ny typ av bolagsform som ska strypa marknaden lite, men bara lite. För viss vinst skall få förekomma. 

De vill också ta bort människors möjlighet att välja utförare genom Lagen om valfrihet, eftersom de anser att marknadsmekanismerna inte fungerar i välfärden då ”riskkapitalbolag köper upp mindre företag, vilket därmed endast skapar oligopol”. Det är rätt paradoxalt, för här svingar dom vitt och brett och vill begränsa vinstmöjligheterna(framtida investeringsmedel), vilket i sig egentligen bara innebär att riskerna att strypa mindre företag ökar och därmed snarare skapar förutsättningar för oligopol.  Och fortsättningsvis är frågan som företrädarna måste kunna besvara:

Hur förbättras kvalitén i vården med ett vinsttak? 

Någon kan ju fundera hur andra vardagliga typer av företag så som ICA, Microsoft, Apple eller IKEA hade gynnat oss som konsumenter om staten gått in och sagt att ni endast får göra 1% vinst på balansomslutningen(LOs förslag). Ja, troligtvis hade inte ens företagen funnits, eftersom risken jämfört med vinstmöjligheten hade varit för höga. Och om nu vinsterna är så höga så kanske det är dags för kommunerna och fundera på var deras resurser tar vägen? 

Jag har i många bloggar tidigare skrivit om varför det viktigaste målet alltid måste vara kvaliteten och utförandet av vården. Inte vilken driftsform eller vilket vinstuttag vissa företag får ut. Du kan som välfärdsentreprenör inte konkurrera med annat än bättre kvalitet. Det är brukarperspektivet som måste råda! Ställ höga kvalitetskrav i upphandling och i uppföljningen. Konstruktiva och framåtsträvande krav som ger en vital och kvalitetssäkrad vård för alla brukare.

Släpp agitationen mot privat sektor och se vinsterna med att låta alla delta i att bygga vår gemensamma välfärd!

För mig är den upplevda kvaliteten bland brukarna det centrala! Jag hoppas även LO kan inse det.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer

 1. Per

  Vad är det för egenvärde att skattepengar försvinner?. Förstår att du bara är 23 år och förmodligen inte haft nåt jobb ännu. Ungdomsförbunden måste ju alltid sticka ut men nån gång kanske man kunde inse att Alliansen misslyckats!.

 2. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Jag är inte mot vinster i vården, om den vården inte subventioneras av skattepengar! Sedan, sluta snacka om att privat sjukvård också innebär valfrihet i vården!
  I glesbygd, Västerbottens inland och fjällvärld ex. etableras inte särskilt många privata vårdcentraler som vi kan välja mellan! Vi är hänvisade till den Landstingsvård, som måste dela med sig av våra skattepengar till privata vårdcentraler i Umeå, där folk är yngre och friskast i länet!
  Jag undrar också om man sett hur många multisjuka som är listade i den privata sjukvården?

 3. Åsiktsmaskinen

  Tänk att man skulle få uppleva den dagen då LO står för de liberala och borgerliga ideérna inom svensk politik!

  Har KD helt tappat greppet?

 4. Thomas Nordvall

  Svar till Per (2013-01-15 17:14)
  Tack, jag har jobbat inom vården sedan jag var 16 år och erfarit en hel del faktiskt inom den sektorn.

  Egenvärdet ligger i att alla människor bör få så god kvalitet i vård, omsorg och skola till en så låg prislapp som möjligt. Vänder du på resonemanget kan vi ju undra varför kommunen inte använder pengarna mer effektivt i samma verksamhet. Vi kommer behöva finansiärer i vården framöver för att både tillgodose och utveckla kvaliteten och tillgängligheten. Jag ser det som alldeles utmärkt att fler har möjlighet att bidra till detta!

  Du får gärna visa hur Alliansens politik misslyckats med fakta och utan ideologiska ståndpunkter.

 5. Thomas Nordvall

  Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2013-01-16 08:21)
  Det kan nog absolut vara så att det inte etableras ännu fler aktörer i mindre inlandskommuner, vilket i sig är förståeligt och förhoppningsvis ger Socialdemokraterna dig god Landstingsdriven vård. Alternativen kompletterar varandra.

  Landstinget driver mest verksamhet i Umeå och får dessutom alla passivt listade till sina egna verksamheter! Det du skriver stämmer inte, men du får gärna rikta kritiken mot majoriteten som styr Landstinget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.