”Vågar vi anställa?”


Det var den konkreta frågan jag fick av en delägare på ett verksamhetsbesök hos Lottas omsorg förra veckan. Oron som finns kring förutsättningarna att bedriva bolag inom vård och omsorg är förstås påtaglig när valet nu är nära. Ingen har ju undgått plattityderna från främst Vänsterpartiet.

Lottas omsorg är på många sätt en mycket gott exempel på hur reformer för valfrihet och brukares rätt att bestämma själv möjliggör för personal att förverkliga sina omsorgs-idéer.

Grundaren Lotta som ni kan läsa mer om här, jobbade tidigare inom annan verksamhet men blev sugen på att starta egen verksamhet från grunden för att kunna bygga upp en värdegrund och kultur som hon ansåg skulle ge brukarna bättre omsorg. Idag har de växt så det knakar inom hemtjänst- och hushållsnära tjänster och att lyssna till berättelsen bakom Lottas omsorg var mycket intressant.

Det är just den här typen av initiativ och idérikedom som utvecklar vår välfärd. Personer som jobbar inom omsorgen, samlar på sig kunskap, nystar i hur verksamheten kan förbättras och sedan har möjligheten att omsätta dem i praktiken genom ett eget företag. Det är den möjligheten som S, V och MP i olika mått vill begränsa eller förbjuda. För det kräver att vinst är tillåtet. Vinst som ger lön för mödan och som finns till för att flexibilitet, guldkanter för brukare och personal görs helt möjlig.

Den osäkerhet som uppstår inför valet skadar förstås branschen och dessa småföretags framtidsutsikter. Men än värre är att det är småföretag som Lottas omsorg som inte kommer fram i debatten.

De är inga riskkapitalister. Inga riskkapitalbolag. De är människor med en idé om en bättre omsorg, som vill förbättra villkoren för de äldre och som gärna tar osäkerheterna och riskerna med att lämna sina ordinarie jobb för att starta eget med belåning och egna pengar som insats. Det är också precis vad Tillväxtverkets analys pekar på.

Enligt Företagarnas statistik står småföretagen i omsorgen för mer än 60 procent av den totala omsättningen i 19 av 21 län.

Det är alltså företag med anställda mellan 10 och 49 anställda vi talar om och det är dessa som skulle påverkas kraftigast av vinstförbud eller olika varianter av den. Det är initiativ som Lottas som mest troligt skulle omöjliggöras. Jag vill fortsätta låta människor få bestämma själva. Då kommer även idéer, som Lottas, att få fortsätta förverkligas.

#Bestämsjälv 

– Vill du göra det svårare för fler att bidra till vår välfärd?

IMG_5187

 

 

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer

  1. Bergis

    I privata bolag ska det sparas in på allt. Personalen förväntas springa fortare. De som klagar blir mobbade av chefen, uppsagda. Vinner de tillbaka jobbet i arbetsdomstol köper företaget ut dem för en billig penning. I den privata sektorn förväntas personalen stå med mössan i hand och vara tacksamma för att dom har ett jobb. Man motsätter sig facken och skyddsombudens krav. Allt måste dras i långa sega tvister i arbetsdomstol. De privata bolagen anlitar gärna jurister som ska motverka facket på arbetsplatsen.

    • Thomas Nordvall (inläggsförfattare)

      Mycket trist exempel. Bra att det kommer upp. Hoppas de får kännbara sanktioner för att de bryter mot avtalet. Men om du inte tror detta sker i kommunal regi, är du tyvärr mycket naiv. Överlag finns nog för lite tid utomhus på äldreboenden, och att avtala om det är nog mkt sällsynt. Samtidigt som min erfarenhet är att många äldre inte vill gå ut. Men gör man fel, ska det blir konsekvenser, oavsett driftsform.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.